Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Deprese kvůli euru a deprese kvůli Excelu

Krugman: Deprese kvůli euru a deprese kvůli Excelu

23.04.2013 18:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Kdy všichni uznají, že euro je chyba? Odpověď samozřejmě zní, že nikdy. V této měně se odráží příliš mnoho historie, příliš mnoho deklarací a příliš mnoho ega na to, aby jeho strůjci uznali, že možná pochybili. I kdyby celý projekt skončil úplnou pohromou, budou tvrdit, že nešlo o neúspěch eura, ale o neúspěch Evropy při jeho užívání. Možná ale stojí za to shrnout, co Evropu skutečně trápí a co by s tím mohla dělat.

V 90. letech trápilo Evropu hodně problémů, krizi se ale zdaleka neblížila a nezdálo se ani, že by se pohybovala po neudržitelném trendu. Pak bylo zavedeno euro, které nejdříve přineslo euforii. Investoři náhle začali věřit tomu, že dluh všech zemí eurozóny je stejně bezpečný. Výnosy dluhopisů na periferii klesly a nastal obrovský příliv kapitálu do Španělska a dalších ekonomik. Tento kapitál způsobil velkou realitní bublinu a podpořil boom v zemích, do kterých proudil. Zmíněný boom se poté projevil ve vyšší inflaci. Náklady a ceny rostly na periferii více než v zemích jádra eurozóny a periferie tak stále více ztrácela konkurenceschopnost. To ale nebyl problém v době, kdy bublina živená přílivem kapitálu stále rostla. Problém se objevil ve chvíli, kdy se příliv kapitálu zastavil.

Následně přišel propad ekonomik periferie, klesla jejich vnitřní poptávka a kvůli ztrátě konkurenceschopnosti byla slabá i poptávka ze zahraničí. Ukázal se hluboký problém v souvislosti se společnou měnou. Její existence totiž znamená, že země periferie nemohou jednoduchým způsobem napravit to, že se jejich náklady dostaly příliš vysoko. V nejlepším případě se tak ocitly na prahu dlouhého období vysoké nezaměstnanosti, během kterého proběhne pomalá a bolestivá vnitřní devalvace.

Celý problém byl výrazně zhoršen tím, že došlo k propadu příjmů a prohloubení vládních deficitů. Objevily se obavy z insolvence vlád, a to i u zemí, jako je Španělsko. Tedy u zemí, které před krizí dosahovaly rozpočtových přebytků a jejichž dluh byl nízko. Na dluhopisových trzích propukla panika a jádro eurozóny podmínilo pomoc periferii tím, že uplatní tvrdá rozpočtová opatření. Toto utahování pak ještě prohloubilo propad ekonomik periferie. A protože tento propad nebyl vyvážen boomem v zemích jádra, klesla celá ekonomika eurozóny. Výsledkem je i to, že utahování nevede k požadovaným cílům a poměr dluhu k HDP roste namísto toho, aby kvůli současné politice klesal.

Co mohla Evropa udělat jinak? Kritici jejího postupu, ke kterým jsem od počátku patřil i já, navrhovali tři kroky. ECB měla od počátku intervenovat a stabilizovat sazby. V jádru eurozóny měla být implementována agresivní monetární a fiskální stimulace, která by ulehčila proces vnitřní devalvace na periferii. A utahování na periferii nemělo být tak prudké. To znamená, že politika měla být utažena, ale méně a s méně bolestivými důsledky pro její obyvatele.

 
První bod byl nakonec naplněn, druhý a třetí ale ne. A evropské vedení stále odmítá uznat realitu, celý problém spojuje s fiskální nezodpovědností, což je pravda u Řecka, ale nikde jinde. Toto vedení prohlašuje, že utahování je úspěšné a dokazuje to poklesem výnosů dluhopisů. Ty však odrážejí intervence ECB. Je těžké si v takové situaci představit, že nakonec vše dobře skončí, píše na svém blogu Paul Krugman. A samozřejmě se věnuje i přednímu tématu minulého týdne – chybám ve výzkumu, kterých se dopustili Carmen Reinhart a Kenneth Rogoff:

V informační době mohou chyby ve výpočtech vést ke katastrofám. Je možné, že by chyba v Excelu mohla dokonce zničit ekonomiku západu? V roce 2010 přišli Carmen Reinhart a Kenneth Rogoff se studií, ve které tvrdili, že pokud vládní dluh překročí 90 % HDP, dochází ke znatelnému poklesu růstu. Stalo se tak v době, kdy Řecko spadlo do krize a ti, kteří požadovali přechod na politiku utahování, tyto závěry uvítali. Studie se rychle proslavila a bezpochyby jde o nejvlivnější výzkum posledních let.

Uvedená studie byla od počátku kritizována. Mnozí ekonomové poukazovali například na to, že korelace mezi dluhem a růstem může znamenat i to, že pomalý růst vede k vyššímu dluhu. Časem se také ukázalo, že jiní ekonomové nejsou s porovnatelnými daty schopni dojít ke stejnému výsledku. Nakonec ekonomové z University of Massachusetts provedli přímou analýzu původních dat a záhada byla vyřešena. Došlo totiž k použití velmi pochybných statistických metod, vynechávání některých dat a chybě v kalkulaci v Excelu. Po eliminaci těchto faktorů není ani známka po tom, že existuje nějaká kritická hranice na úrovni 90 % HDP.

Tři roky je obrat k utahování vydáván za naprostou nutnost. Jeho zastánci tvrdili, že pokud se tak nestane, bude překročena hranice poměru dluhu k HDP na 90 % a pak se stanou hrozné věci. Změní se nyní něco? Byl bych rád, ale očekávám, že zastánci utahování si najdou jinou pochybnou studii a deprese bude pokračovat.

(Zdroj: NYTimes a blog Paula Krugmana)


Čtěte více:

Klaus: Zkušenost s rozdělením československé měny je relevantní pro eurozónu
07.02.2013 11:17
Zkušenost s rozdělením československé měny je relevantní i pro eurozón...
Soros: Německá volba
09.04.2013 18:20
Krize eura už Evropskou unii proměnila z dobrovolného svazku rovnopráv...
Skandál kolem výzkumu harvardských ekonomů zasáhne do debaty o úsporách
18.04.2013 11:47
Škrtat a snižovat náklady zadlužení, či utrácet a stimulovat ekonomiku...
Chudí Němci a nespravedlivá pomoc ostatním zemím eurozóny
18.04.2013 15:17
Nedávno zveřejněné výsledky průzkumu týkajícího se bohatství domácnost...
Zeman chce euro do pěti let a důraznější boj s terorismem
22.04.2013 11:14
Prezident Miloš Zeman si dokáže představit, že Česká republika v dohle...

Váš názor
  • ještě je důležitá
    23.04.2013 20:47

    jedna konstanta a to kolik jsoupolitici v té které zemi schopni z rozpočtu bezučelně rozkrást,Čechy 1/3,Finsko 0,01 atd je to velice důležité a zásadní jinak se nedopočítaj
    prorok
  • Národní
    23.04.2013 19:51

    měny by stejně byly vytlačovány EUREM, jako byl kdysi dinár nahrazován markou a reálnou ekonomiku by vytlačovala ekonomika černá. Ochranný vliv národní měny je kontraproduktivní a umožňuje přežívání nefektivním podnikům díky směnnému kursu. Projekt eurounie nebyl bez chyb pro svou přebujelou a korumpující dotační politiku. Obsluha dluhu by se pro národní ekonomiky stala tak jako tak neudržitelnou. Restriktivní politika utahování opasků je nutným zlem, které má za cíl odstranit neskutečný nárůst mandatorních výdajů, které neodpovídají výkonu ekonomik a byly způsobeny vládami, které si takto kupovali voliče - většinou sociálně demokratickými a nejen nimi. Nerestriktivní politiku si může dovolit pouze zdravá ekonomika.
    lime
Aktuální komentáře
19.05.2024
14:58Fidelity International: Dešifrování vztahu mezi finančními tituly a sazbami
9:32Víkendář: Altman o síle americké ekonomiky a snaze o obnovu výrobního sektoru
18.05.2024
16:01Přehledně: Odkdy se na firmy vztahuje ESG reporting?
15:30J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Pozvánka na valnou hromadu
9:45Víkendář: Apple nemusí v oblasti umělé inteligence dělat všechno sám
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data