Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf ČTÚ čelí za zrušenou aukci trestnímu oznámení. Měl poškodit trh, o miliardy ochudit stát

Šéf ČTÚ čelí za zrušenou aukci trestnímu oznámení. Měl poškodit trh, o miliardy ochudit stát

20.03.2013 9:19
Autor: IHNED.cz

Předseda Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák musí odklad příchodu čtvrtého operátora vysvětlovat vládě, poslancům a nyní i policii. Za zmaření aukce na něj bylo podáno trestní oznámení. Státní kasa kvůli krachu aukce navíc přijde o více než sedm miliard korun.

Necelých čtrnáct dní po zrušení aukce mobilních frekvencí sílí kritika předsedy telekomunikačního úřadu Pavla Dvořáka. Své rozhodnutí bude ve středu vysvětlovat poslaneckému podvýboru, členové vlády ale jeho vysvětlení odmítají.

"Fiasko kolem ukončení celé aukce ukazuje na neprofesionalitu předsedy ČTÚ. Novou aukci již bude chystat jiný předseda telekomunikačního úřadu," řekl HN premiér Petr Nečas (ODS). Dvořáka kritizoval i ministr průmyslu Martin Kuba (ODS), který jej vyzval k vyvození osobní odpovědnosti.

Oba přitom ostře odmítají Dvořákovo tvrzení, že by je o zrušení aukce předem informoval. "Chápu, že po mých vyjádřeních ohledně jeho dalšího působení na ČTÚ cítí pan předseda potřebu se vůči mně vymezit a své rozhodnutí nějak obhájit," řekl HN Kuba s tím, že mu Dvořák ukončení aukce zmínil jen jako jednu z hypotetických variant a o ukončení se dozvěděl až z médií. Premiér zase podle svých slov dostal formální dopis, ve kterém mu předseda ČTÚ pouze sdělil, že situaci řeší.

Dvořáka již dříve kritizoval i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který letos v rozpočtu počítal s nejméně 7,4 miliardami za prodané frekvence. Díky Dvořákovu rozhodnutí musí stát vrátit i miliardovou kauci, která by propadla, pokud by z aukce účastníci sami odstoupili. Z výnosu aukce se měl financovat i rozvoj rychlého internetu v Česku. To je přitom jedním z pilířů strategie Digitální Česko 2.0, kterou také ve středu projedná vláda.

Zmaření aukce mělo poškodit stát i zákazníky

Chybějící miliardy jsou i jedním z důvodů trestního oznámení na předsedu ČTÚ. "Nesmyslné důvody pro ukončení aukce se staly poslední kapkou, kterou pan Dvořák završil své dlouhodobé škodlivé působení na postu předsedy rady ČTÚ. Škodlivé pro konkurenční prostředí v telekomunikacích, pro koncové spotřebitele, a jak se nyní ukazuje, i pro stát," řekl Martin Dvořák, dlouholetý manažer a konzultant telekomunikačních společností, který na předsedu úřadu trestní oznámení podal.

Sám šéf ČTÚ Pavel Dvořák se na dotaz k trestnímu oznámení nevyjádřil. "Informaci, kterou máte, bohužel nemám a nepodařilo se ji ověřit," uvedl pouze tiskový mluvčí jeho úřadu František Malina. Neodpověděl ani na otázky týkající se důvodů proč úřad aukci zrušil. "Až do ukončení správního řízení nebude úřad další informace nad rámec již sděleného poskytovat," napsal Malina s tím, že informace po jeho skončení zveřejní "ve vhodný čas a vhodným způsobem."

Podle trestního oznámení se měl předseda ČTÚ svým rozhodnutím zastavit aukci dopustit trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. I když k tomu měl formálně ze zákona pravomoc, neměl k rozhodnutí řádný důvod. "Prezentované důvody jsou nesmyslné a evidentně se neopírají o řádnou argumentaci, ale jen o jeho dojmy," uvedl Martin Dvořák k trestnímu oznámení na svého jmenovce.

V dokumentu, který mají HN k dispozici vyvrací argumenty předsedy úřadu, které sdělil veřejnosti. "Není pravdou, že nabízená cena byla nereálná a je sporné, zda náklady na pořízení frekvencí jsou mnohonásobně vyšší než jinde v Evropě," uvádí v oznámení. Podobné závěry prezentovali i někteří zahraniční analytici.

Dvořák zpochybňuje i tvrzení předsedy úřadu, že by se vysoké ceny promítly přímo do koncových cen služeb. "Úřad nevzal v potaz, že náklady vynaložené operátory na budování sítí jsou utopenými náklady, které v konečném efektu nemají zásadní vliv na cenu služby," píše se v dokumentu. Podobně popírá i že by se zpomalila výstavba nových sítí čtvrté generace. 


 
Naopak zrušení aukce oddálilo příchod čtvrtého operátora na český trh. Tím měl předseda ČTÚ poškodit především spotřebitele, kterým se oddálí nižší ceny mobilních služeb. Zvýšení konkurence si od prodeje frekvencí slibovala i vláda. Čtvrtého operátora chce vybudovat skupina PPF. "Újma byla způsobena jak velkoobchodním subjektů na trhu, tak spotřebitelům a státu," stojí v oznámení.

Budoucnost Dvořáka není jistá

Ministr Kuba je vůči trestnímu oznámení na Dvořáka zdrženlivý s tím, že o něm nemá informace a nezná jeho obsah. "Obecně ale nejsem příznivcem toho, aby se nesouhlasné postoje s nějakým rozhodnutím řešily trestním oznámením. Mám dojem, že je tento nástroj v naší zemi nadužíván," uvedl.

Již dříve uvedl, že s Dvořákem v čele úřadu nadále nepočítá. Současnému předsedovi Rady ČTÚ vyprší mandát koncem dubna. Dále bude řadovým členem Rady až do roku 2015. Kuba zatím neví, zda kvůli zrušení aukce najde zákonné důvody, aby mohl Dvořáka z Rady ČTÚ odvolat. "To je nyní otázka na právníky," dodává ministr.

iHNed

Související články na IHNED.cz

Aukce frekvencí selhala, Pavel Dvořák v čele ČTÚ skončí, říká ministr průmyslu Kuba

Kvůli nepovedené aukci mobilních frekvencí neodstoupím, říká šéf Rady ČTÚ Dvořák


Čtěte více:

Regulační posedlost zadusí evropské telekomy i inovace, zní od šéfů
28.02.2013 17:58
Evropa se v posledních zhruba 15 letech v telekomunikacích vydala cest...
ČTÚ zastavil aukci kmitočtů pro LTE kvůli přemrštěným nabídkám. S prodejem přesto letos počítá
08.03.2013 12:28
Český telekomunikační úřad dnes nečekaně zastavil aukci kmitočtů pro r...
Telefónica CR - ČTÚ zastavil aukci kmitočtů pro LTE (komentář)
08.03.2013 14:18
Český telekomunikační úřad dnes nečekaně zastavil aukci kmitočtů pro r...
Operátoři rozjíždějí 4G sítě bez LTE aukce. Druhý pokus o ni na podzim?
15.03.2013 13:10
Telefonica CR spustí rychlý mobilní internet 4G v některých částech Pr...
Telekom Austria padá nejvíce v Evropě, kvůli historicky největší aukci frekvencí
19.03.2013 11:39
Nejztrátovějším telekomem v Evropě v rámci souhrnného indexu Stoxx600 ...

Váš názor
  •  
    20.03.2013 10:16

    Už dlouho tvrdím,že tento uřad by se měl rozpustit a vedení pozavírat. Múj návrh se týká i ČRÚ a jíných podobných institucí.
    Homo
    • Homo
      20.03.2013 10:27

      Tento úřad a plno dalších podobných nikdy nezmizí, protože výborně slouží jako odkladiště vysloužilých politiků. Jejich erudice a morální kvality jsou tímto veřejností dostatečně známy... Kde jinde bys hledal tolik koryt pro politické parizity, jaké se naskýtají ve všech DR státních podniků a úřadů?
      Jesse
  • no a co
    20.03.2013 10:00

    Kalouskovi hoši co spolu mluví, by těch 7 miliard prošustrovalo na debilní dotace privátnímu sektoru... například filmařům, aby mohli na festivalech před červený koberec přijet novým mercedesem :-)
    Jesse
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.