Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  25.03.2013 08:17:00

Euro zřejmě zkoriguje, ale na dlouhodobější trend to zatím nevypadá

Minulý týden ovládla dění na globálních finančních trzích situace na Kypru, jehož bankovní systém se dostal do obrovských problémů a je odkázán na pomoc eurozóny. V pátek pronikla na trhy zpráva, že Kypr se dohodl s Řeckem na převzetí řeckých divizí kyperských bank řeckými finančními ústavy. Naopak vyjednávání s Ruskem skončila krachem, kyperskému ministru financí se nepodařilo dohodnout zmírnění podmínek splácení stávajícího dluhu ve výši 2,5 mld. EUR. Ministr ani nepřesvědčil ruské firmy, aby investovaly do kyperské ekonomiky, a ruské banky se odmítly podílet na sanaci tamějších finančních ústavů. Rusové nemají zájem ani o zásoby plynu u kyperských břehů. Během víkendu se zástupci euroskupiny a Kypru dohodli na restrukturalizaci bank. Druhá největší kyperská banka (Laiki) bude rozdělena na zdravou a špatnou část. Zdanění vkladu se bude nakonec týkat pouze objemu nad 100 tis. EUR a v této souvislosti by stát mohl takto získat 4,2 mld. EUR. Zbylá částka do požadované sumy 5,8 mld. EUR, kterou musí ostrovní stát získat, aby dostal finanční injekci 10 mld. EUR, by pak měla přitéct prostřednictvím příjmů z privatizace a zvýšení daní z kapitálových zisků a příjmů právnických osob. Každopádně se nyní zdá, že úvěrová linka z ECB, skrz kterou plynou do kyperského bankovního sektoru finanční prostředky, zůstane otevřená. Pokud se vyjednávání podaří úspěšně a rychle ukončit, první záchranné prostředky by mohly na ostrov připlout v průběhu května.
 
Euro tak od pátku postupně vymazává své předešlé ztráty a vůči dolaru podražilo o zhruba jeden cent. V dnešních ranních hodinách se obchodovalo poblíž úrovně 1,30 USD/EUR. Zdá se, že to nejhorší je na Kypru snad již zažehnáno, z čehož by společná evropská měna mohla mírně profitovat. Nelze však očekávat masivní otevírání dlouhých eurových pozic, na to zde stále přetrvávají velká rizika. Navíc ekonomický obrázek rozhodně růžový není. Zatímco v minulých měsících mu určitou naději dávaly předstihové indikátory, které se lepšily měsíc od měsíce, v minulém týdnu přišlo zklamání v podobě indexů evropských PMI či německého Ifo indexu. Reálná data se pak stále nacházejí na slabých úrovních.
 
Situace na druhé straně Atlantiku je rozhodně optimističtější. Údaje ze Spojených států ukazují na zlepšování v sektoru nemovitostí, trhu práce či průmyslové výrobě. I během tohoto týdne by měla být zveřejněna příznivá data o dlouhodobých objednávkách nebo cenám nemovitostí.
 
Mimo makroekonomický kalendář a kyperskou situaci bude důležitý i vývoj v Itálii, kde byl Pier Luigi Bersani jako vítěz únorových voleb pověřen sestavením vlády. Ač se Bersani o sestavení vlády pokusí, nebude to vzhledem k výsledkům nijak lehký úkol. Pravděpodobnost předčasných voleb zůstává poměrně vysoká, a pokud k sestavení vlády nedojde, konaly by se zřejmě v září.
 
Tato konstelace ekonomických a politických událostí by měla spíše nahrávat americkému dolaru. Přestože na začátku týdne nemůžeme vyloučit určitou korekci eurových ztrát, nemělo by se rozhodně jednat o dlouhodobější trend.   


Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688