Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BCG: Ohrožuje nás čínský potravinový bumerang

BCG: Ohrožuje nás čínský potravinový bumerang

19.03.2013 15:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Čínským a indickým spotřebitelům se daří dobře, což znamená, že vyžadují i dobré jídlo. Spotřebitelský boom v těchto dvou zemích se projeví na globální inflaci a dokonce by mohl vést k nepokojům vyvolaným nedostatkem potravin a vody. Efekt bumerangu, který rostoucí poptávka po lepších potravinách v Indii a Číně vyvolá, by se projevil i ve Spojených státech. Alespoň to tvrdí nová studie Boston Consulting Group. Michael J. Silverstein, který se tématem zabýval, říká: „Spotřebitelé v Číně a Indii si užívají své rostoucí bohatství tím, že se stravují jako Američané a zvyšují spotřebu masa. Na trhu se tak vytvářejí nové příležitosti, ale může to vyvolat i globální traumata. Mezi ně můžeme zařadit vysoké ceny potravin v USA a nebezpečný nedostatek klíčových zdrojů po celém světě. Platilo by to zejména o vodě.“

Šlo by o tedy o zmíněný efekt bumerangu, který bylo možné pozorovat již dříve. Na počátku 90. let vyvolaly přímé investice v Číně záplavu levného zboží proudícího do USA, ta se nakonec projevila i dlouhodobými změnami na americkém trhu práce. Tentokrát by ale šlo o něco jiného. Výsledkem bumerangu, na jehož počátku stojí měnící se preference ve stravování, by bylo silně konkurenční prostředí v oblasti krmiv hospodářských zvířat a dodávek vody. Změny klimatu již nyní zvyšují hrozbu nedostatku potravin a vody a popsaný efekt by situaci ještě zhoršil. Podle odhadů BCG přitom budou v roce 2020 v Číně a Indii 2 miliardy ekonomicky zajištěných spotřebitelů. V roce 1960 představovala drůbež a vepřové maso 4 % kalorického příjmu Číňanů, v roce 2020 by to ale mohlo být až 28 %. Již nyní je tato země čistým dovozcem těchto položek.

Na výrobu jednoho kilogramu drůbežího masa je třeba asi 2 kilogramů krmiva. U vepřového je to 6 kilogramů krmiva. V roce 2010 šlo v Číně 99 % vypěstované kukuřice právě na výrobu krmiv. Tato země, která vypěstuje 20 % globální produkce kukuřice, tak již v této oblasti není soběstačná. Její dovozy stoupnou z 1,7 milionu tun na 15 milionů tun v roce 2015, což odpovídá současné výši amerických vývozů. Z podobných čísel je jasně vidět, jak velký vliv budou mít změny v Číně na mezinárodní obchod s potravinami. Globální spotřeba kukuřice by měla do roku 2020 růst ročně o 3,2 %, což celkově představuje asi 40% nárůst spotřeby. To znamená, že ceny by mohly do roku 2020 vzrůst až o 57 %. Krmiva přitom představují 55 % celkových nákladů na produkci hovězího masa a obilniny 60 % nákladů na výrobu krmiv. Pokud tedy jejich ceny vzrostou plošně o 57 %, cena hovězího v USA by vzrostla o 20 %. Big Mac stojí nyní asi 4 dolary, v roce 2015 by to mohlo být již 5 dolarů.

Silverstein poukazuje na to, že nepokoje spojené s nedostatkem a cenami potravin jsou v některých zemích již dnes realitou a existuje vážná hrozba válek o vodu mezi Indií a Čínou. Problém by ale mohly pomoci vyřešit inovace. Podle Silversteina se jedná zejména o oblast závlah, kde by se efektivita využívání vody mohla zvýšit až o 50 %. Podobně by zapůsobilo tržní oceňování vody. K tomu přidává geneticky modifikované organismy a změny v technologii produkce potravin.

(Zdroj: BCG)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách