Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evraz tváří v tváří propadu poptávky zvažuje odchod z ČR (+komentáře)

Evraz tváří v tváří propadu poptávky zvažuje odchod z ČR (+komentáře)

11.04.2013 13:24, aktualizováno: 11.4. 17:27

Aktualizováno

Největší ruská ocelárna Evraz se po loňském propadu do ztráty 335 mil. USD nevyhýbá myšlence na prodej české divize Evraz Vítkovice Steel, která je nepřímo odběratelsky napojená na NWR. Uvedl to generální ředitel ocelárenského giganta na dnešní tiskové konferenci. Zpráva přichází pouze několik dní poté, co ostravská Evraz Vítkovice Steel oznámila, že na měsíc zastavuje provoz kvůli nízké poptávce po výrobcích z oceli na evropském trhu a dostatečné předzásobení společnosti polotovary pro výrobu tlustých plechů.

„V případě (ostravské) fabriky zvažujme několik možností,“ uvedl dnes Alexander Frolov stojící v čele ruských oceláren Evraz. Kromě prodeje celé české divize je podle něho ve hře i permanentní zastavení produkce oceli v Ostravě a zachování provozu pouze výroby válcovaných produktů. 

Odborový předák Evraz Vítkovice Steel Zdeněk Kološ následně pro ČTK uvedl, že odbory v návaznosti na dnešní slova šéfa skupiny uvažují o případných protestech. "V pátek budeme mít zasedání závodního výboru. Tam rozhodneme o dalších krocích," řekl Kološ. Evraz v současnosti v Ostravě zaměstnává 1114 lidí.

Ztráta skupiny a propad akcií na dno

Ruská ocelárenská skupina Evraz se v loňském roce propadla do ztráty 335 milionů dolarů proti zisku 453 milionů dolarů o rok dříve, což zdůvodnila klesajícím zájmem odběratelů o ocel. Na druhou stranu ale navzdory poklesu produkce 5 procent na 15,9 milionů tun dokázala 10% růstem tržeb na 14,7 miliardy dolarů překonat očekávání analytiků na úrovni 14,4 miliardy dolarů (konsensus Bloomberg) a zisk EBITDA za rok 2012 na úrovni 2,01 miliardy dolarů byl alespoň v souladu s odhady. 

Firma ale zklamala své akcionáře, když uvedla, že kvůli zhoršujícím podmínkám na trhu nevyplatí dividendu za druhé pololetí.  Alexandr Frolov po výsledcích navíc varoval, že nebezpečí sestupného trendu a nestabilita v odvětví pravděpodobně potrvají i po celý letošní rok. "Navzdory některým známkám stabilizace z poslední doby zůstává celosvětový výhled křehký," dodal. 

Reakcí akcií Evraz obchodovaných na londýnské burze byl dnešní propad až o 16 procent až na nové historické minimum, ale následně ztráty korigoval k mínus 9 procentům. Od roku 2011 je titul je součástí londýnského indexu FTSE 100, přičemž od začlenění Evrazu do indexu hodnota akcií klesla již o 40 procent a současná tržní kapitalizace firmy činí 2,8 miliardy liber. Dnešní výkon akcií Evraz byl podle dat LSE nejhorší v historii indexu FTSE 100.

Evraz je přední ocelářská a těžařská společnost a producent vanadu, která kromě Ruska a ČR působí na Ukrajině, v USA, Kanadě, Itálii a Jižní Africe. Podíl ve společnosti vlastní ruský miliardář Roman Abramovič, který vlastní také fotbalový klub Chelsea. Evraz Vítkovice Steel je třetí největší českou hutní společností, vyrábí ocel a válcované produkty a součástí skupiny Evraz je od roku 2005. Ocelárna kvůli slabé poptávce stála už tři měsíce na konci loňského roku, aby od  1. dubna se stejným zdůvodněním zastavila znova.

Evraz Vítkovice Steel a NWR

Možný prodej, či úplné uzavření ocelárny Evraz Vítkovice Steel by nebyl dobrou zprávou pro New World Resources. Evraz je totiž významným zákazníkem ArcelorMittal Ostrava, která kupuje zhruba třetinu prodejů koksovatelného uhlí NWR. Mluvčí Evraz Vítkovice Steel minulý týden uvedl, že trhy s produkty z oceli v současné době stagnují a výrobci hledají nová odbytiště.

