Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody’s o ČR: Úspory by měla střídat přeměna ekonomiky

Moody’s o ČR: Úspory by měla střídat přeměna ekonomiky

17.04.2013 11:45, aktualizováno: 17.4. 12:06

Aktualizováno

Úsporná politika české vlády dosáhla snížení rozpočtového deficitu a vedla i k poklesu výpůjčních nákladů země na rekordní úrovně, jelikož investoři vnímají Českou republiku, spolu s Polskem, v rámci regionu střední a východní Evropy jako „safe haven“, uvedl analytik ústavu Moody’s Investors Service Jaime Reusche. Utažená fiskální politika tak vytvořila prostor pro potřebnou podporu ekonomiky a její nastartování k opětovnému růstu.

České hospodářství potřebuje nové růstové impulsy, bez nichž země nedosáhne na vyšší ratingový stupeň, než ten současný „A1“. Úsporné kroky včetně navýšení daňové zátěže oslabily domácí poptávku a přiměly domácnosti i firmy více šetřit, což jen podtrhlo negativní dopad evropské dluhové krize na český export a dovedlo českou ekonomiku do rok a půl trvající recese. Analytik Moody’s zároveň dodal, že snížení ratingu českých dluhopisů není v příštích 12 měsících pravděpodobné.

„Navzdory celkové odolnosti je zadlužení vlády vyšší než před pěti lety, což je třeba vzít v úvahu. Potřebovali bychom vidět nový zdroj energie ekonomiky, její udržitelný růst, který by pomohl dluh snižovat, nebo významné omezení zadluženosti, což je nepravděpodobné vzhledem k dopadu (předchozích úsporných kroků) na ekonomickou aktivitu,“ argumentuje Moody’s, proč je udělení lepšího ratingu ČR zatím nepravděpodobné. Ten je již déle než deset let na pátém nejvyšším možném stupni, jímž Moody’s hodnotí také například Izrael a Estonsko. 

Česká republika je podle Moody’s na cestě k odstranění nálepky „emerging market“, jelikož se hospodářství čím dál více podobá vyspělému standardu a blíží se stavu, kdy „snadno dosažitelný růst ekonomiky bude vyčerpán“. „Tempo růst klesne a je třeba provádět inovace a hledat růst v nových sektorech ekonomiky, vyšší přidané hodnotě a její diverzifikaci směrem od zpracovatelské výroby,“ řekl analytik. 

Výnos českého 10letého dluhopisu v loňském roce poklesl o 175 bps a aktuálně činí zhruba 1,66 %. Je tedy pod úrovní srovnatelného, výše hodnoceného, bondu například francouzské vlády (1,82 %). 

 
Ministerstvo financí minulý týden v nové prognóze uvedlo, že deficit veřejných financí by měl v letošním roce klesnout na 2,8 procenta HDP. Loni byl deficit veřejných financí kvůli jednorázovému zaúčtování církevních restitucí a také problémům s dřívějším čerpáním fondů EU 4,4 procenta. Bez těchto vlivů by byl 2,5 procenta HDP. Vývoj rozpočtu v loňském roce podle Reuscheho potvrzují fiskální kredibilitu České republiky.

Ministerstvo financí podle dnešního vzkazu náměstka Tomáše Zídka rozpočtovému výboru Poslanecké sněmovny navrhuje zpomalit tempo snižování schodků. Celkový deficit veřejných financí by se měl v letech 2014 až 2016 pohybovat na úrovni 2,8 procenta HDP, takže bude pod vyžadovanou tříprocentní hranicí nutnou pro přijetí eura. "Je žádoucí pokračovat ve snížení nadměrného deficitu. Nicméně při nastavování konsolidace jsme zohlednili možné dopady do výkonu české ekonomiky a to tempo jsme proti předchozímu konvergenčnímu programu velmi výrazně snížili," řekl Zídek. Zvolená úroveň podle Zídka umožní také využít takto získaný "polštář" k podpoře české ekonomiky. Za letošní rok očekává, že by měl celkový vládní dluh vzrůst na zřejmě 48,5 procenta z loňských 45,5 procenta, což je dle únorových odhadů EK zhruba polovina průměru v Evropské unii.

Česká ekonomika loni klesla o 1,2 procenta. Hrubý domácí produkt se snížil i v samotném čtvrtém čtvrtletí, a to meziročně o 1,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Domácí ekonomika se tak nachází v nejdelší recesi od roku 1997, kdy pokles rovněž trval čtyři čtvrtletí za sebou. Letos by měl HDP podle čerstvé prognózy MF stagnovat a příští rok stoupnout o 1,2 procenta. Česká národní banka ve své únorové prognóze očekává letos pokles HDP o 0,3 procenta. Pro příští rok pak počítá s růstem o 2,1 procenta.

Analytik UBS Gyorgy Kovacs dnes uvedl, že očekává mírné cyklické oživení evropské ekonomiky ve druhém pololetí, v důsledku něhož předpovídá posílení českého vývozu a potažmo celé tuzemské ekonomiky. UBS zároveň podepřela poslední hlasy zaznívající z bankovní rady ČNB, podle nichž není zvažovaných devizových intervencí k oslabení české měny bezprostředně potřeba, vzhledem k tomu, že „koruna již od začátku roku oslabila“. Tuzemská měna vůči euru od začátku roku ke včerejšímu závěru oslabila zhruba o 3 procenta; za období počínaje 18. zářím, kdy ČNB poprvé dala najevo připravenost k intervenci na devizovém trhu v případě potřeby, poklesla již o 5 procent.

(Zdroj: Bloomberg, Moody's, čtk)


Čtěte více:

Český HDP ve 4. čtvrtletí 2012: Rok a půl recese a stagnace
11.03.2013 10:36
Zpřesněná data potvrdila dříve uváděný výsledek: česká ekonomika v pos...
ČNB: Eurozóna brzdí oživení i v ČR, spotřeba je odkládána. Intervence účinným nástrojem
05.04.2013 9:34
Přímé ovlivňování kurzu je v malé otevřené ekonomice v situaci technic...
MF zhoršuje prognózu: Letos nejlépe stagnace HDP, deficit rozpočtu klesne na 2,8 procenta
12.04.2013 14:14
Ministerstvo financí mírně zhoršilo odhad vývoje ekonomiky v letošním ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.