Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Flash crash, valné hromady a ČEZ na 7,5letém dně

Týden na pražské burze: Flash crash, valné hromady a ČEZ na 7,5letém dně

26.04.2013 18:28
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Růstový týden má za sebou pražská burza při vstupu do výsledkové sezóny za první čtvrtletí roku. Index PX posílil o 1,8 % na 958,5 bodu a umazal ztrátu od počátku roku na řádově 7,5 %.

Týden byl ve znamení valných hromad a schvalování dividend, uvolnění sentimentu při spekulaci na snížení sazeb ECB v příštím týdnu a po pohnutí ledů v povolebním dění v Itálii. Dále týdnem prostupoval rozhořelý konkurenční boj mezi operátory a jejich neomezenými tarify či dění kolem LTE aukce ČTÚ.

Valné hromady postupně potvrdily navrženou odměnu pro akcionáře Telefóniky CR a Philip Morris ČR, oznámena byla nižší než očekávaná dividenda u ČEZ a závěr týdne přinesl potvrzení zelené pro emisi nových akcií NWR. To je i bez potvrzení této zprávy, které přišlo po závěru trhu, nejztrátovějším titulem týdne s -3,7 % pod úrovní 50 za akcii. Ztráty se přilepily ještě na Telefóniku CR (-2 %) a ČEZ (-2,6 %), červená nula na akcie Pegas Nonwovens.

Dařilo se naopak malým titulům. O 12,6 % poskočily z trhu odcházející akcie AAA Auto, o 9,4 % výše skončily týden akcie mediální CETV, která bude v pondělí před zahájením trhu reportovat čísla za 1Q13. O bezmála 8 % pak posílilo Orco, dařilo se i finančním titulům v čele s VIG přes Komerční banku s potvrzenou dividendou a Erste, která také hned v pondělí přes otevřením trhu vyjde na světlo s finančními výsledky za první čtvrtletí roku. 
 
Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:

Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
AAA Auto 12,60 27,25 NWR -3,68 49,80
CETV 9,38 86,30 ČEZ -2,60 550,00
Orco 7,83 57,15 Telefónica CR -2,01 277,50
VIG 5,76 1029,00 Pegas -0,29 518,50
KB 3,78 3682,00
Erste 2,96 618,20
Fortuna 2,74 104,90
PM ČR 1,36 11200,00
TMR 1,12 1178,00
Unipetrol 0,58 172,00

 

Úvod nového týdne proběhl na pražské burze na pozitivně, ale bez zahraničních účtů. Akcionáři České spořitelny (98 % ovládá Erste) vyplatí z loňského nekonsolidovaného čistého zisku 15,6 mld. dividendu 50 na akcii. V letech 2009 až 2011 činila dividenda 30 . Finanční tituly podporoval sentiment, kdy Itálie o víkendu vyřešila volební pat kolem prezidenta (a dále v týdnu ten bleskově pověřil premiéra).

Šéf bulharských aktivit ČEZ Petr Dokládal uvedl, že jednání kolem odnětí licence ČEZ v zemi se posouvají do racionální roviny a regulátor si uvědomuje, že „odejmout někomu licenci není tak snadné“. Regulátor bude finálně rozhodovat až po předčasných volbách v zemi a Dokládal je optimistou. Uvedl, že se ČEZ dopustil prohřešků, ale žádný z nich nezakládá důvod k odnětí licence.

Šéf polské těžební společnosti JSW, jedničky v produkci koksovatelného uhlí v Evropské unii, se poohlíží po akvizicích v Polsku i regionu, které firmě umožní rozšířit zásoby uhlí. Nadále firmu zajímá i projekt Debiensko těžaře NWR. Od výsledků za první čtvrtletí roku 2013 šéf Zagorowski očekává výrazně lepší čísla proti 4Q12 a pozitivní překvapení pro trh.

Po té, co Telefónica CR jako první ze stávajících operátorů přišla s novými neomezenými tarify při výrazném poklesu ceny za neomezený paušál, přinesl konkurenční T-Mobile další úpravu svých tarifů. U nejvyššího neomezeného tarifu nabídl při stejné ceně s Telefónikou 1,5 GB dat místo 1 GB, neomezené volání a SMS do vlastní sítě začíná na 249 korunách. V průběhu dne valná hromada Telefóniky CR odsouhlasila odměnu pro akcionáře ve výši 30 , složenou z dividendy ze zisku roku 2012 a snížení emisního ážia (20+10 Kč). Na tarify v závěru týdne zareagoval Vodafone zdvojnásobením dat v jím nabízeném paušálu na 1,2 GB z 600 MB.

TV Nova za 1Q snížila objem reklamy odvysílané na svém hlavním kanále o 57 procent na 98,51 hodiny, vyplývá to z dat agentury Admosphere.

Představenstvo skupiny ČEZ v pondělí večer oznámilo návrh vyplatit ze zisku roku 2012 dividendu ve výši 40 , zatímco mnoho analytiků očekávalo spíše ponechání dividendy na loňských 45 . Krok znamenal tlak na titul a pokles až na nejnižší závěr od srpna 2005.

Úterý bylo především neobvyklé – pražský trh prožil svůj malý flash crash. Index PX bleskově propadl o více jak 2 % při propadu například Telefóniky CR o 10 %, později ale obnovil růst. Dařilo se bankám, po propadu se stabilizovaly ČEZ a NWR.

ČEZ zahájil další fázi jednání s uchazeči o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš potom v rozhovoru pro týdeník Ekonom naznačil, že společnost nejspíš prodá Dětmarovickou elektrárnu společnosti Gascontrol, která nabídla 1,6 miliardy korun, a nikoliv skupině EPH vedené Danielem Křetínským.

Na NWR růstově nezabralo zvýšení investičního doporučení od analytiků Concorde na "equal weight" z "underweight" s cílovou cenu 67 v reakci na pokles tržní ceny titulu.

Těžké časy pro evropské telekomy potvrdily dva čerstvé výsledky: polského telekomu TPSA s meziročním propadem čistého zisku o dvě třetiny (ale méně proti profit warningem sraženým očekáváním) a nizozemského Royal KPN, který rozhodl v letech 2013 a 2014 nevyplatit dividendu a chystá rozsáhlou emisi akcií.

Končící šéf ČTÚ Pavel Dvořák v rozhovoru uvedl, že PPF ve zrušené LTE aukci potvrdila roli seriózního zájemce o vstup na trh, čas je pro investora tohoto typu důležitý a aukci tak nelze zdržovat (probíhá konzultace nových podmínek). Stávající vlna nových neomezených tarifů za skokově nižší ceny dle něj nového hráče od vstupu na trhu neodradí, mimo jiné proto, že při seriózních kalkulacích musel vycházet z cen obvyklých v Evropě a ne dosavadních cen v ČR.

Ve středu PX rozšířil zisky. Trhy jsou hnány spekulacemi, týkajícími se nejbližšího zasedání ECB v příštím týdnů a možného snížení sazeb. Okrajově trhům pomohlo i vyřešení patové situace v italské politice, kde znovuzvolení prezident Napolitano pověřil mandátem sestavit vládu druhého muže nejsilnější strany PD Lettu a ten by i díky vazbám na Silvia Berlusconiho z druhého nejsilnějšího uskupení PdL mohl uspět.

Na závěru trhu přišla informace, že akcionáři Komerční banky na dnešní valné hromadě schválili výplatu dividendy ve výši 230 korun za akcii z výsledku roku 2012. Ta je meziročně vyšší o 70 , ale přesto blíže dolnímu okraji dříve indikovaného pásma 60-70% dividendového výplatního poměru. Část investorů tak čekala dividendu vyšší.

Na ČEZu analytici Raymond James zvýšili cílovou cenu z 473 na 478 , ponechávají doporučení "underperform".

Výše se posunula Telefónica CR. Opět na závěru trhu přinesl ČTÚ informaci, že o dva týdny do 22. května prodlužuje lhůtu pro veřejnou konzultaci nových podmínek LTE aukce, „v zájmu zajištění dostatečného prostoru pro uplatnění připomínek všech potenciálních účastníků aukce“.

Ve čtvrtek PX už zisk neudržel. Neoživující aktivitu v bankovním sektoru v oblasti úvěrování potvrdila data MMR. České banky v prvním čtvrtletí poskytly občanům 16.759 hypotečních úvěrů za 27,9 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o více než dvě procenta.

Unipetrol zahájil domácí výsledkovou sezónu za 1Q letošního roku, když vykázal hlubší provozní i čistou ztrátu. Titul se nicméně tradičně nenechává rozhodit jakoukoli příchozí zprávou a kotví kolem úrovně 170 korun za akcii. Unipetrol vykázal v 1Q 2013 čistou ztrátu na úrovni 148 mil. při očekávání čisté ztráty 127 mil. . Na provozní úrovni vykázal Unipetrol ztrátu 70 mil. při očekávání -66 mil. . Tržby skupiny klesly meziročně o 3 % na 24,776 mld. , očekáváno bylo 24,956 mld. .

Americká tabáková skupina Altria, která zastřešuje amerického producenta cigaret Philip Morris USA, ale ze které byly naopak vyčleněny mezinárodní aktivity do Philip Morris International, pod kterou spadá i tuzemský Philip Morris ČR, v 1Q13 dosáhla očištěného zisku na akcii 54 centů lehce nad očekáváním trhu. Altria revidovala výše výhled pro celoroční základní zisk na akcii do rozmezí 2,49 a 2,55 USD na akcii z dříve uváděného pásma 2,34 až 2,40 USD na akcii, na úrovni celého roku sází na jeho meziroční růst o 6 až 9 procent. Altria spolu s výsledky oznámila nový plán zpětného odkupu akcií do rozsahu 300 milionů amerických dolarů a cíl prosadit se na trhu s novou generací elektronické cigarety díky divizi Nu Mark. Akcie Philip Morris ČR na pražské burze dnes odolaly na červené nule a úrovni 11100 . Na zítra společnost svolala výroční valnou hromadu.

Telefónica CR ztratila 1,3 procenta. Rozhodnutí o prodloužení připomínkového řízení k aukci nových frekvencí o dva týdny do 22. května může dle zdrojů souviset s tím, že ČTÚ bude po odchodu Pavla Dvořáka na konci dubna bez předsedy. Ministr průmyslu a obchodu Kuba údajně na post chce prosadit bývalého ředitele odboru digitální ekonomiky ministerstva průmyslu a obchodu a současného člena rady úřadu Jaromíra Nováka. Dle Kuby je Novák bezpochyby vynikajícím odborníkem na telekomunikační odvětví s dlouholetou praxí a zárukou, že se nebude opožďovat důležitá aukce volných kmitočtů. Skupina PPF prohlásila, že rozhodnutí ČTÚ o prodloužení termínu je ve prospěch současných operátorů, kteří chtějí aukci co nejvíce zpozdit, ale že rozhodnutí ČTÚ respektuje.

Závěr týdne přinesl na pražskou burzu 0,61% ztrátu a index PX se tak sesunul k 958bodové úrovni. Hlavními viníky poklesu byly akcie ČEZu a Erste. Do vývoje na ČEZu příliš nezasáhla politická deklarace prezidenta EU Van Rompuye, který přislíbil, EU je připravena zasáhnout v případě, že by předvolební boj v Bulharsku měl ohrozit pozici ČEZu na tamním trhu.

Akcionáři na valné hromadě Philip Morris ČR odsouhlasili dividendu ze zisku roku 2012 a nerozdělených zisků minulých let v úrovni 900 korun za akcii, ale i mandát k uzavření smlouvy o úvěru mezi Philip Morris ČR a mateřskou Philip Morris International v roli dlužníka k obecným korporátním účelům, limitované vlastním kapitálem.

Akcionáři NWR pak dali představenstvu společnosti zelenou k případné emise nových akcií v objemu až 33 % současného počtu obchodovaných akcií a prodloužili také možnost zahájení zpětného odkupu akcií NWR až do výše 10% podílu. Dále byli znovuzvoleni všichni ředitelé NWR a byla schválena účetní závěrka za loňský rok nebo nový motivační program pro management.

KIT digital požádala americkou komisi pro cenné papíry SEC o bankrotovou ochranu před věřiteli (Chapter 11), kterým ke včerejšku dlužila 12,5 milionů dolarů. Firma, jejíž akcie se od konce loňského roku přesunuly z hlavního trhu v USA a Praze pouze na šedý trh OTC Pink Sheets, také zahájila proces restrukturalizace. Díky vyvedení ziskových firem do nové entity by podle zprávy KIT digital měla být výsledkem celého procesu nová firma se silnou rozvahou a růstovou základnou.

V Evropské unii v červenci vstoupí v platnost legislativa, která nařizuje domicil aktivním hedge fondům a private-equity původem mimo EU. Změna se týká desítek tisíc subjektů a také tuzemské MF v tomto směru připravilo novou legislativu, která má pomoci přilákání části nových sídel těchto fondů do Prahy/ČR. Dle náměstka Urbana by úspěšná snaha vedle posílení obrazu finančního centra přinesla miliardy korun do české ekonomiky.

V příštím týdnu pokračuje tuzemská výsledková sezóna za 1Q13. Skupina Erste by měla reportovat výsledky hospodaření za 1Q v pondělí před otevřením trhu. Ve stejnou chvíli se dozvíme výsledky CETV.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR. Výsledkovou sezónu sledujte zde.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)