Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V Německu vzniká strana proti euru. Mobilizuje pro podzimní volby

V Německu vzniká strana proti euru. Mobilizuje pro podzimní volby

18.03.2013 18:02
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Známá skupina německých ekonomů a podnikatelů s negativním postojem vůči společné evropské měně založila politickou stranu s cílem zabránit záchranným balíčkům pro členy eurozóny a samotnou měnovou unii zrušit. Hnutí, jež si dalo název Alternativa pro Německo, se chystá zúčastnit podzimních parlamentních voleb, v nichž by středopravé vládní koalici v čele s Angelou Merkelovou mohlo ubrat hlasy konzervativních voličů.

Jelikož do všeobecných voleb zbývá pouhých šest měsíců, nová strana podle analytiků nebude mít dost času na získání sympatií dostatečného počtu lidí, aby se dostala do Bundestagu. I kdyby nakonec nepřekročila potřebnou 5% hranici, mohla by od křesťanských demokratů (CDU) a svobodných demokratů (FDP) přetáhnout dost hlasů na to, aby jejich koalici zabránila v pokračování vládnutí.

Pokud by Merkelová z CDU ve volebním klání nezískala dostatečnou podporu, velmi pravděpodobně by byla nucena se spojit se sociálními demokraty (SPD) a vytvořit velkou koalici. Ta by se sice těšila velké parlamentní podpoře, výměnou za to by se však křesťanští demokraté museli vzdát části legislativní agendy.

CDU proto přešla do ofenzivy. „Pokud tato skupina kritizuje naši politiku vůči eurozóně, budeme si stát pevně za svým,“ prohlásil šéf parlamentní frakce CDU Volker Kauder. Podle něj existuje alternativa ke všemu, i k euru. Avšak v případě Německa je každá alternativa k euru horší.

Odpůrci společné měny se minulý týden sjeli na programovou schůzi do Frankfurtu a o svých cílech nikoho na pochybách nenechali. „Jsme přesvědčeni o tom, že eurozóna by měla být rozpuštěna,“ uvedl na sjezdu lídr Alternativy Bernd Lucke, který předtím na protest proti záchranným balíčkům vystoupil z CDU.

Na odhad šancí nové strany je podle politologů brzy. Jiná antieurově zaměřená strana v posledních zemských volbách obdržela pouze 0,5 % hlasů. Kdysi módní Piráti, kteří vznikli z volného sdružení internetových aktivistů a v několika spolkových zemích docílili slušných výsledků, upadají v zapomnění. Průzkum z minulého čtvrtka pro deník Wall Street Journal jim dává pouze 3% preference, a tedy malou šanci na průnik do Bundestagu. Jiné průzkumy sice naznačují, že náklonnost vůči protievropské orientaci v elektorátu roste. Není ale jisté, jestli bude mít skutečný vliv na hlasování.

Výsledek podzimních voleb, naplánovaných na 22. září, bude možná do značné míry záviset na dalším vývoji dluhové krize v eurozóně. Navzdory strachu z rostoucích účtů za záchranu předlužených ekonomik jižního křídla německá veřejnost zatím podporuje kurz kancléřky Merkelové. Ta se snaží na výhrady Němců reagovat. Zvláštní daň za záchranu kyperského finančního systému, o níž se ještě bude rozhodovat, lze považovat za úlitbu obavám, že německý daňový poplatník bude sanovat ruské miliardáře a mafiánské sítě. Tuto tezi ostatně potvrdil odcházející šéf guvernér ruské centrální banky, podle něhož bylo jen v roce 2012 z Ruska nezákonně převedeno do zahraničí 49 miliard amerických dolarů, tedy 2,5 % ruského HDP. Více než polovina z těchto prostředků byla podle šetření Centrální banky Ruské federace kontrolována „jednou dobře organizovanou skupinou jednotlivců”.

Vedení Alternativy pro Německo tvoří skupina známých euroskeptiků, z nichž nejviditelnější je Hans-Olaf Henkel, bývalý výkonný ředitel IBM Europe a bývalý předseda vlivného průmyslového svazu BDI. Mezi dalšími prominenty figurují ekonomové Wilhelm Hankel, Karl Albrecht Schachschneider a Joachim Strabatty, jejichž publikace vyzývají ke zrušení eura. Před třemi lety se pokoušeli zákonnost záchranných balíčků zpochybnit před německým ústavním soudem, avšak se stížností neuspěli.

Na první veřejnou schůzi strany minulý týden dorazilo přes 1000 lidí, což předčilo všechna očekávání. Na rozdíl od mnoha jiných uskupení nemá Alternativa plošně protievropské zaměření a neflirtuje s krajní pravicí. Trnem v oku jí je zejména euro a německé ručitelství za dluhy jiných států.

(Zdroje: WSJ, Moscow Times, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.05.2024
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)