Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Orbán jmenoval do čela maďarské centrální banky svého ministra

Orbán jmenoval do čela maďarské centrální banky svého ministra

01.03.2013 16:12
Autor: ČTK

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes nominoval do funkce guvernéra centrální banky na dalších šest let podle očekávání svou "pravou ruku", ministra hospodářství Györgyho Matolcsyho. Orbánova vláda si tak upevní personální kontrolu nad centrální bankou. To bude podle analytiků znamenat další uvolňování měnové politiky ve prospěch podpory ekonomického růstu. 

Matolcsy nahrazuje Andráse Simora, jehož v roce 2007 jmenovala předešlá socialistická vláda. Orbánova vláda Simora od svého nástupu v roce 2010 ostře kritizovala za jeho zvyšování úrokových sazeb a jeho pozici už výrazně oslabila jmenováním čtyř svých lidí do sedmičlenné bankovní rady. 

Matolcsy byl architektem ekonomické politiky vlády konzervativní strany Fidesz, která si zvyšovala rozpočtové příjmy zavedením dočasných daní na banky a další velké podniky a zestátněním soukromých penzijních fondů. To vyvolalo nervozitu zahraničních investorů, které Budapešť čelila jednáním o úvěru s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a Evropskou unií. Díky zlepšení situace na trzích ale Maďarsko tlaku na dohodu s MMF odolalo a letos v únoru si poprvé po třech letech přišlo pro peníze na mezinárodní trh dluhopisů. 

"Je to nejméně rizikové rozhodnutí," řekl Orbán v maďarském veřejném rozhlase. Dodal, že šéf centrální banky se zkušeností z vlády přispěje ke stabilitě a předvídatelnosti politiky této instituce, a zdůraznil význam souladu politiky banky s vládní politikou. 

Matolcsy odpoledne v parlamentu ujistil, že jeho instituce zůstane nezávislá a bude se řídit svým zákonným mandátem, tedy povinností zachovávat finanční a cenovou stabilitu a podporovat vládní ekonomickou politiku. Ozdravení maďarských veřejných financí v poslední době podle něj poskytuje bance v příštích letech prostor k manévrování. Matolcsy se označil za "nepřítele inflace" a "nepřítelem nezodpovědně volné měnové politiky". 

Z vedení banky rovněž odchází viceguvernér Ferenc Karvalits, jehož nahradí náměstek státního tajemníka na ministerstvu financí Adam Balog. K oběma novým členům vedení národní banky se musí vyjádřit parlament, žádné potíže se zde ale nečekají. 

Centrální banka tento týden uvolnila měnovou politiku sedmý měsíc po sobě a základní sazba se vrátila na 5,25 procenta, minimum z roku 2010. Spolu s Rumunskem má ale Maďarsko stále nejvyšší úrokové sazby v Evropské unii. 

Simorovo vedení centrální banky začalo v listopadu 2010, půl roku po nástupu Orbánovy vlády, sazby razantně zvyšovat, což dostalo banku do těžkého sporu s vládou. Simor poté i přes pokles maďarské ekonomiky důrazně vystupoval proti snižování úroků, od loňska už byl ale v menšině.
Analytici podle agentury Reuters v nejbližší době čekají od centrální banky další snižování úrokových sazeb. Pode některých se ale v případě pokračování ekonomického poklesu později možná uchýlí k neortodoxním opatřením na podporu růstu, jaká už delší dobu uskutečňují centrální banky USA, Británie a Japonska. 

Matolcsyho nahradí na postu ministra hospodářství Mihály Varga, státní tajemník v úřadu premiéra a ministr bez portfeje. Varga vedl v minulých dvou letech napjatá jednání s Mezinárodním měnovým fondem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.