Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak vypadá zombifikace eurozóny?

Jak vypadá zombifikace eurozóny?

03.06.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonomika Spojených států se nadále uzdravuje, růst v eurozóně bude ale pravděpodobně slabý delší dobu. Konkrétně to znamená, že by neměl překročit hranici 0,5 %, jádro měnové unie si povede o něco lépe, periferie o něco hůř. Podle našeho názoru bude tento vývoj charakteristický „zombifikací“ evropských ekonomik a institucí, jejich kolaps ale není pravděpodobný. Na druhou stranu však můžeme očekávat růst politických a sociálních tenzí. Na globální úrovni pak můžeme hovořit o „stabilní nerovnováze“, v jejímž rámci se mohou jednotlivé ekonomiky lehce zhoupnout do extrémních situací. Nejblíže tomuto bodu je právě ekonomika eurozóny.

Relativní stabilitu v eurozóně zajistila ECB, která slíbila, že bude plnit funkci věřitele poslední instance. Pokrok směrem k jednotné bankovní unii je však minimální, podobná je situace u unie fiskální. Podle našeho názoru bude další pokrok v těchto oblastech pomalý, vedení eurozóny bude namísto preventivního řešení problémů spíše reagovat na tlak trhů. Existuje ovšem určitý potenciál pro větší sdílení rizik a dá se očekávat, že ECB bude muset použít svou rozvahu pro nákup aktiv. Bude se tak dít v době, kdy se posune od managementu krize k managementu makroekonomického vývoje. Je také pravděpodobné, že ECB bude střídat své postoje tak, že jednou „učiní vše, co je třeba“, podruhé ale zase odmítne aktivní kroky. Důležitým faktorem budou výsledky voleb v jednotlivých zemích a růst vlivu populistických stran. Jasným příkladem je Itálie, kde hrozí politická fragmentace.

Ohledně případného rozpadu eurozóny je nepravděpodobnější scénář ten, v jehož rámci se vazby mezi velkými ekonomikami (Francií, Německem, Itálií a Španělskem) posílí, a to i směrem k bankovní a fiskální unii. Není ale jasné, zda tato skupina zemí uvítá i pokračování unie s některými menšími ekonomikami. Zároveň je možné, že některé z menších zemí ani nebudou o další členství v unii stát. Periferie nyní vedle užší bankovní a fiskální unie potřebuje i lepší rovnováhu mezi strukturálními reformami a fiskálním utahováním. Bez růstu se jejich situace bude nadále zhoršovat.

Jednou z překážek při tvorbě silnějších institucí v eurozóně je neochota Německa k razantnějším krokům. Ta souvisí s plánovanými volbami v této zemi a je možné, že po září již bude postoj Německa konstruktivnější. Nejpravděpodobnější je ale to, že Německo bude nadále prosazovat jen parciální kroky. Nedá se ani čekat, že tato země přistoupí k větší stimulaci růstu, protože se sama obává rozpočtových tlaků vyvolaných demografickým vývojem. Je ale možné, že německá vláda podpoří větší aktivitu ECB. Ta sice nebude mít tolik tolerance pro vyšší inflaci jako Fed či Bank of England, o něco vyšší inflace by ale měla být přijatelnější i pro ni, protože ulehčí posun eurozóny k nové rovnováze.

(Zdroj: Pimco)


Váš názor
  • USA
    03.06.2013 8:25

    Já bych si nebyl báječnou situací v USA vůbec jistý. Proč ?? Ve 4 kvartále 2012 růst HDP o 1,7 % meziročně, ve Q1 2013 o 1,8 % meziročně. A jak docílily USA růst o 1,8 % ?? Růstem osobní spotřeby občanů o 3,4 % . A jak docílily tohoto růstu spotřeby ?? Snížením míry úspor během jediného čtvrtletí z 5,3 % na pouhá 2,3 % !! Je možné dále snižovat míru úspor obyvatel ?? Už jenom minimálně. Při míře úspopr 2 % nastal v USA krach roku 2008. Růst o 1,8 % při nulových úrokových sazbách FED, při pravidelném měsíčním nákupu dluhopisů FED ve výši 85 mld. USD a růstu státního dluhu o 100 mld. USD každý měsíc, no to může považovat za úspěch jenom opravdový ekonomický diletant !
    Xiluodu Dam 13 860 MW
Aktuální komentáře
06.05.2024
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data