TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.04.2013 10:41:04

Noční můra všech mužů: Alergie na pivo! Co s ní?

Případné nositele na první pohled velmi nepříjemné alergie možná potěší závěry nedávno publikované studie, podle kterých mohou u alergie na pivo existovat značky, které jsou pro pacienta neškodné a může je bez obav konzumovat.

Většina případů alergie na pivo popsaných do dnešní doby byla spojena s přecitlivělostí na bílkovinu označovanou jako nespecifický lipidový transferový protein (anglicky lipid transfer protein, zkráceně LTP). V nedávno publikované studii se její autoři pokusili zjistit, do jaké míry záleží u alergických jedinců na konkrétní značce piva, jeho přesném složení a výrobním postupu.


Dají se najít i nealergenní piva

Studie na téma „pivní alergie“ byla provedena u pětačtyřicetiletého muže s prokázanou alergií na pyly, kočičí chlupy a plísně, u kterého se v minulosti po pití piva vyskytla kopřivka a dechové obtíže. Tento pacient podstoupil kožní prick testy s 36 různými značkami piv a následně provokační testy s těmi pivy, která se v kožních testech projevila jako negativní. Nakonec u něj autoři studie provedli analýzu IgE specifických protilátek zaměřených proti dvěma pivům s pozitivním výsledkem v kožních testech, proti dvěma pivům s negativním výsledkem v kožních testech a protilátek proti ječmenu, pšenici a extraktu z kukuřice.

Kožní prick testy byly pozitivní u 30 značek piv z celkových 36 testovaných. Analýza specifických IgE protilátek prokázala přítomnost protilátek zaměřených proti dvěma pivům, která měla v kožních testech pozitivní výsledek, a dále proti kukuřici. Na druhou stranu nebyly nalezeny protilátky proti dvěma testovaným pivům s negativním výsledkem v kožních testech a proti ječmenu. Autoři svou studii tedy uzavírají tvrzením, že u většiny jedinců s alergií na pivo lze pravděpodobně nalézt značky či druhy piv, které alergickou reakci nebudou vyvolávat.


Nevšední alergie na pepř a feferonky

Zajdete si do své oblíbené mexické restaurace s tím, že si dáte cokoli s feferonkami nebo kajenským pepřem. Ale již několik minut po prvním soustu vám otečou rty, na těle se objeví vyrážka a začnete kýchat. "Co se to děje? Lékař říkal, že mám alergii jenom na pelyněk!" říkáte si. Právě se u vás ale rozjela zkřížená alergie na pepř.

Kdo po pepři neslzí

Alergie na pepř a jiné druhy koření naštěstí nepatří mezi běžné potravinové alergie. Což ale může být zrádné, protože se na ně tím pádem většinou nemyslí. diagnózu navíc komplikuje to, že alergické projevy na pepř jako slzení, kýchání nebo pálení jsou stejné i u zdravého jedince bez alergií. Navíc potravinové alergie se určují obtížně, protože se mohou podobat nepohodě člověka, který má porušen trávicí systém i z jiných důvodů.

Dochází k nejrůznějším trávicím potížím, zvracením počínaje a průjmem konče. Může také dojít k pouhému nechutenství, pocitu nadmutí, bolestem v břišní krajině. Na alergii nás mohou upozornit obtíže, které nejsou omezeny na trávicí systém.

 

Projevy kožní i dýchací

Alergenní bílkovina je vstřebána do krve a k reakci s protilátkou dojde třeba až v cévách kůže či sliznic dýchacího systému. Pak může následovat výsev svědivé kopřivku nebo ekzému. V případě dýchacího systému dojde k projevům stejným jako při alergii pylové – ucpaný nos, vodnatá rýma nebo projevy astmatu.


Pelyněk versus pepř

Relativně častým důvodem vzniku alergie na pepř a jiné potraviny je takzvaná zkřížená alergie. Při ní jsou si dvě bílkoviny svojí strukturou podobné a IgE protilátky na ně reagují stejně, obzvlášť pokud se s "novým" alergenem setkají opakovaně. Ke zkříženým alergickým reakcím často dochází u břízy, ořechu nebo celeru. Málo známým je v tomto ohledu pelyněk, který může vést ke zkřížené alergii právě na pepř, ale i na další potraviny.

Pokud už někdo alergii prokázanou má, měl by při opakovaných potížích po určitém jídle zpozornět. Možná si do kolonky "Moje alergeny" může připsat další položku. A kvůli tomu třeba i začít hledat jinou dobrou restauraci.

 

Jak vyzrát nad alergií na potraviny?

Potravinovou alergií trpí zhruba 4 % naší populace. U dětí do 3 let je toto procento až dvojnásobné. Výskyt potravinových alergií je celosvětově na vzestupu, a jedná se tak o téma, o kterém se bude mluvit stále častěji. A to nejen u jídelního stolu.

Základem je dieta

Alergie není jednoduše léčitelná, naštěstí však existuje jednoduchý způsob, jak se vyhnout jejím projevům – nejíst problematické potraviny. Jinými slovy, dieta je lékem. Dietu je třeba držet dlouhodobě a nikdy se nepokoušet ji obejít.

Stává se, že časem alergické projevy ustoupí, a alergik tak může postupně zkoušet danou potravinu opět zařazovat do svého jídelníčku. To platí především u alergií v dětském věku, u dospělých je to obvykle "navždy".


Pozor na stopy alergenů

Častou chybou "alergiků začátečníků" je, že podceňují riziko malých a stopových množství alergenu. Pro alergii je totiž typické, že závažnost projevů není závislá na množství zkonzumované potraviny. I malé množství rizikové potraviny tak může vyvolat poměrně výraznou alergickou reakci.

 

Etikety potravin pod drobnohledem

Když se dozvíme o potravinové alergii, asi nejdůležitějším návykem, který bychom si měli rychle vypěstovat, je naučit se číst etikety. Jako příklad uveďme alergii na sóju. Nestačí jen přestat jíst „sójové rohlíky“. Je třeba studovat etikety, zda daný výrobek sóju opravdu neobsahuje. Dieta je alfou a omegou léčby potravinové alergie, léky jsou spíše jen doplňkem.

 

Přinášíme vám jednoduchou pomůcku, která vás po zjištění potravinové alergie dále povede:

D – dojděte si na vyšetření k lékaři, nejlépe alergologovi.
I – informujte se o možné alergii, podstupte testy na alergii (krevní, kožní, …).
E – edukace neboli vzdělání, studujte poctivě etikety potravin, které kupujete.
T – trpělivost, spolupracujte se stejně nemocnými lidmi, kteří můžou poradit a předat praktické zkušenosti.
A – alergie a dieta napořád! Dietou alergii nevyléčíte, ale nebudete mít žádné příznaky, takže se budete cítit fit a zdraví!

Co dělat, když má váš domácí mazlíček alergii? Dá se s tím bojovat? To se dozvíte už v zítřejším dílu seriálu TN.cz.

Více informací nejen o alergiích si můžete dozvědět na webu Ulékaře.cz.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688