Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Církevní restituce obstály, soud v zákonu škrtl jediné slovo

Církevní restituce obstály, soud v zákonu škrtl jediné slovo

03.06.2013 16:43
Autor: ČTK

Církevní restituce u Ústavního soudu obstály. Soudci vyškrtli ze zákona o majetkovém vyrovnání pouze jedno slovo. Církve získají majetek a náhrady v celkové výši 134 miliard korun. Čtení nálezu potrvá několik hodin.

Odpůrci církevních restitucí neuspěli ani s poslední námitkou proti účasti soudce Miloslava Výborného, jehož mandát dnes končí. Advokát Karol Hrádela tvrdil, že Výborný přestal být soudcem už v neděli. Soud po krátké poradě jeho výklad označil za nesprávný, Výborný v jednací síni zůstal.

Jediné ustanovení zákona, do kterého soud zasáhl, vymezuje majetkové křivdy a řadí mezi ně také znárodnění nebo vyvlastnění vykonané v rozporu s dobovými předpisy nebo bez vyplacení spravedlivé náhrady. Soud škrtl slovo "spravedlivé". Církevní restituce se tak zřejmě nebudou vztahovat na znárodněný majetek, za který církve už nějakou náhradu získaly.

Na výrok soudu čekaly nejen církve, ale také stovky obcí, pro které jsou církevní restituce spojeny s odblokováním půdy a nemovitostí. Ústavní soud v minulosti opakovaně vybízel vládu k tomu, aby majetkové vztahy s církvemi nějakým způsobem vyřešila.

Zákon otevírá církvím cestu k nemovitému majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Jde hlavně o pole, lesy a rybníky, ale také nemovitosti včetně památek. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun jako náhradu za nevydaný majetek. Částka se ještě navýší o inflaci. Zároveň stát postupně přestane hradit platy duchovních.

Podle vlády církevní restituce znamenají definitivní vypořádání s dědictvím komunismu. Opozice má ale k normě řadu výhrad. Její zrušení počátkem letošního roku postupně navrhli senátoři z podnětu Věcí veřejných a po nich poslanci ČSSD a KSČM, kteří tak měli status vedlejších účastníků řízení. Před soudem demonstrovalo asi 20 odpůrců restitucí.


Váš názor
  •  
    03.06.2013 17:39

    Prarodičům komunisti v 50-tých letech znárodnili malý obchod se všeobecným zbožím. Pole jim sebrali, protože je neobdělávali. Avšak vůbec je nezajímalo, že bylo u hranic na Slovenském území, které obdělávat ani nemohli, neboť z protektorátu se do Slovenského státu nesmělo cestovat ani za prací. Matce sebrali skoro celé věno na vkl. knížce při měnové reformě. Medicínu jsem studovat nemohl, neb jsem pocházel z rodiny kulaka a kapitalistu. Za pole dostali po r. 1989 náhradu 0.4 hal/m2 (podle BPOJ). Za obchod nic, protože již neexistoval - za komunistů jej zbořili a postavili na jeho místě panelák. Děkuji vám páni poslanci i ústavní soudcové. Můj vztah k vlasti a spravedlnosti je náležitě posílen. Až bude v Česku taky v důsledku takovýchto rozhodnutí znovu revoluce, nejspíš budu na barikádě s vidlemi nebo i kvérem. Už žádný samet pánové a dámy.
    jarom
  •  
    03.06.2013 17:02

    Slavíme zrovna šedesáté výročí měnové reformy, kde byi okradeni těměř všichni naši obyvatelé. A co se ukradlo, má se podle tohoto zákona vrátit. Jaký je rozdíl v krádeži domu a krádeži peněz připravených na koupi domu?
    Kalka.
    • Družka
      03.06.2013 19:39

      Rozdíl stokrát zodpovězený. Krádež nemovitostí lze doložit zápisem majitele v rejstříku. Reforma peněz ve slamníku doložitelná není. I v nedávných dobádch některé státy postihly měnové reformy, přesto to neopravńuje krást budovy.
      Velkamedvědice
      • Re: Družka
        03.06.2013 19:59

        Omilka. Byly to peníze doložené zápisem na účtu v bance. Nastuduj si, jaké byly výměnné poměry. Jinak jen, že se to teď s výročím nazývá oficiálně krádeží...
        Kalka.
    • Zodpovědnost
      03.06.2013 17:16

      občanů je potřeba zohlednit. Volili komunisty a doplatili na to. To je jako investice do špatného papíru, taky ti nikdo nic nedá.Kromě toho - kdo je viník a poškozený ? V tomto případě by dalo říci, že všichni tehdejší občané jsou zároveň viníky a poškozeným. Hee ale no, s tim se nedá nic dělat /fakticky = právně/. Samozřejmě každý má právo na názor, ale to asi tak všechno.
      db
      • Re: Zodpovědnost
        03.06.2013 17:28

        A církev - katolická - vyzývala v 46. roce k nevolení komunistů? A měla s tím úspěch, dělala to obratně? Postě vykukové (nejspíš bezvěrci) využili teď pouze situace ke třetímu přerozdělení. A podle mne se s tím dá dělat to, že se veškeré 'vratky' a jejich další pohyb bude důsledně zveřejňovat. Uvidíme, jestli pak bude hierarchie naší všeobecné církve obratnější než před sedmašedesáti lety...
        Kalka.
Aktuální komentáře
06.05.2024
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)