Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony
Čeká nás revoluce na sjezdovkách a při vyjíždkách na kole do lesa?

Čeká nás revoluce na sjezdovkách a při vyjíždkách na kole do lesa?

25.04.2013
Chování lyžařů snowboardistů a cyklistů mimo pozemní komunikace se v současné době žádná právní úprava v Česku komplexně nevěnuje. Změnit by to měl nový zákon „o bezpečném pohybu při lyžování, snowboardingu a jízdě na jízdním kole“, jehož návrh, iniciovaný skupinou poslanců, před několika dny prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Co tato novinka přináší?

Návrh zákona má podle své důvodové zprávy za cíl stanovit jasná pravidla chování na sjezdovkách (netýká se tedy lyžařů na běžeckých tratích) a při jízdě na kole tam, kde to není upravenou pravidly platnými pro pozemní komunikce, která by měla přispět k větší bezpečnosti sportovců.

Pokud zákon ve stávající podobě projde, budou nově muset osoby mladší 18 let při lyžování, a snowboardingu používat ochrannou přilbu. Mladí cyklisté už ji musí mít povinně na pozemních komunikacích, nebudou si ji tedy smět sundat ani na polní cestě. To ale není všechno. Zákon dále specifikuje povinnosti u jednotlivých sportů. Pokud jde o chování na sjezdovce, lyžaři a snowboardisté nebudou smět ohrožovat nebo poškozovat jiné osoby. Zákon po nich konkrétně bude vyžadovat, aby:

-  dodrželi bezpečnou vzdálenost od ostatních osob,

-  přizpůsobili rychlost a způsob jízdy celkové situaci na trati tak, aby bylo možné včas a v dostatečné vzdálenosti reagovat i na nenadálou překážku,

-  při přijíždění zezadu k jiné osobě zvolili jízdní stopu tak, aby neohrožovali jiné osoby pohybující se před nimi,

-  při předjíždění jiné osoby (ať už shora nebo zespodu, zprava anebo zleva) vždy dodržovali takovou vzdálenost, která poskytne dotčené osobě dostatek prostoru pro všechny její pohyby,

-  pokud vjíždí na sjezdovou trať, se pohledem ve směru nahoru i dolů ujistili, že tak mohou učinit, aniž by tím ohrozili sebe nebo jiné osoby,

-  se vyhýbali zbytečnému zdržování v úzkých nebo nepřehledných místech tratě,

-  při upadnutí místo pádu co nejrychleji opustili,

-  používali okraj lyžařské tratě, pokud po trati pěšky stoupají nebo sestupují a

-  respektovali značení a signalizaci.

Pokud máte pocit, že zákon vlastně nepřináší nic nového, nemýlíte se. Tato pravidla lze beze sporu považovat za minimální standard bezpečného a ohleduplného chování na sjezdovce, který by si měl osvojit každý hned v úvodu lyžařské výchovy. Lyžařské nadšence rovněž nepřekvapí, že tyto normy chování prakticky „kopírují“ pravidla stanovené Mezinárodní lyžařskou federací (FIS). Byť pravidla FIS samozřejmě nemají „sílu“ zákona, Nejvyšší soud ČR jejich závaznost pro lyžaře a snowboardisty již několikrát dovodil. Nadto lze rovněž upozornit na generální prevenční povinnost, která každému ukládá chovat se na sjezdovkách tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví jiných.

Je tedy navrhovaný zákon vůbec nutný? Jeho iniciátoři přijetí zákona odůvodňují jednak potřebou zvýšit právní jistotu u těchto rozšířených sportů, ale také tím, že sjezdovky jsou v poslední době nebezpečnější než dříve. Důvodem je více sportující veřejnosti, dokonalejší technické vybavení a z něho pramenící větší rychlost, jakož i pořádání různých rizikových soutěží. To se odráží v počtu vážných a smrtelných úrazů, mezi nimiž má zvláštní místo poranění hlavy u lyžařů bez helmy. To lze asi obdobně vztáhnout i na ježdění na horských či jiných kolech „mimo silnice“.

Za neurvalost pokuta i stopka pojišťovny

Nedodržení nových pravidel bude moci mít za následek (kromě případné civilní nebo trestní odpovědnosti) odpovědnost za přestupek, za který podle návrhu zákona hrozí pokuta až do výše 10 000 Kč. Lehkomyslné chování porušující zákon pak rovněž může být snadněji sankcionované pojišťovnami odepřením nároku na výplatu pojistného plnění.

Vláda, která se k předloženému návrhu již stačila vyjádřit, s ním však nesouhlasí. Návrh považuje za nekoncepční, nesystémový i nepotřebný. Navíc mu vyčítá přílišnou obecnost některých povinností. Přes výhrady vlády lze však považovat návrh zákona jako takový za správný krok směrem ke zvýšení bezpečnosti na sjezdovkách i cyklostezkách. Občas se totiž nelze zbavit pocitu, že by někteří zarputilí sportovci na sjezdovkách či v lese zasloužili „převychovat“, a to například i formou pokut. Zda se najde dostatečná politická vůle pro přijetí kompromisního řešení, ukážou nejbližší týdny.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje