Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: NWR (-22 %) bez výhledu v nemilosti. KB (-7 %) a tabák (-6 %) bez dividendy

Týden na pražské burze: NWR (-22 %) bez výhledu v nemilosti. KB (-7 %) a tabák (-6 %) bez dividendy

19.04.2013 18:22
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Fortuna po oznámení mimořádné dividendy hájí růstovou stranu v Praze obchodovaných akciových titulů v právě uplynulém týdnu. Naprostá většina titulů ale zůstává tentokrát uvězněna ve ztrátách při poklesu indexu PX o 3,72 % na 941,56 bodu, čímž index letošní odpis prohloubil na 9,4 procenta.

S notným odstupem týden nepřál zejména akciím těžební společnosti NWR, které končí o 21,67 % níže na úrovni 51,7 za akcii. NWR srazila zejména čtvrteční neuspokojivá čísla pro produkci za 1Q a sjednané ceny pro 2Q, tím nejúdernějším ale bylo zrušení celoročního výhledu. Nepomohl hned v úvodu týdne pohled analytiků Citiradou prodat a cílem pouze jedné libry.

Po NWR jsou druhým nejztrátovějším titulem týdne akcie mediální skupiny CETV s 8,8% odpisem, následovány s -6,6 % akciemi Komerční banky a -5,6 % akciemi Philip Morris ČR. Oba tituly spojuje čerstvé obchodování bez nároku na dividendu.

Větší ztráty utrpěly také akcie Erste, která bude na valné hromadě žádat akcionáře o souhlas s odkupem akcií nespojených s hlasovacím právem. Nepomohlo jim vyjádření ratingové agentury Standard & Poor’s, podle které rakouské banky nejsou dost ziskové nato, aby doplnily kapitál na potřebnou úroveň vlastními zdroji a mohou být nuceny emitovat nové akcie. Výrazněji níže končí Orcokomentářem hlavního akcionáře Vítka i ČEZ, na který dopadlo v tomto týdnu zejména rozhodnutí europarlamentu ohledně emisních povolenek. Patria následně změnila cílovou cenu.

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
Fortuna 3,03 102,10 NWR -21,67 51,70
AAA Auto 1,26 24,20 CETV -8,79 78,90
Unipetrol 0,00 171,00 KB -6,63 3548,00
Pegas 0,00 520,00 PM ČR -5,56 11050,00
ČEZ -4,29 564,70
Orco -3,55 53,00
Erste -3,10 600,40
VIG -1,92 973,00
Telefónica CR -0,28 283,20
TMR -0,17 1165,00

 

Hned úvod týdne přinesl agresívní výběr zisků, PX klesl o 1,86 % k 960 bodům. Rozbuškou se stala slabší data o vývoji čínské ekonomiky doplněná horším výsledkem indexu průmyslové aktivity ve státě New York. Na NWR analytici Citi stanovili doporučení „prodat“ a cílovou cenu 1 GBP (přes 30 Kč). Titul padl o 9 %. ČEZ odepsal procento, větší ztráty utrpěly banky. Komerční banka bez nároku na dividendu odepsala přes 5 %, Erste 1,8 %.

Úterý velkou změnu indexu PX nepřineslo. Evropský parlament dnes odmítl návrh EK na odložení aukcí části emisních povolenek, což poslalo ceny povolenek o téměř 50 % níže na nové historické dno a cena elektřiny s dodávkou 2014 se dostala nejníže od roku 2005. ČEZ odepsal 3 %. Představenstvo Fortuny navrhlo vyplatit akcionářům ze zisku za rok 2012 mimořádnou hrubou dividendu ve výši 0,67 EUR na akcii. Výplatní poměr tak vzroste z loňských 90 % na rovných 100 %, navíc Fortuna vyplatí i nerozdělený zisk z minulých let. Titul posílil o více jak 5 %. Erste přidala procento, VIG 2 %.

Ve středu pražská burza ztratila čtvrtým dnem v řadě, PX odepsal 0,9 %. Prodejní náladu v regionu nezmírnila zpráva Moody’s, podle které investoři vnímají Českou republiku, spolu s Polskem, v rámci regionu střední a východní Evropy jako „bezpečný ráj“, díky úsporné politice české vlády, která dosáhla snížení rozpočtového deficitu a vedla i k poklesu výpůjčních nákladů země na rekordní úrovně. Česká ekonomika nyní ale potřebuje nové růstové impulsy, bez nichž země nedosáhne na vyšší ratingový stupeň, než ten současný „A1“, uvedla Moody‘s. První den bez nároku na dividendu 900 poslal o 7 % níže akcie Philip Morris ČR. Analytici Erste Bank zrušili svou dosavadní cílovou cenu 94 na NWR bez náhrady a varovali před rizikem poklesu produkce. Nevyloučili propad cen koksovatelného uhlí v právě probíhajícím 2Q. Samotná Erste v rámci programu valné hromady svolané na 16. května požádá akcionáře o souhlas s odkupem akcií nespojených s hlasovacím právem.

Akcie Telefóniky CR odolaly sestupujícímu trhu přes prudké snížení cílové ceny od analytiků Goldman Sachs jen málo nad současnou obchodní hladinu s odůvodněním nižší odměny pro akcionáře, konkurenční válkou po spuštění nových neomezených tarifů, podmínkami aukce ČTÚ či spekulacích o snížení podílu mateřskou skupinou. Doporučení na titul zůstalo neutrální. Po závěru trhu uvedl ČTÚ, že chystá správní řízení s mobilními operátory kvůli nepřehledným smlouvám, které uzavírají se zákazníky. Smlouvy jsou podle ČTÚ nesrozumitelné a složité a operátoři neučinili nápravu po výtkách, které jim ČTÚ směroval již v únoru.

