Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  06.05.2013 13:52:40

Komoditám pomohly centrální banky

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Komoditám v uplynulém týdnu pomohly především kroky centrálních bank, a to když ECB snížila základní úrokovou sazbu na historicky nejnižší úroveň a Fed prodloužil svůj program nákupu aktiv. V pátek pak ještě přišla příznivá data z amerického trhu práce. Ovšem začátek týdne byl spíše pesimistický. Přinesl horší než předpokládaná čísla u indexu nákupních manažerů z čínského výrobního sektoru, a také nový rekord v případě týdenních zásob americké ropy. Co se týče zemědělského sektoru, vlhké a chladné počasí na americkém Středozápadě poskytlo podporu ceně klíčových plodin, hlavně kukuřice a pšenice. Sklizeň totiž probíhá mnohem pomaleji, než se čekalo.

Nejhůře se vedlo sektoru průmyslových kovů, kterému dělá starost nevýrazná aktivita čínské ekonomiky.  A na grafu níže také můžete vidět, jak se nedařilo ani energetickému sektoru, především kvůlu ztrátám u zemního plynu a benzinu. Pomalu se však začínají vzpamatovávat vzácné kovy, hlavně palladium. Špatně si nevede ani zlato, které mělo v pátek odpoledne našlápnuto k ziskům, a to už druhý týden v řadě. Zlato těžilo hlavně z pokračujícího přetahování mezi kupci na fyzickém trhu a prodejci na tom papírovém (skrze burzovně obchodované produkty (ETP) a futures).

vykon komodit kveten 2013 Komoditám pomohly centrální banky

Futures na americkou kukuřici a pšenici patřily mezi nejvíce posilující komodity uplynulého týdne. Jak už jsem zmínil, vlhké jaro příliš nepřálo sadbě a těžká technika měla zhoršený přístup na pole. Navíc se zpožděním výsadby kukuřice také hrozí, že se pěstitelé místo toho zaměří na sójové boby. To by se týkalo hlavně poloviny května a mohlo by to ovlivnit budoucí stavy zásob kukuřice pro tento podzim. Její cena by tak mohla dále růst. V důsledku toho se poměr mezi listopadovými kontrakty na sójové boby a prosincovou kukuřicí snížil z 2,31 na 2,16. Sójové boby totiž mají mnohem kratší vegetační období, takže se jich může vyprodukovat více. Nakonec bychom se mohli dočkat toho, že ceny sóji budou klesat ještě více oproti nedostatkové kukuřici.

vykon sektoru kveten 2013 Komoditám pomohly centrální banky

Poraženým minulého týdne byl bezpochyby zemní plyn. Cena této komodity klesla ve čtvrtek nejvíce za posledních devět měsíců. Alespoň dočasně se tak zastavila rally, která se plynu držela už od poloviny února. Sedmiprocentní výprodej způsobily zprávy o tom, že týdenní zásoby narostly více, než se předpokládalo. Předtím naopak delší dobu převládalo období, kdy spotřeba většinou překonávala očekávání, a cena plynu se tak dostala výše. Momentum v předešlém týdnu zpomalovalo a nakonec se obrátilo do negativního teritoria. Obchodníci tak možná budou předpokládat hranici podpory na 3,85 dolarech za milion britských termálních jednotek (therm). Současná hodnota je přitom kolem čtyř dolarů za therm.

Trhům s ropou se podařilo rychle oklepat z výprodeje z poloviny týdne, za kterým stál největší nárůst zásob americké ropy v období jednoho týdne. Díky vyšším importům ropy měly rafinerie v Mexickém zálivu napilno. Podařilo se také částečně odstranit problémy s limitovanými dodávkami ropy WTI z amerického Středozápadu do obřího překladiště v Cushingu. Ropa WTI tak opět zvládla snížit cenový rozdíl oproti Brentu. Ten začal rapidně klesat už od února a v tomto týdnu dosáhl na 8,7 dolaru za barel, což je nejnižší úroveň od loňského prosince. Ropa Brent opět našla podporu pod 100 dolary za barel a nyní testuje novou hranici odporu. V příštích týdnech by se přitom mohla dostat až na 106,50 dolaru za barel. Předpokládá se, že poptávka po Brentu se zvedne až na podzim. Současné ceny, které jsou vyšší než průměr, udržuje pokračující produkce z řad států OPECu. Ta je nyní přes 30 milionů barelů ropy za den, tedy nad stanoveným cílem. Jakékoliv další kolísání pod 100 dolarů by tak mělo být jen krátkodobé.

brent wti crude kveten 2013 Komoditám pomohly centrální banky

Také zlato ustálo výprodeje z poloviny týdne a teď je na nejlepší cestě pokořit rekord, v zisku za dva týdny. To vše po dramatickém výprodeji, který trh se zlatem zasáhl v dubnu. Kovu dodalo podporu snížení úrokových sazeb v Evropě, pokračování nákupu aktiv ze strany amerického Fedu, ale také slabá makroekonomická data. Dále zlatu pomohly i fyzické nákupy. Na druhou stranu se ale nepodařilo zastavit redukci pozic u burzovně obchodovaných produktů. Za tímto poklesem zřejmě stojí institucionální klienti, kteří drží zhruba polovinu investic do největšího fondu s fyzickým zlatem SPDR Gold Trust. Také hedgeové fondy až do nedávné rally zlato vesměs prodávaly, což vedlo k druhému největšímu propadu shortových pozic. Teď však svou pozornost přesunuly na jiné třídy aktiv a mezitím doufají v tom, že současný nárůst nebude mít dlouhého trvání.

vyvoj ceny zlata Komoditám pomohly centrální banky

Celkově se prodeje prostřednictvím ETP a redukce čistých dlouhých futures pozic v případě hedgeových fondů od začátku roku vyšplhaly až na 1000 tun zlata. Dokud neuvidíme, jak se tyto dva segmenty pomalu vrací na stranu kupujících, bude tento nárůst zřejmě zatím limitovaný. Avšak pokud by se zlatu podařilo znovu obsadit oblast kolem 1525 dolarů za unci, hedgeové fondy by pravděpodobně začaly redukovat své krátké pozice. A právě to by mohlo zlato vyhnat nahoru, až na 1585 dolarů za unci, což by podle nás mohlo být maximum pro krátkodobý horizont.

 

Příspěvek Komoditám pomohly centrální banky pochází z Saxo Bank 24/7

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

St 18:18  🛢️WTI Ropa dnes klesá o téměř 3 % X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:25  Co jde nahoru, musí jít dolů: Divoká jízda kakaa X-Trade Brokers (XTB)
Út   6:04  Státem převzatá NET4GAS se loni propadla do ztráty Jiří Zendulka (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688