Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Povodně: Labe kulminuje na dolním toku, vláda chystá pomoc firmám a živnostníkům

Povodně: Labe kulminuje na dolním toku, vláda chystá pomoc firmám a živnostníkům

06.06.2013 8:37, aktualizováno: 6.6. 10:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Hladina řeky Labe v Ústí nad Labem i Děčíně podle informační zprávy Povodí Labe dnes od 5:00 kulminuje na úrovni 10,7 metru. V Litoměřicích začala voda zvolna klesat, hladina ráno byla na 8,99 metru. Původně vodohospodáři odhadovali, že řeka v Ústí i Děčíně vystoupá až na 11 metrů. Při velkých povodních v roce 2002 dosáhlo Labe v krajském městě 11,96 metru. Obvykle tam korytem protéká méně než tři metry vody.

"Labe v profilu Litoměřice je po kulminaci a vodní stav velmi zvolna klesá. Níže po toku kulminuje, v Ústí nad Labem i v Děčíně na 1071 centimetrech. S ohledem na předpokládaný vývoj meteo situace budou vodní stavy v tocích na trvalém poklesu," píše se ve zprávě. 

Kvůli velké vodě se v kraji muselo evakuovat asi 11.000 lidí, postižených je pět desítek obcí. Bez elektrického proudu je podle energetiků 7500 domácností, elektřina je odpojená většinou v evakuovaných oblastech.

Neprůjezdné je pro automobily údolí Labe mezi Litoměřicemi, Ústím nad Labem a Děčínem, vlaky jezdí kvůli zaplaveným zabezpečovacím zařízením pomaleji a získávají zpoždění. Městskou hromadnou dopravu mezi oběma břehy Labe nahrazuje v Ústí nad Labem a Děčíně kyvadlová vlaková doprava. Voda je rozlila do otevřené krajiny mezi Mělníkem a Litoměřicemi, zatopené jsou části Lovosic, Litoměřic, Roudnice nad Labem, Terezína a několika menších obcí.

Praha, kde voda ustupuje, zprovoznila od dnešního rána všechny tři linky metra. Uzavřeny zůstanou pouze stanice ohrožené vodou. Jde zejména o stanice v Karlíně. Ruší se náhradní tramvajové spoje X-A a X-B. ČTK to řekl ředitel dopravního podniku Milan Křístek. Ranní provoz pražského metra po otevření dalších stanic byl bez komplikací. O zprovoznění dalších stanic se má rozhodnout po dnešní kontrole průsaků vody ve stanici linky C Nádraží Holešovice. Metro C už jezdí mezi stanicemi Háje a Hlavním nádražím. Do středy jezdilo pouze do stanice Muzeum. Mezi Muzeem a Kobylisy jsou zavedeny náhradní autobusy X-C. Mezi stanicemi Kobylisy a Letňany jezdí vlaky již normálně. Na lince A jezdí bez zastavení stanice Malostranská a Staroměstská. Na trase B stanicemi Palmovka, Invalidovna, Křižíkova a Florenc.

Vláda připravuje sérii opatření, která mají pomoci živnostníkům a firmám postiženým povodněmi znovu nastartovat byznys. Dnešním Hospodářským novinám (HN) to řekl premiér Petr Nečas (ODS).

"Chceme příští týden přijmout opatření, které by umožnilo těm podnikatelům, kteří byli postižení povodněmi, dát překlenovací úvěry garantované státem a s výhodným úročením, aby mohli svou činnost obnovit," řekl deníku Nečas.

Půjčky firmám bude pravděpodobně poskytovat Českomoravská záruční a rozvojová banka, v níž si majoritu drží stát. Nečasova vláda ji kvůli povodním už jednou využila, v roce 2010 u ní podnikatelé mohli snadněji získat záruku ke komerčním úvěrům.

Společnosti, jež zasáhla povodeň, by také nemusely platit zálohy na daň z příjmu do konce června, jak jim ukládá zákon, ale výjimečně o několik měsíců později. Peníze by pak přednostně mohly využít například na nutné investice, napsaly dnešní HN. 

Pokračující záplavy v České republice už se projevily i na dodávkách přes její území. Váznou například dodávky karosérií pro modely Porsche Cayenne ze Slovenska do továrny v Německu. Výrobce sportovních vozů Porsche od minulého roku vlastní německá automobilka Volkswagen. Mluvčí automobilky dnes sdělila, že firma kvůli omezeným dodávkám musela zrušit čtvrteční ranní směnu. "Máme potíže s dodávkami automobilových karoserií, které se vyrábějí v továrně Volkswagenu v Bratislavě a přepravují vlakem přes Českou republiku do naší továrny v Lipsku," sdělila podle agentury Reuters mluvčí. Dělníci, kteří pracují v ranní směně, ve čtvrtek do práce nepůjdou. Ovlivní to i montáž vozů Porsche Panamera. Výpadek ve výrobě mají později nahradit dodatečné směny.

(Zdroj: čtk, ČT, HN)

Situaci kolem povodní průběžně sledujeme zde:

Povodeň - svět


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data