Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  24.05.2013 11:01:20

Pegas Nonwovens: Flash analýza výsledků hospodaření za 1Q 2013

Výsledky Pegas Nonwovens za 1Q letošního roku mírně překonaly tržní i naše odhady. Překvapení se objevuje hned na úrovni celkových výnosů, které byly podpořeny vyššími než očekávanými objemy prodejů. Firma během prvního kvartálu dokonce vyprodala výraznou část svých skladových zásob z předchozích období. Nejde však o žádný významný zvrat na trhu s netkanými textiliemi. Smlouvy s odběrateli Pegas Nonwovens jsou flexibilní a dovolují odklon od plánovaného objemu dodávek v rozmezí až několika procent.

Provozní náklady se dle očekávání meziročně zvýšily silněji než celkové tržby. Tento nárůst byl způsoben jednak vyšší výrobou a jednak nárůstem cen vstupních surovin. Negativně překvapil meziroční růst osobních nákladů o 14 % na 2,4 mil. EUR, přičemž jsme očekávali jejich stagnaci kolem 2,1 mil. EUR. Příčinou takto silného růstu bylo hlavně přecenění opčního akciového plánu. Kvůli těmto faktorům tak došlo k meziročnímu poklesu EBITDA marže o námi očekávaných 1,3 pb na 20,1 %.

Jak jsme upozorňovali v naší úterní predikci, došlo k mezikvartálnímu nárůstu odpisů o 11,5 % na 2,9 mil. EUR. Potvrdila se tedy naše domněnka, že ve 4Q 2012 byly odpisy sníženy jen jednorázovými vlivy. Provozní zisk tedy po očištění od vlivu vyšší než očekávané EBITDA z našeho pohledu nevykázal žádné překvapení.

Provozní úroveň hospodaření Pegas Nonwovens hodnotíme mírně pozitivně vzhledem k silnějším než očekávaným celkovým výnosům a udržení uspokojivé úrovně EBITDA marží. Nižší patra výsledovky byla v meziročním srovnání silně negativně ovlivněna vykázanou nerealizovanou kurzovou ztrátou z titulu přecenění rozvahových položek. Jde však o trhem očekávaný faktor, který na celkové výsledky nemá větší vliv a vzhledem k tomu, že jde jen o nerealizované ztráty, nemá přecenění žádný vliv na cash flow firmy.

Vedení společnosti potvrdilo svůj celoroční výhled, dle kterého dojde k růstu EBITDA o 5-15 % y/y.  Během prvního kvartálu došlo k růstu EBITDA o 6 % y/y, takže se tento plán prozatím daří plnit. Nejočekávanější událostí letošního roku je komerční spuštění egyptské továrny. K tomu by mělo dojít v září či říjnu, přičemž již nyní je stavba takřka hotova a linky dokonce již vyprodukovaly první vzorky textilií. Potíže s odbytem tato linka mít s nejvyšší pravděpodobností nebude vzhledem k již podepsanému tříletému kontraktu s tamním odběratelem. V našem modelu nadále počítáme s vybudováním další egyptské linky a jejím spuštěním v roce 2016.

Kompletní analýza ke stažení  zde. (537,53 KB)



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688