KIT digital oznámila záměr požádat o bankrotovou ochranu a provést rozsáhlou reorganizaci za podpory hlavních akcionářů. V rámci reorganizace potom hodlá vyčlenit ziskové jádrové operací do nové entity.

Ve čtvrtek pokračovaly výprodeje na většině pražských titulů. PX odepsal 2 %. NWR reportovala objem produkce a celkové prodeje uhlí za 1Q a zároveň přehled nasmlouvaných cen pro 2Q. Na všech úrovních se investoři dočkali horších čísel, nejvíce negativní ale bylo rozhodnutí managementu o zrušení celoročního výhledu. Titul reagoval více než 10% pádem na nové historické dno 52 .

Na akciích ČEZ analytici Goldman Sachs v rámci sektorové analýzy pro Evropu snížili cílovou cenu z 881 na 870 s doporučením "koupit/neutral". Na titulu tak vidí 50% růstový potenciál, není ale jejich sektorovým favoritem.

Kolem 3 % odepsaly banky. Ziskovost rakouských bank je slabá nato, aby vlastními zdroji zlepšily úroveň svého kapitálu, kterou zaostávají za konkurenty v Evropské unii. Mohou být nuceny vydávat nové akcie i prodávat některá aktiva, uvedla ratingová agentura Standard & Poor’s. Erste, Raiffeisen i rakouské UniCredit potvrdila ratingový stupeň „A“ a negativní výhled na jeho udržení.

Dle největšího 30% akcionáře realitní skupiny Orco, českého miliardáře Radovana Vítka, skupina potřebuje snížit hrubou hodnotu aktiv blíže k realistické úrovni, co je dle něj o cca 200 mil. eur k 1,1 mld. eur, zefektivnit klíčové operace, snížit náklady a nevyhne se prodeji části neziskových aktiv. Vítek v rámci další expanze v regionu, do níž počítá nákup realitních fondů a poohlíží se po pěti realitních společnostech v určitých potížích, neplánuje další zvýšení svého podílu v Orco.

Vláda schválila návrh daňových změn souvisejících s novým občanským zákoníkem. Od příštího roku by tak měly platit jen některé změny daní. Platit má prodloužení lhůty pro osvobození příjmů z prodeje cenných papírů na tři roky.

Přes procento ztratily akcie Telefóniky CR. Air Telecom začala poskytovat služby jako virtuální mobilní operátor. Nabídne neomezený paušální tarif za 640 korun měsíčně, tedy levněji než stávající operátoři, ale bez zahrnutí SMS. Příchod virtuálních mobilních operátorů nebude mít zásadní vliv na snížení cen na tuzemském mobilním trhu, uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák. Podle něj by měl pokles cen vyvolat až nástup čtvrtého mobilního operátora.

Globální tabáková jednička Philip Morris International v prvním čtvrtletí roku 2013 naplnila očekávání tržeb při zaostání na úrovni zisku na akcii a potvrdila výhled. Dodávky cigaret do Evropy klesly o 10,1 %, za což ze tří pětin mohly jižní země. Oproti dosavadním zvyklostem ve struktuře výsledků chybí komentář k českému trhu, který byl cennou indikací pro výsledky tuzemského Philip Morris ČR. Jeho čísla za 1Q13 se máme dozvědět 16. května.

Závěr týdne na indexu PX snížil ztráty, posílil o 1,1 %. Hlavním tahounem růstu byly akcie Komerční banky, jež poskočily o 4 %. Mírně zpevnila Erste. ČEZ i NWR končily bez výraznějších změn. Fakt, že evropský parlament v tomto týdnu neschválil návrh EK na omezení objemu emisních povolenek nabízených v aukci, se sice neprojeví negativně na letošním hospodaření ČEZ, výsledky v následujících letech ale ovlivní, vyplynulo z vyjádření obchodního ředitele ČEZ Alana Svobody. Rozhodnutí europoslanců navíc prý poškodí důvěru investorů v evropské energetiky.

Rakouská pojišťovací skupina VIG dle lokálních zdrojů prodá svůj majoritní 92% podíl v bulharském penzijním fondu Doverie PAC za 120 až 150 milionů eur. Zájem údajně mají dva klíčoví lokální podnikatelé v bankovnictví Vassilew a ve farmacii Donew. VIG věc komentovat odmítl, Bulharsko patří dle strategie k jeho klíčovým trhům. Titul zakončil mírně níže.

Tuzemský T-Mobile se jako jeden ze stávajících operátorů nezúčastní aukce ČTÚ, pokud vyhodnotí, že nebude možné získat určité frekvence, nebo cenu zaplacenou za ně jako příliš vysokou. ČTÚ požádal o měsíc navíc na prostudování nově navrhovaných podmínek aukce, uvedl generální ředitel českého operátora Milan Vašina s tím, že podmínky se kompletně změnily a nevyloučil ani soudní spor. Dalším virtuálním operátorem se od června stane telekomunikační společnost ha-vel internet. Na trh uvede předplacené karty v kombinaci s pevným voláním přes internetové připojení. Do sítě ji pustí velkoobchodní nabídka T-Mobilu prostřednictvím společnosti GTS. Akcie Telefóniky CR uzavřely o 0,6 % výše u 283 . Celkově byla aktivita nejnižší v rámci týdne, když objem obchodů na trhu dosáhl pouze 393 milionů korun.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y