Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hlavní cíl čínských zahraničních investic? USA

Hlavní cíl čínských zahraničních investic? USA

23.05.2013 13:45
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

I když se americká média v souvislosti s nákupní aktivitou čínských firem zpravidla plní titulky o zamítavých stanoviscích vlády či veřejného mínění, Čína získává ve Spojených státech stále větší přítomnost. Na rozdíl od Afriky, Latinské Ameriky či Kanady, kde jsou skupována ložiska nerostných surovin spolu s jejich těžaři, se však čínské investice v USA zaměřují na méně kontroverzní segmenty.

Největší čínskou investicí ve Spojených státech zatím zůstává nákup sítě multikin AMC Theaters, kterou loni za 2,6 mld. USD od skupiny amerických fondů soukromého kapitálu získal konglomerát Dalian Wanda of China. Díky akvizici teď Wanda prodává nejvíc vstupenek na světě.

Skutečnost, že dosud nejvýznamnější čínskou investicí v USA je tak nenápadná společnost jako AMC, není žádnou náhodou. Řada jiných akvizičních návrhů čínských firem, často státních, v sektorech energetiky či pokročilých technologií byla v minulosti americkými orgány odmítnuta. Nejznámější případ se udál v roce 2005, kdy kalifornská rafinérská společnost Unocal na nátlak Kongresu nepřijala návrhy čínského koncernu CNOOC a raději dala přednost skromnější kupní ceně nabízené domácími hráči.

Navzdory řadě překážek se čínské přímé investice v USA loni vyšplhaly na rekordních 6,5 mld. USD. Podle konzultantské společnosti Rhodium Group se dá letos počítat s ještě vyšším číslem. Nadace Heritage Foundation spočítala, že Spojené státy se loni staly největším příjemcem čínských přeshraničních investic, a poprvé tak překonaly Austrálii. „Jsme uprostřed příběhu, který změní čínsko-americké obchodní vztahy z jednosměrného na obousměrný provoz,“ komentuje vývoj posledních let Thilo Hannemann z Rhodium Group.

Čínské přímé investice v USA (v milionech USD): 
000

Jaká je motivace expanze čínských firem na americký trh? Podle serveru CNBC, který zpovídal výkonné ředitele tří z nich, u všech stejná: růst. Jianlin Wang, šéf Dalian Wanda, hodlá roční tržby svého zábavního impéria do osmi let zvýšit na 100 mld. USD ze současných 30 mld. USD. I když je Čína nejrychleji rostoucím filmovým trhem na světě, bez zahraničních akvizic se stanovený cíl dosáhnout nedá.

„Převzetí AMC je jen začátek,“ tvrdí Wang s tím, že do konce letošního roku Wanda pravděpodobně uzavře jednu až dvě další transakce. Ve Spojených státech hodlá do roku 2020 investovat dalších 7 mld. USD.

Akvizice Wandy se nebudou omezovat na severoamerický kontinent. Wang chce rozšířit působnost společnosti do celého světa, což by mu mělo poskytnout lepší pozici pro vyjednávání s hollywoodskými filmovými studii, a zajistit tak vyšší ziskovost.

Další významnou čínskou firmou působící v USA je International Vitamin Corporation (IVC), která vznikla v roce 2010, když Číňané odkoupili vitaminová aktiva od společnosti Inverness Medical. Výkonný ředitel IVC Steven Dai prohlašuje, že čínští investoři do společnosti napumpovali stovky milionů dolarů na modernizaci IT sítě, skladovacích kapacit a zvýšení zaměstnaneckého stavu z 280 na 400 lidí. Všichni pracují ve Spojených státech.

Podle Daie, který je v IVC jediným Číňanem, dává nákup americké firmy největší smysl, jelikož americký trh s vitaminy a doplňkovou výživou je na celém světě nejrozvinutější a „roste každým rokem.“

Ve Spojených státech také už 28 let působí čínský stavební konglomerát China State Construction Engineering Corporation, a to přes svou dceru China Construction of America (CCA), která loni utržila 500 mil. USD. I když je matka CCA kotovaná na burze v Šanghaji, majoritní podíl čínské vlády z ní dělá státem kontrolovaný subjekt.

Na první pohled se čínská investice do stavebního sektoru v USA vzhledem k probíhající budovatelské mánii v Číně jeví poněkud podivně. Podle výkonného ředitele Ninga Yuana je důvodem geografická diverzifikace pro případ, že se na čínském trhu objeví potíže, což v poslední době rozhodně nelze vyloučit.

Čínská společnost se úspěšně účastní výběrových řízení na zakázky o městské i státní kontrakty. Staví školy v Jižní Karolíně, renovuje mosty v New Yorku. Na velké federální projekty ale nedosáhne, jelikož je z tendrů pravidelně vyřazována už v předvýběru. Podle Yuana se to stává i jiným zahraničním firmám.

Šéfové čínských firem se shodnou na tom, že investování ve Spojených státech je v porovnání s jinými částmi světa absolutně nejatraktivnější. Nenaráží na nestabilitu, války, korupci či zkostnatělou byrokracii. „Soustředíte se jen na to, v čem podnikáte, a tvrdá práce bude odměněna. Nemusíte se starat o konexe či poklonkování funkcionářům,“ tvrdí jeden z ředitelů.

Čínská přítomnost je ve srovnání s velikostí americké ekonomiky titěrná: nedosahuje ani 0,1 % všech kapitálových statků. Další klíčovou transakcí by mohl být prodej divize leasingu letadel pojišťovny AIG čínskému konsorciu za 4,8 mld. USD. Obchod byl ohlášen loni v prosinci, ale ještě ho musí schválit zvláštní vládní komise pro zahraniční investice.

(Zdroje: CNBC, Bloomberg, Rhodium Group, Heritage Foundation)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.