„Ocel zůstává nenahraditelnou komoditou a koksovatelné uhlí nenahraditelné k jeho výrobě. Zároveň si myslíme, že jsme ve správné části Evropy,“ uvedl loni v listopadu v online rozhovoru na Patria.cz Marek Jelínek, finanční ředitel NWR. Oslabení produkce v ocelářském průmyslu podle něho vyvolává dominový efekt na dodavatele surovin, včetně koksovatelného uhlí.  

Těžební firma New World Resources se tak v posledním kvartále loňského roku propadla do ztráty 48,6 milionů eur, která byl největší od jejího vstupu na burzu v roce 2008. NWR přitom očekává, že situace v Evropě zůstane volatilní i v letošním roce, a tak management uvádí do chodu soubor dalších opatření k posílení efektivnosti svých provozů.

Evropě letos bude stačit méně oceli

Světové sdružení pro ocel (WSA) dnes vydalo nový výhled globální poptávky po oceli, který ocelářům působícím v Evropě pro letošní rok neslibuje zrovna nadějné vyhlídky. „Poptávka po oceli v zemích Evropské unie v roce 2013 klesne o 0,5 procenta na 139 milionů tun,“ uvádí dnes aktualizovaná prognóza WSA. Po příští rok však již počítá v EU s růstem poptávky po oceli o 3,3 procenta 144 milionů tun.

Tradičně lepší výhled mají podle WSA oceláři působící v Číně. V této ekonomické velmoci totiž sdružení počítá pro letošek s růstem o 3,5 procenta na 669 milionů tun. Ani čínských hlad po oceli ale prý není nenasytitelný. „Čína již dosáhla bodu zlomu a růst poptávky po oceli tak bude v následujících letech růst 2-4% tempem,“ odhaduje WSA a pro příští rok počítá s meziročním růstem odbytu oceláren o 2,5 procenta na 686 milionů tun oceli.

Slibnější růstovou Zajímavější dynamiku mají od příštího roku nabízet země sdružené Severoamerickou dohodou o volném obchodu (NAFTA), tedy Kanada, Spojené státy americké a Mexiko. Světové sdružení pro ocel totiž počítá s tím, že zatímco v letošním roce bude poptávka těchto zemí růst 2,9% tempem, napřesrok vzroste již o 3 procenta. Z celosvětového pohledu počítá WSA pro příští rok s meziročním růstem poptávky po oceli o 3,2 procenta z letošních 1,45 miliardy tun na 1,5 miliardy tun.

(Zdroj: Reuters, Bloomberg, WSA, NWR)


Čtěte více:

České ocelárny kvůli drahé elektřině zavřou, varuje šéf Vítkovic Světlík (+komentář k NWR)
12.11.2012 14:58
Podniky začínají pociťovat vysoké ceny elektřiny a část z nich, včetně...
Jelínek (NWR) na Patria.cz: Ocel zůstává nenahraditelná a uhlí také. Stále chceme vyplácet 50 % zisku na dividendách
14.11.2012 18:01
„Ocelářská produkce v našem regionu zůstane, dokud zde bude poptávka p...
Ocelárna Evraz Vítkovice Steel v Ostravě pozastavila provoz (+komentář na NWR)
04.04.2013 10:27
Ocelárna společnosti Evraz Vítkovice Steel (EVS) v Ostravě na měsíc za...
Nad těžaři uhlí v CEE visí dlouhý stín, varuje KBC a radí prodat je všechny včetně NWR
09.04.2013 19:42
Analytici KBC Securities dnes začali s pokrýváním uhelného sektoru stř...

Váš názor
  • BMW uz se rozhodlo pro Slovensko
    11.04.2013 15:11

    Kolemjdouci
  • A co přitáhnout BMW???
    11.04.2013 14:21

    Luxusní auta se prodávají dobře, BMW tržby rostou. I kdyby se jim daly úplné daňové prázdniny, tak se vyplatí zachováním výroby EVRAZu a NWR. A navíc lidi dostanou práci.
    PaPe3814
Aktuální komentáře
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board