Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: Chceme rozvíjet jadernou energetiku. Evropa svou koncepcí ztrácí konkurenceschopnost

Nečas: Chceme rozvíjet jadernou energetiku. Evropa svou koncepcí ztrácí konkurenceschopnost

30.05.2013 16:26, aktualizováno: 30.5. 16:41
Autor: ČTK

Aktualizováno

Česko je rozhodnuto i nadále rozvíjet jadernou energetiku. V projevu na úvod Evropského jaderného fóra (ENEF) to dnes řekl premiér Petr Nečas. Podle něj jaderná energetika představuje cestu k zajištění energetické bezpečnosti země, ale i nástroj pro snižování emisí skleníkových plynů. Nečasův postoj podpořil slovenský premiér Robert Fico. 

"Evropa zcela zjevně kvůli své energetické koncepci přestává být konkurenceschopná," řekl Nečas. Nyní se podle něj nevyplatí investovat do nedotovaných zdrojů energie. Podpora obnovitelných zdrojů vede ke zdražování elektřiny pro spotřebitele a jejich masivní rozvoj navíc může přetěžovat přenosové soustavy, dodal premiér. 

"Nacházíme se na velmi důležité energetické křižovatce a vláda České republiky je přesvědčena, že zvládnout tento problém bez dalšího rozvoje jaderné energetiky není možné," řekl Nečas. "My v současné době provozujeme jaderné elektrárny a hodláme v tomto programu pokračovat i nadále," dodal. 

Nečas a Fico se shodli v tom, že Česko a Slovensko jako země s vysokým podílem průmyslu na HDP potřebují k zachování své konkurenceschopnosti nízkou cenu elektřiny. 

"Jsem přesvědčen, že fórum bude mluvit nejen o otázkách jádra, jaderné bezpečnosti a rozvoji výroby elektřiny z jádra, ale i o tom, jak výroba jaderné energie může přispět k dosažení strategických cílů Evropské unie, to znamená snížit ceny elektřiny pro podnikatelský sektor a tak výrazně zvýšit konkurenceschopnost," řekl Fico na tiskové konferenci. 

Podle Nečase je nutné, aby byla jaderná energetika vnímána jako pevná součást energetického mixu celé Evropské unie. Rozhodnutí o tom, zda jádro využívat, by podle českého premiéra mělo ležet výhradně na vládách jednotlivých členských států. Nečas připomněl, že právo států na volbu energetického mixu garantuje lisabonská smlouva. 

Česko podle Nečase musí na jadernou energetiku hledět bez ideologického zaujetí. "Při rozhodování o národním energetickém mixu si nemůžeme dovolit luxus opomenutí jakéhokoli bezpečného, dostupného a nízkoemisního zdroje," prohlásil premiér. 

Nečas v uplynulých dnech vyjádřil podporu dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Nové dva bloky by měly být dokončeny v roce 2025 a měly by více než zdvojnásobit výkon elektrárny ze současných 2000 megawattů. Některé ekologické organizace záměr kritizují, podle nich se dostavba Temelína nevyplatí.

 


Čtěte více:

Otazník nad dostavbou atomové elektrárny na Slovensku? Enel se pře s vládou
30.05.2013 15:24
Slovenská vláda se kvůli financování dostavby dvou bloků jaderné elekt...

Váš názor
  • soudruh Nečas nás připravuje
    31.05.2013 1:33

    Pomaloučku polehoučku je ovčanstvo ČR připravováno na dokončení Temelina ruskými staviteli Černobylu. Vzhledem k rozkradených miliard dolarů ještě nedokončených staveb v Soči, budoucích olympijských her, na které osobně dohliží bývalý tygrobijec a nyní stavitel Putin, nás zase čeká odkloněni hezkých pár miliard. Ty ale potečou pro změnu do kapes ruských "podnikatelů" A hudba hraje dál tu samou odrhovačku o boji proti korupci.
    Kratochvíl
  •  
    30.05.2013 21:25

    Podle toho, jak horlivě se Nečas a Kuba zasazuje o dostavbu to vypadá, že ODS už dostala, nebo má slíbeno, nebo obojí. Je to pro ně nepříjemné, jak jim vývoj evropské energetiky kazí obchody...
    _RaS_
  •  
    30.05.2013 21:06

    Pane premiére , opět nás oblbujete křižovatkou na které stojíme a musíme se rozhodnout . Na minulé křižovatce se rozhodl bývalý premiér TOPOL a zadělal na fotovolt-energii , kterou musí stát dotovat , aby byly kilovaty ze solárů prodejné. Dobře se na té křižovatce rozhlédněte , ať si česko nerozbije hubu podruhé. Provozujme jádro , které už máme a nové kapacity budujme až to bude logické a ekonomické .
    Fidel
  • to je logika
    30.05.2013 20:55

    To je logika ODS ( duo Nečas + Kuba ) . Státní a.s. -ČEZ ,zaplatí 200-300 miliard za dostavbu jader. el Temelín v době, kdy je a ještě dlouho bude nadbytek el. energie. Aby byly kw vyrobené v Temelíně prodejné , bude je dotovat opět stát - stejně jako kw z fotovoltaiky a tím se staneme konkurenceschopní a lacinou elektřinu ze zahraničí budeme bojkotovat. Tím dosáhneme bezpečnosti a nezávislosti. Jeden tunel za druhým . Už aby celá ODS táhla do opozice, aby nemohla takové nesmysly navrhovat . Je to supr, že si Nečas s Kubou rozumí s Putinem, Medveděvem a už i s Ficem .
    Karel V
Aktuální komentáře
03.05.2024
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách