Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak nám bude bez růstu?

Jak nám bude bez růstu?

19.03.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Existují obavy z toho, že ekonomický růst, na který jsme byli doposud zvyklí, je nenávratně pryč. Ekonomové, kteří vnímají růst jako dobro, s tím mají problém. Ti, kteří kladou důraz na životní prostředí, zase preferují ekonomiku, která je bez růstu. Richard Heinberg, autor knihy The End of Growth, tedy Konec růstu, se domnívá, že ekonomika bez růstu se stane realitou. Podle něho je rozhodující, jak se nám podaří se na tuto změnu adaptovat. Pokud budeme úspěšní, můžeme si udržet či dokonce zvýšit kvalitu našeho života i bez toho, aby ekonomika rostla. Když ne, budoucnost tak radostná nebude. Namísto spekulací se ale můžeme podívat na to, jak vypadá vývoj v Japonsku. Jeho ekonomika se totiž ekonomice bez růstu podobá již jednu generaci.

Jestliže je pro kvalitu života rozhodující růst příjmů, měla by být kvalita života v Japonsku menší než u zemí s podobnými příjmy, ale vyšším růstem. Podle MMF se Japonsko co se týče příjmů na hlavu nachází mírně nad průměrem EU a na 70 % příjmů v USA. O měření kvality života se snaží například Economist Intelligence Unit – porovnává materiální zázemí, zdraví, politickou stabilitu, společenský a rodinný život, dostupnost práce, svobodu a rovnost pohlaví. V roce 2005 bylo Japonsko podle tohoto hodnocení na 17. místě ze 111 zemí. Jeho HDP na hlavu ho řadí na 16 místo. Ohledně kvality života si tato země vede mnohem lépe než například Německo či Francie. Podobný index kvality života sestavuje Numbeo.com. Podle něho je Japonsko na 13. místě z 51 zemí, pomáhá mu zejména nízká kriminalita, kvalitní zdravotní péče a celková bezpečnost. Legatum Prosperity Index řadí Japonsko na 22. místo ze 142 zemí. Leží tak jedno místo za Francií a deset za Spojenými státy. Podobně dobře si vede Japonsko podle Indexu lidského rozvoje sestavovaného OSN.

Uvedená čísla ukazují, že růst není pro kvalitu života rozhodující. A jak se Japonsku daří přechod na život v nerostoucí ekonomice? Henberg ve své knize varuje před tím, že běžným scénářem bude v takové situaci kombinace finančních krizí, sociálních nepokojů, militarizace, politické represe a podobných jevů. Je ale jasné, že Japonsko se většině z nich vyhnulo. Trh práce se však na nový stav ještě neadaptoval. Nezaměstnanost, která byla dlouhodobě nízko, roste, a platí to zejména u segmentu mladých lidí. Stárnoucí populace přitom znamená, že klesá počet pracujících na jednoho důchodce. To by samo o sobě nemělo znamenat, že poroste nezaměstnanost, ale že bude těžší hledat zaměstnance. Podivné je i to, že Japonsko trápí nerovnováha mezi pracovním a osobním životem. Někteří lidé tak pracují neskutečných 14 hodin denně, zatímco jiní nemají práci. 

Vedle trhu práce jsou problémy i s ekonomickou politikou. Japonsko ještě nenašlo tu správnou kombinaci fiskální a monetární politiky. Stále zoufalejší snahy o zažehnutí růstu vedou k vývoji, který mnoho ekonomů považuje za neudržitelný. Problémy nalezneme i v oblasti životního prostředí. Platí to zejména o emisích, kde se situace ještě zhoršila po katastrofě ve Fukušimě. V úvahu musíme vzít i to, že zatímco mezinárodní organizace hodnotí kvalitu života v Japonsku vysoko, sami Japonci to tak často nevidí. Podle vládního výzkumu spokojenost soustavně klesá a 60 % populace se cítí být denně ve stresu. Příčinou jsou příjmy, práce a studia. Nalézt můžeme silnou negativní korelaci mezi časem, který na sebe lidé mají, a úrovní stresu, kterému čelí. To vše naznačuje, že pokles času, který je věnován na generování produktu, by vedl ke zlepšení kvality života.

Kdyby tedy Japonci mohli zmáčknout knoflík s nápisem „růst“, udělali by to. Zároveň ale vidíme, že konec růstu není koncem všeho ostatního. I bez něj se dá zvládnout mnoho problémů, včetně zdravotní péče či bezpečnosti.

Autorem je Ed Dolan.

(Zdroj: EconoMonitor)


Váš názor
  • Záchrana
    19.03.2013 14:20

    zachrání to šedá ekonomika. Lidé nejsou blbci a vždy se budou snažit o lepší bytí. No a pokud EU nomenklatura nepochopí, že podporovat se má činnnost a ne nečinnost tak se čím dál větší část ekonomiky přesune do šedé části a ta "oficiální" zdechne. Viz nápady na 70% a vyšší daně. To si fakt někdo myslí, že je bude někdo platit ? Ha ha ha.
    Mike -Green D. is killing Europe
  • chybna analyza
    19.03.2013 13:29

    Porad se vsude mluvi o 'neudrzitelnym rustu na dluh'. V pripade Japonska bych rozhodne netvrdil ze se zeme vyrovnala s ekonomikou bez rustu, a uz vubec se neda na zaklade vyvoje v JP tvrdit ze to bez rustu bude fugovat v celym svete. V pripade Japonska se totiz jedna o >stagnaci na dluh< Tedy neudrzitelnou stagnaci. A to navic jeste v prostredi kde se okolni staty bourlive rozviji (v-jv-j asie). Pokud tedy obyvatele japonska z naseho pohledu jeste zijou slusne, melo by se taky vzit do uvahy za jakou cenu. Japonsko v tyhle fazi zdanlivyho klidu mozna vydrzi jeste par let ale pak to bouchne a japonci zaplati i s urokama - rapidni pokles zivotni urovne bude nevyhnutelnej. Pokud by se mel Japonskej vyvoj rozsirit do zbytku sveta tak to bude presne ten duvod, proc se nakonec naplni predpovedi doomeru. Japonsko bych teda rozhodne nedaval za priklad ze to 'pude i bez rustu' , spis naopak! btw. Heinberg je jeden z 'doomers' fanatiku, nemuze se dockat az civilizace zacne kolabovat a vracet se do stredoveku, jako spousta jemu podobnejch co se slusne zivi psanim a prednasenim o peak oil a kolapsu ..
    Holocene's end
    • Re: vystižněji
      19.03.2013 14:05

      zní - stagnace v období deflace. Proč chybná analýza ? Autor se přeci zminuje o 14 hodinové pracovní době -některých, kteří si touží a nebo musí "své"udržet. Země, kvetoucích sakur je v sevření zemí, které prahnou po jejich blahobytu a tato motivace je pohonem, která se z japončíků již vypařila.Preciznost,vyjimečnost, technická vyspělost,kvalita a permanentní inovativnost jejich výrobků,služeb a potravin je tak drahá, že již prostě nejde zaplatit a změnit své životní standarty na cokoli o level níže je pro tuto zemi nepřijatelné.Smutné je na tom, že nejvíce diskuzí a polemik na téma sebevražd je prý na " teen japonských chatech ".
      AMN
  • děkuji nechci
    19.03.2013 10:32

    Potřebujeme vůbec růst? Doporučoval bych velmi rychle spadnout na zem. Takový růst život mnoha set milionů lidí dotlačí k rytí hubou v hlíně. Je lepší si nepodřezávat větev indikátorama, které nic nevypovídají... resp. vypovídají pouze něco o průměrech a ohebných číslech, nikoliv realitě.
    Jesse
  • Knoflík - zázračný
    19.03.2013 9:39

