Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Facebook (+3 %) vysílá novinku na mobilní trh - nový software pro Android

Facebook (+3 %) vysílá novinku na mobilní trh - nový software pro Android

05.04.2013 8:27, aktualizováno: 5.4. 9:31

Aktualizováno

Facebook ve čtvrtek představil novinku, kterou primárně cílí na zvýšení příjmů z reklamy na mobilních telefonech. Nový software vytvořený pro smartphony s operačním systémem Android jménem „Home“ má hlouběji propojit nejpopulárnější sociální síť světa s mobilní platformou. Home spočívá v uskupení aplikací, které tvoří přímo domovskou plochu telefonu. Akcie Facebooku po prezentaci nového produktu posílily a uzavřely o 3,1 procenta silnější na 27 dolarech.

Skupina aplikací uživatelům Facebooku umožní, aby dění na této komunikační síti bylo to první, co na svých telefonech uvidí. Společnost chce krokem dosáhnout toho, aby uživatelé telefonu trávili na platformě Facebook co nejdelší čas. Z obyčejných telefonů se tím stanou "skvělé sociální telefony", řekl na prezentaci šéf Facebooku Mark Zuckerberg.

Software Home bude od 12. dubna ke stažení v online obchodu společnosti Google a zároveň bude instalovaný v telefonech HTC First, které bude nabízet operátor AT&T za maloobchodní cenu 99,99 dolaru.

„V dnešní době jsou telefony tvořeny pro aplikace, ne pro lidi. To chceme změnit tak, aby bylo vše potřebné při ruce,“ řekl Zuckerberg. Název Home znamená, že nový software umístí na domovská nastavení telefonů zprávy a vzkazy, které uživatelům přicházejí na Facebook. "Proč musíme nejprve jít (při používání telefonu) na aplikace, abychom zjistili, co se děje s těmi, o které nám jde?" podotkl Zuckerberg.

Součástí nového softwaru bude nástroj pro posílání vzkazů zvaný Chat Heads a takzvaný Cover Feed. Obě tyto služby jsou dominantními prvky Facebooku a starají se o nepřetržité zásobování uživatelů zprávami, fotografiemi, aktualizacemi stavů a dalšími věcmi. Takto vybavený telefon hned na úvodní obrazovce zobrazí novinky o přátelích a nabídne přímý vstup k dalším funkcím Facebooku. Cover Feed přinese na displej mobilu obrázky a nové poznámky přátel a uživatelé je budou moci ihned poklepáním na obrazovku okomentovat pomocí funkce „To se mi líbí“.

Android vyvinula internetová společnost Google jako otevřený operační systém pro mobilní přístroje, který si kdokoli může přizpůsobit svým potřebám. Podle agentury Reuters může Facebook svou inovací odklonit část uživatelů od internetových služeb Googlu a zpomalit expanzi svého hlavního konkurenta v lukrativním sektoru smartphonů.

Facebook má již více než miliardu uživatelů a prostřednictvím mobilních telefonů využívá sociální síť více než 680 milionů lidí. Zakladatel a šéf Facebooku Mark Zuckerberg před prezentací nového softwaru potvrdil názor analytiků, že jednou z největších výzev společnosti je najít cesty, jak učinit rychle se vyvíjející mobilní platformu podobně výdělečnou, jako je tomu v případě uživatelů na osobních počítačích.

Před dnešní prezentací se již déle spekulovalo, že Facebook by mohl předvést svůj vlastní mobilní telefon. Zuckerberg už dříve tyto dohady odmítal a říkal, že by to byla "chybná strategie". Včera řekl, že vlastní operační systém ani vlastní mobilní telefon společnost nechystá. Telefon tchajwanské společnosti HTC bude prvním mobilem, který bude mít nový software instalován, podle Zuckerberga se ale dále rýsuje spolupráce s firmami jako Samsung, Lenovo, Qualcomm, ZTE a Huawei. Spolupráce s Apple, která by umožnila umístění softwaru Facebooku také na telefony iPhone, zatím není na stole a Zuckerberg ji označil za komplikovanou.

Společnost ve čtvrtém kvartálu loňškého roku zaznamenala výrazný nárůst provozních nákladů, který se odrazil v propadu zisku o 79 procent. Ten tak do velké míry zastínil 40procentní nárůst tržeb. Provozní náklady ve čtvrtletí vyskočily o 82 procent na více než miliardu dolarů a výkonný ředitel firmy Mark Zuckerberg je hodlá dále navyšovat, v letošním roce (po očištění) o polovinu. Dodatečné výdaje směřuje na posílení personálu a nástrojů pro zvýšení pozice firmy na trhu s internetovou reklamou. 

Od loňského roku se Facebooku daří příjmy z mobilní reklamy výrazně zvyšovat. Ve 4Q činily příjmy z mobilní reklamy 23 procent celkových výnosů, což je o 14 procent více než v předchozím kvartálu. Výzkumná firma EMarketer odhaduje, že FB letos získá v tomto segmentu 965 milionů dolarů, což je 2,5násobek úrovně z roku 2012. Reklamní příjmy pro mobilní zařízení v USA by podle firmy měly letos vzrůst o 77 procent na 7,3 miliardy dolarů. 

(Zdroj: Bloomerg, CNBC)


Čtěte více:

Facebook (-2,7 %) představil novou službu vyhledávání, zatím pouze v rámci sociální sítě
16.01.2013 8:36
Největší světová sociální síť Facebook předvedla v úterý novou vyhledá...
Facebook – komentář k výsledkům za 4Q12
31.01.2013 15:39
• Ve 4Q12 vládne výsledkové sezóně v technologickém sektoru téma profi...
Facebook čelí další žalobě kvůli problémovému IPO
05.03.2013 12:58
Americký provozovatel sociální sítě Facebook čelí nové žalobě kvůli lo...
Facebook chystá svou verzi Androidu pro mobilní telefony
02.04.2013 13:06
Americká společnost provozující sociální síť Facebook chystá na čtvrte...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data