Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda přesune přes 7 miliard korun z problémových dotačních programů

Vláda přesune přes 7 miliard korun z problémových dotačních programů

22.05.2013 12:26, aktualizováno: 22.5. 15:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vláda schválila přesun 7,3 miliardy korun z operačních programů, které mají problém s čerpáním peněz, do těch bezproblémových. Po jednání vlády to uvedla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Přesuny peněz ještě musí projednat monitorovací výbory jednotlivých programů. 

Operační program ROP Severozápad tak přijde o 3,1 miliardy korun, které se rozdělí mezi ostatní regionální operační programy. Kromě toho ministerstvo navrhlo přesunout 3,7 miliardy korun z Operačního programu Životní prostředí do Operačního programu Doprava, kde mají být využity na modernizaci a rozvoj pražského metra. O půl miliardy přijde také Operační program Technická pomoc. 

"Řídicí orgány to teď musí připravit pro monitorovací výbory programů. Bez jejich schválení to nemůže odejít na Evropskou komisi," řekla ČTK mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Jana Jabůrková. 

Podle předsedy Regionální rady ROP Severozápad Petra Navrátila rozhodnutí vlády ještě není definitivní, dokud s tím nebude souhlasit monitorovací výbor a Evropská komise. "A myslím, že v monitorovacím výboru nebudou všichni pro," řekl ČTK. 

Celkem 3,1 miliardy korun jsou prostředky alokované v programu pro letošní rok. "Vláda se tak domnívá, že je kraje nebudou moci vyčerpat. Je to i vzkaz krajů a tak trochu rána do zad. Určitě to sníží motivaci krajů zaplatit vyměřenou korekci," uvedl Navrátil. "Ukazuje to také, jestli má vláda snahu ROP Severozápad vůbec spustit. Já ale pořád věřím, že ano," dodal. 

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vedené Tomášem Chalupou (ODS) rozhodnutí respektuje. Podle resortu jde o přesun mezi programy s pozitivními dopady na ekologii. Metro prý sníží prašnost a omezí se další negativní vlivy automobilové dopravy. Peníze se využijí pravděpodobně pro dostavbu nového úseku metra linky A ze stanice Dejvická do stanice Motol. 

Uvolněné peníze na dostavbu metra ulehčí rozpočtu hlavního města, uvedl ředitel odboru fondů na ministerstvu dopravy Marek Pastucha. Přesun prostředků umožní proplatit z EU větší objem výdajů, které si měla původně hradit Praha vlastními zdroji. Celý projekt má podle předpokladu vyjít na 22 miliard korun, schválený příspěvek z fondů EU činí zhruba osm miliard Kč. Ministerstvo dopravy bude ale požadovat po magistrátu záruky, že je schopen tyto peníze vyčerpat na "způsobilé výdaje", a nikoliv například na různé vícepráce. 

"MŽP tímto přesunem současně snižuje riziko nevyčerpání peněz z operačního programu, který byl od počátku nastaven neefektivně a byrokraticky," reagoval první náměstek ministra životního prostředí Martin Frélich. V kuloárech se ale spekuluje, že peníze na dostavbu metra sháněla ODS už dlouho a nevyužité prostředky tomu napomohly. 

Po Ústeckém a Karlovarském kraji chce ministerstvo financí celkem 2,6 miliardy korun, které Evropská komise vyměřila programu za špatně připravené projekty. Kraje zatím na zaplacení korekcí nekývly. 

Vláda dnes projednala zprávu MMR o rizikových operačních programech, podle které je Česko ve skluzu v čerpání peněz z evropských fondů. Z celkové dosud vyplacené částky požádalo ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 233,4 miliardy korun, tedy 29,3 procenta celkové částky. Do konce roku by to mělo být 65 procent. 

Limit čerpání pro rok 2013 podle MMR nyní plní pouze dva operační programy, OP Přeshraniční spolupráce Česká republika - Polsko a OP Doprava, a tři regionální operační programy (ROP Severovýchod, ROP Jihovýchod a ROP Střední Morava).

(Zdroj: ČTK, ČT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data