    bychom chtěli mít všichni - každý by si na něj napsal ,ale něco jiného.Je přece jasné, že pro udržení "své situace" pokud ekonomika neproduje celkový růst - musí tedy ostatní produkovat více, když ostaní neprodukují nic a nebo naopak jen neproduktivně spotřebovávají . Z toho vyplývají závěry, že někdo pracuje 14 hodin , aby si zachoval stávající životní úroveň, na úkor těch, kteří práci hledají, ale nemají a nenajdou.Japonsko i když se o tom málo nahlas mluví/zrovna tak jako ostatní velmi vyspělé asijské ekonomiky Taiwan,Honk Kong,Singapur/ pěstují velmi "klientelistické vztahy" . A proto tam "druhou"práci snadněji sežene ten, kdo již nějakou má, než ten, kdo nemá ani jednu.Možná to bude klíčem pro Evropu, aby " přetížené" zaměstnance odlehčila a stanovila kratší pracovní dobu, snížila - stanovila,maximální odměnu za praci a vytvořila,tak pro nezaměstnané- kteří hodlají pracovat, placený prostor. Možná, se tím vyhneme cestě do mnohaleté,deflační, japonské spirály. Ostatně, nemám obavy, že se tyto" organizační nápady-přesuny na trhu práce" v Bruselu již nerýsují. Ed Dolan, je vynikající analytik "různých trhů " práce - doporučuji vyhledat autorovo "zamyšlení" co udělá HDP při "nynější "změně, vlnového, břidličného boomu.
    AMN
    • Re: Knoflík - zázračný
      19.03.2013 10:23

      Je to mnohe jednodušší. Stát je vykrádán svým menežmentem. Nemohu pochopit jak náměstek který něco zvorá dostane čtvrtmilionovou odměnu. Jedině, že by desítky nebo stovky miliard někomu bepracně přihrál.Jak je možné že elity které odchází do výslužby dostávají milionové odměny, aby ta výsluha byla co možná nejvyšší.Jak je možné že menežment podniku který je ve ztrátě, ( pokud má zisk, je to něco jiného), bere odměny.Kolik Końů existuje ve vládě, na hejtmanských pašalících, ministerstvech, správních radách a různých úřadech, podůřadech a zájmových úřadech,nebo jak se ty teroristické organizace, které jenom terorizují občany jmenují. Podívejte se před každý úřad kolik tam má načalstvo rezervovaných parkovacích míst, myslíte, že za ně platí, ale pro občany vymýšlý zony a bezzony a daně a přitom berou ůplatky. Dalo by se toho psát spousty., včetně xenofobie, vyložené rasové nesnášenlivosti pokrytectví a další a další. Kvalita života je tvořena mnoha faktory, které se týkají každého života, jednání. Já spíš v tomto státě uvažuju o vyhlášení občanské neposlušnosti.
      Homo
      • Nemohu pochopit
        19.03.2013 11:25

        - já ti odpovím - je to jednoduché - VOLBY - lidé se volí to , co posléze dostanou. Občanska neposlušnost - doufám , že nastane, ale zatím né - není tak zle - a myslím, že ještě dlouho nebude - lidé si nestíhají v tom marasmu a spěchu,uvědomit, že již zle, je ! A to napříč celou Evropou - jediný, kdo se tu snaží dělat "ordung" jsou přistěhovalci a to napříč - od Spain po Deutschland. Ovšem ti, to dělají z jiných důvodů - aby se měli, alespon tak "zle " jako jejich rodilí spolužijící. Btw. V tomto kontrastu jsou potom stávky např.na letištích v bohatých ekonomikách.
        AMN
    • Re: Knoflík - zázračný
      19.03.2013 9:50

      na zakklade pripoustim o dobre analyzy se staty...unie...kontinenty domluvi jak ???na tom ze je to dobre a pomuze to..a vsichni k tomu pristoupi na zaklade pozitiv ??????kdo pak bude tahoun a kdo opet parazit ?? ze se najde je nabiledni ?? tim chci rict ze analyzam ohledne dobrych napadu muzu ci nemusim verit ale problem nadlidsky je bude uvest v uspesny chod
      OPTIMISTA
      •  
        19.03.2013 10:14

        Svůj čas věnuji především analýzám, které již hodnotí dobu minulou z nějakého úhlu a nebo z daných, oveřených veličin.A pokouším se o to, zda úhel pohledu a veličiny dané, autorem analýzy,se shodují s mým vnímaním. To není o víře. Něco jiného je predikce, kterou máš asi na mysli.O kterou se snaží mnozí, kteří neví, co bude ,ale mohlo by být, kdyby bylo.Např.Kalous, jeho kouzla podle jeho analýz - následné výstupy - jeho daňová politika a výsledný státní rozpočet :-), že ?
        AMN
Aktuální komentáře
03.05.2024
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách