Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký trh práce je na tom lépe - příjemně překvapila dubnová čísla i revize

Americký trh práce je na tom lépe - příjemně překvapila dubnová čísla i revize

03.05.2013 14:39, aktualizováno: 3.5. 15:38
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Aktualizováno

Data z amerického trhu práce pozitivně překvapila jednak tím, že v dubnu došlo ke slušnému přírůstku pracovních míst a snížení nezaměstnanosti, a také revizemi, které ukázaly, že předchozí měsíce byly lepší, než se zdálo. Pracovních míst v dubnu přibylo 165 tisíc oproti konsensu 140 tisíc. Březnové číslo činí 138 tisíc, zatímco předběžný údaj uváděl propad na 88 tisíc. A konečně revize dat za únor znamená posun na 332 z 268 tisíc.

Pracovních míst v dubnu přibývalo ve službách (185 tisíc), nejvíce ve službách pro firmy, službách spojených s volným časem a v obchodě a dopravě. Naopak mírně ubylo míst v průmyslu (-9 tisíc) a dál se propouštělo ve státní správě (-11 tisíc).

Samostatná statistika pak hovoří o poklesu míry nezaměstnanosti v dubnu na 7,5 z březnových 7,6 procenta. Jde o nejnižší číslo od roku 2008. Pozitivní dojem umocňuje fakt, že za změnou stojí pokles počtu nezaměstnaných a zároveň nárůst zaměstnanosti a pracovní síly. Míra participace zůstala na březnové úrovni.

Negativní náznaky před dubnovými daty z trhu práce, které přicházely z průzkumů průmyslové aktivity i zprávy ADP o zaměstnanosti v soukromém sektoru, se nakonec nevyplnily. Je ale pravda, že zaměstnanost v průmyslu se opravdu zhoršila a celý růst připadá na sektor služeb. Co víc, překvapivě výrazné zhoršení, na něž ukazovala březnová data, se vlastně nekonalo - revize posunula celou řadu směrem nahoru. Průměrně bylo od začátku roku vytvořeno za měsíc skoro 200 tisíc pracovních míst, což je relativně slušný výsledek. Separátní data o nezaměstnanosti jsou rovněž povzbudivá. Sestupný trend započatý koncem roku 2009 dál pokračuje a pokud by nezaměstnanost udržela tempo, dostane se na přelomu let 2014 a 2015 na 6,5 procenta, tedy "cílovou" hladinu uváděnou Fedem.

Po nedávných špatných číslech z americké ekonomiky se prakticky přestalo spekulovat, že by Fed mohl ustupovat z QE. Dokonce se začaly objevovat úvahy o navýšení stimulace, které podpořilo i jednání měnového výboru Fedu tento týden. Centrální bankéři si nechali otevřené dveře jak k utlumování QE, tak v případě potřeby i k jeho navýšení. Po dubnových datech z trhu práce ale úvahy o navyšování QE zřejmě pominou a spíše se bude uvažovat, že slabý březen byl pro americkou ekonomiku jen přechodným zaváháním. Pro dolar jsou nová data pozitivní, během dnešního obchodování mu dala impuls k posílení vůči euru a ještě více proti japonskému jenu.


Intradenní vývoj kurzu USD/EUR (online):


Váš názor
  • Ach jo
    03.05.2013 15:19

    co udělal Green. na nemovitostech to dělá Bern. na akciích a dluhopisech. Holt to vypadá, že kdo první uteče ten vyhraje :o) Ale kam se má teď dlouhod. investor vrtnout ? že by shortu zdar :o) (na daxu už jsem si něco vzal)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Ach jo
      03.05.2013 15:58

      to ze jsi poslouchal Zabzu a prodavas "in May a go away" je jen tvoje vina tak tady nesir svoje bludy. Ja si nestezuju. Hlavne ted par minut po otevreni NYSE. Dalsi maxima a ja jsem vysmatej. On ten kapitalismus funguje daleko lepe nez socani kazou. Chce to jen se neco naucit a ne jen poslouchat maklere Patrie. Staci se jen podivat na CNBC. Tam se dozvis jak se veci maji. Tam mluvi o meetingu v Bratislave, kde jsou kapitani svetovych ekonomik. Ovsem na Patrii o tom ani slovo. Jen tady vsichni bud breci nebo nadavaji jak to nejde. Tim si moc nepolepsite. To delali komunisti, ze nam porad poukazovali jak jsou na tom jinde spatne a my nejlepsi svete. Kam dospeli je videt na kazdem kroku. Podivej se na Cinu, jak se pohnula dopredu co zacala obchodovat po kapitalisticku :o)) Kde jsme mohli uz byt, jak materialne i mentalne, kdyby nam rusaci nezakazali prijmout Marschalluv plan jako to udelali Nemci. Clovek neznaly historie by se pri stavu dnesni situace jen divil kdo vlastne vyhral WWII.
      saki
Aktuální komentáře
29.04.2024
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y