Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ovládne trhy insider trading?

Ovládne trhy insider trading?

06.06.2013 14:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Pro akcie Dell Computer byl 28. srpen 2008 špatným dnem. Firma zveřejnila zisky, které byly hodně pod očekáváním, a uvedla, že hrubá zisková marže se prudce snížila. Investoři začali akcie houfně prodávat a jejich cena klesla následující den o 14 %. Pro několik hedge fondů a analytiků ale tento vývoj žádným překvapením nebyl. Zdroje z firmy je totiž na špatné výsledky upozornily. Tyto fondy tak na této akcii otevřely krátké pozice a během několika dní vydělaly 50 milionů dolarů zisku. Pěkný obchod. Ale samozřejmě v rozporu se zákonem.

V roce 2008 nebyly podobné obchody na Wall Street ničím výjimečným. Existuje řada důkazů pro to, že obchodování na základě neveřejných informací, tedy insider trading, se stal široce rozšířený. Aktivita komise pro cenné papíry SEC v této oblasti prudce vzrostla a není to pouze odrazem toho, že pro odhalení podobných případů používá nové technologie. Výsledkem je i to, že Raj Rajaratnam, který založil fond Galleon Group, šel na jedenáct let do vězení. Na hedge fondy je ale vyvíjen velký tlak ohledně jejich zisků a konkurence je obrovská. V průměru byla přitom jejich návratnost nižší než návratnost trhu během devíti z posledních deseti let. Kdysi bylo možné získat informace od firmy tak, že nešlo přímo o porušení zákona. V roce 2000 ale začala SEC uplatňovat přístup, v jehož rámci musí firmy všechny informace zveřejňovat veřejně, nebo je nesmí zveřejňovat vůbec. Studie z roku 2004 pak ukazuje, že výhody investorů, kteří měli s firmami pevné vazby, tímto krokem poklesla. Není překvapivé, že někteří z nich se to snaží řešit insider tradingem.

Insider trading je dnes jednoduchý, protože je spousta lidí, kteří mají o firmě požadované informace. Například u fúzí a akvizic se na tomto procesu obvykle podílí řada bank a poradců a studie z roku 2007 ukazuje, že mezi jejich počtem a podezřeními z insider tradingu existuje úzká korelace. K tomu se přidávají různí konzultanti a lidé s vazbami na dané odvětví, kteří za poplatek poskytnou investorům kontakt na odborníky z tohoto odvětví či z konkrétní firmy. Ti teoreticky nesmí sdělovat žádné důvěrné informace, v praxi to tak ale často nefunguje. Odměna za získání takových informací je vysoká. Firmy dnes sice mají větší přehled o tom, co se s nimi v daném okamžiku děje, na ekonomickou nejistotu ale zareagovaly tak, že zveřejňují méně informací. Důvěrné informace mají dnes proto vyšší kvalitu a zároveň i hodnotu. Během posledních dvaceti let se navíc zvětšila citlivost cen na trhu na odchylky od očekávání.

Existuje nějaký způsob, jak zmenšit atraktivitu insider tradingu? Prvním krokem je ochota trestat známé a dobře postavené investory, kteří porušují zákon. Ve světě, kde firmy sledují vývoj v reálném čase, ale nemá smysl, abychom se drželi starého systému, kdy se výsledky zveřejňují čtvrtletně. Společnosti sedí na klíčových informacích až do dne jejich zveřejnění a pak se najednou všichni zblázní. Hodnota neveřejných informací se v takovém systému nachází uměle vysoko. Profesor financí Baruch Lev se v této souvislosti domnívá, že růst transparentnosti by snížil výhody, které insider trading přináší. Pokud nám firmy řeknou více, tyto obchody budou vynášet méně.

(Zdroj: The NewYorker)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y