Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co ekonomická velmoc, to paradox

Co ekonomická velmoc, to paradox

22.03.2013 18:42

Jak to letos zatím vypadá s globálním trojúhelníkem USA – eurozóna – Čína? Začněme od toho nejhoršího, tedy eurozóny. Média jsou plná Kypru, z praktického hlediska nás zajímavá hlavně to, jak velký „nákazotvorný“ efekt tato země potenciálně má. Odpověď v každém negativním scénáři závisí hlavně na tom, jak by se zachovala ECB a také vedení eurozóny. Tj. jak by zaštítily zbytek eurozóny od toho, aby se bouře ve sklenici vody různými kanály přeměnila na bouři v evropském rybníku. Z centra pozornosti se kvůli Kypru dostala neprávem Itálie, kde se rozhoduje o další politicko-ekonomické strategii. Zde již tradičně hovoříme o plnohodnotné nákazové hrozbě. Ale tu největší hrozbu možná představuje mediálně nejvíce upozaďovaná Francie, která balancuje na hraně zachraňující a zachraňované země eurozóny. Pokud by se definitivně přehoupla do druhé skupiny, celá situace se od základu mění.

V reálné ekonomice eurozóny se dá letos v nejlepším případě asi čekat černá nula, poslední vývoj v Německu ukazuje, že úvahy o jeho odtržení mohou být skutečně opět nemístné (viz „Koruna začne posilovat, naše ekonomika růst a Německo se odtrhne“). Pohyb HDP hlavních ekonomik a projekce shrnuje následující graf od Danske Bank: 
 
sous1  

Čína se stále pohybuje ve stejném mustru: Snaha o udržení růstu na přijatelných úrovních a zároveň snaha o posun k novému ekonomickému modelu. Obecně se nyní očekává, že tento rok bude z hlediska prvního bodu úspěšný, i když první čtvrtletí nemusí být tak silné. Co se týče druhého bodu, ale stále hovoříme spíše o tom, co by se mělo stát, než o tom, co se děje. Příčinou je z velké části to, že nutná podpora domácí poptávky do značné míry vylučuje použití dosavadních metod stimulace růstu (nízké mzdy, nízké sazby, podhodnocený kurz). O tom, že z hlediska systémového již asi Čína naráží na své hranice ani nemluvě.

Poměrně optimistický výhled ukazují další projekce od DB. Pokud se ale tato čísla naplní, budou z velké části jen dalším krokem k hranici, který současný model má. Eurozóna je (právem) kritizovaná za to, že nevyužívá přestávek v sérii minikrizí k tomu, aby učinila zásadní kroky. Myslím, že pokud bychom měřili stejným metrem Číně, nebyla by na tom eurozóna možná tak zle. 
 
sous2 

Rozdělení globální ekonomiky na výše zmíněný trojúhelník je ale v současné době možná příliš velkým zjednodušením a důvodem je Japonsko. To se podle očekávání dostalo do popředí pozornosti kvůli obratu v jeho ekonomické politice. Ten by mu letos mohl přinést znatelné zlepšení růstu. Podle DB ale příští rok přijde významné fiskální utažení, které by ekonomiku mohlo dokonce poslat znovu do recese. Pokud BoJ skutečně podrží uvolněné otěže, tak bych Japonsko příštího roku rámcově přirovnal k Velké Británii současnosti. Důvodem je kombinace fiskálního utahování a velmi uvolněné monetární politiky. Ve Velké Británii s touto kombinací zatím velké úspěchy neslaví. Rozdíl by byl asi hlavně v tom, že japonská reakce na slabší měnu by byla mnohem silnější než ta britská.

To nejlepší (snad) nakonec. V USA se objevují reálné náznaky toho, že soukromý sektor dokáže více než vyvážit fiskální brzdu. Pomůže mu v tom zejména obrat na trhu nemovitostí a zlepšující se zaměstnanost. Opět projekce růstu od DB: 
 
sous3 

Pokaždé, když se v minulých letech situace v americké ekonomice zhoršila, spekulovalo se o tom, jak pomůže Fed (někdy až absurdně stylem „čím hůře, tím lépe“). Nyní za tento mechanismus budeme platit tím, že každé zlepšení situace budou doprovázet spekulace o exitu Fedu (někdy opět absurdně ve stylu „čím lépe, tím hůře“). Do určité míra je ale tato opatrnost přínosná, protože je lepší pomalý růst trhu spolu se zlepšujícím se fundamentem, než návaly euforie prokládané panikou.

Považuji za nepravděpodobné, že Fed nakonec necitlivým postupem zboří to, co se již delší dobu snaží vzkřísit. Z hlediska možného negativního vývoje je tak spíše namístě poukázat na to, že zrcadlově k Číně by svůj „byznys model“ měly změnit i Spojené státy. Současné oživení tažené z velké části spotřebou (obratem v míře úspor) posunem k novému modelu není. Radost z toho, že (možná/ končí období oddlužování je tak radostí z toho, že se US spotřebitelé mohou znovu zadlužovat. V podstatě co ekonomická velmoc, to paradox. 

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data