Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Záhada nízkých reálných sazeb?

Záhada nízkých reálných sazeb?

17.04.2013 7:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Ken Rogoff přichází s úvahou na téma „záhadných nízkých sazeb“. Poukazuje na to, že v roce 2005 Ben Bernanke vysvětloval neobvykle nízké reálné sazby nadměrnými globálními úsporami (tyto sazby byly nízké relativně k historickým standardům). Bernanke tehdy vyvracel rozšířený názor, že tyto sazby odrážejí politiku centrálních bank. Rogoff uvedený postoj sdílí s tím, že centrální banky nastavují krátkodobé sazby, mají ale jen malý vliv na dlouhodobé reálné sazby. Ty ovlivňují pouze prostřednictvím nepříliš výrazného portfolio efektu při politice typu kvantitativního uvolňování.

Sazby bychom měli vnímat jako cenu, která čistí trhy, kde se setkává nabídka fondů (úspor) s poptávkou po nich. Pokud dojde k posunu v této nabídce, sazby klesnou. V letech 1998 – 2005 k tomu došlo na základě důsledků asijské krize, politiky zemí těžících ropu a rostoucích úspor Německa a Japonska. Co se stalo po roce 2005? Sazby se na několik let stabilizovaly, po krizi ale přišel další pokles reálných sazeb, a to až k nule, nebo dokonce do záporných čísel.

Ken Rogoff tvrdí, že jde o záhadu, protože vývoj na straně investic a úspor takový pohyb vysvětlit nemůže. Tím si ale nejsem jistý. Je totiž pravděpodobné, že ekonomické zpomalení sazby snižuje. Ano, Čína dále silně investuje, vysoko jsou ale i její úspory. A ve vyspělých ekonomikách došlo ke kolapsu investic soukromého sektoru, ve stejnou dobu výrazně vzrostly úspory. Po krizi byl tento pohyb částečně vyvážen vyššími vládními výdaji, nyní k tomu ale už kvůli úsporným opatřením nedochází. Sešly se tedy všechny podmínky potřebné k tomu, aby v letech 2008 – 2013 došlo k dalšímu poklesu sazeb.

Za pozornost stojí vývoj v rozvíjejících se ekonomikách. Rogoff poukazuje na skutečnost, že jejich obyvatelé nejsou schopni diverzifikovat rizika, která jsou nevyhnutelně spojena s rychle rostoucí ekonomikou. A hlavně se cítí být zranitelní, protože neexistuje dostatečně silná záchranná sociální síť. Výsledkem jsou pak vysoké úspory. Rogoff ale dodává, že za masivními úsporami stojí zejména centrální banky a státní investiční fondy, ne obyčejní lidé. A vlády nemají stejnou motivaci jako občané.

Pravda je ale taková, že centrální banky rozvíjejících se zemí či jejich státní investiční fondy nemohou samy o sobě spořit. Mohou jen spravovat úspory generované soukromým či vládním sektorem. Vezměme si extrémní případ země s přebytkem běžného účtu, kde občané nemohou kupovat zahraniční aktiva. Soukromé úspory se v takovém prostředí projeví růstem devizových rezerv centrální banky. Lidé totiž budou u centrální banky měnit zahraniční měnu získanou exporty za měnu domácí. Centrální banka sama nespoří, jen se u ní hromadí všechny příjmy v zahraniční měně, které nebyly utraceny. Tento příklad sedí dobře na Čínu a další rozvíjející se ekonomiky. Podobné jako s centrálními bankami to je i se státními investičními fondy.

Reálné sazby v posledních letech pravděpodobně ovlivnilo ještě více faktorů. Počínaje krizí a útěkem investorů do bezpečí až po vliv kvantitativního uvolňování na investiční portfolia. Podle mého názoru se ale základní posun, který nastal už po roce 1998, dá lehce vysvětlit tím, jak se měnila nabídka a poptávka po fondech. Jinak řečeno tím, jak se měnily globální úspory a investice.

(Zdroj: Blog Antonia Fatáse, profesora ekonomie na INSEAD)


Váš názor
  •  
    17.04.2013 12:35

    OK, chcete nám tedy říct, že po 5 letech pořád hlavní ekonomové západu nemají páru o tom co se děle?
    maart
Aktuální komentáře
02.05.2024
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.