Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
KIT digital - Proti reorganizačnímu plánu se zvedá široká opozice

KIT digital - Proti reorganizačnímu plánu se zvedá široká opozice

07.06.2013 17:16
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Plán reorganizace společnosti KIT digital (0,44 USD, -1,12%), v jehož rámci by trojice největších akcionářů výrazně zvýšila svůj vliv na její chod, se setkal s řadou výhrad ze strany mnoha akcionářů i věřitelů. Jejich společným jmenovatelem je nedostatek informací o průběhu, a hlavně výsledku restrukturalizačního procesu. Podle šesti písemných námitek, podaných v posledních dnech u newyorského bankrotového soudu různými skupinami, společnostmi a jednotlivci, vzhledem k řadě nejasností a nezodpovězených otázek nemohou zainteresované strany odpovědně posoudit výhodnost nabízeného řešení a hlasovat o něm. Soudní slyšení, na němž by měly být výhrady posouzeny, se má uskutečnit už příští pondělí (10. 6.).

Management KIT digital požádal o ochranu před věřiteli 25. dubna po dohodě s trojicí největších akcionářů (Prescott Group Capital Management LLC, JEC Capital Partners LLC a Stichting Bewaarder Ratio Capital Partners), kterým dohromady patří necelých 20 % akcií KITu. Ti se rozhodli společnost, sužovanou žalobami a následky předchozí bujaré akviziční politiky, kapitálově podpořit, uhradit část dosavadních zajištěných i nezajištěných závazků a vydělávající zdravé jádro vyčlenit do nové entity pojmenované Piksel. Dluhy matky mají být uhrazeny z finanční injekce 25 mil. USD, kterou KITu poskytnou tři největší akcionáři. Další 3 miliony od nich společnost dostane na pokrytí výdajů spojených s bankrotovým řízením. Tyto 3 miliony už KIT díky rozhodnutí soudu čerpá. Výměnou za peníze trojice zachránců obdrží 100% balík v nově vzniklém Pikselu, přičemž stávajícím akcionářům a věřitelům KITu nabízí účast v Pikselu prostřednictvím warrantů emitovaných ke každé akcii KITu či poměrově k závazkům. Držitelé warrantů je budou moci za cenu 0,205 USD/kus směnit za akcie Pikselu. Podle zájmu investorů potom trio přizpůsobí svou majetkovou účast v Pikselu.

Jako první podal námitku proti stávající verzi plánu výbor nezajištěných věřitelů, kterým KIT dohromady dluží až 15 mil. USD. Podle výboru sice plán navenek předpokládá, že pohledávky nezajištěných věřitelů budou splaceny v plné výši, ve skutečnosti by ale mohlo být splaceno jen 40 % z nich. „Pokud se nestane zázrak, nezbude dost hotovosti na to, aby byli věřitelé plně uspokojeni,“ prohlásila právní zástupkyně věřitelského výboru Cathy Hershcopfová. Plné splacení je prý závislé jen a jen na „masivní redukci počtu uznaných podřízených závazků“. Jinými slovy, pokud někteří věřitelé nevypadnou z kola ven úplně, dostane se na všechny jen částečně.

Splacení nezajištěných závazků také závisí na tom, jak budou rozděleny a jak se s nimi bude zacházet. Proti KITu byla před vyhlášením bankrotu vznesena řada žalob, z nichž některé se týkají emise akcií či opcí na jejich emisi. Tato skupina je vyčleněná do třídy 6, zatímco zbytek žalob je ve třídě 5. Třída 6 bude mít nárok na warranty reorganizovaného KITu, pokud její pohledávky nebudou moci být uspokojeny v hotovosti. Za každý dolar uznaného závazku získají jejich držitelé jeden warrant směnitelný za akcie Pikselu ve stejném poměru jako prvotně vydané warranty. Třída 5 nárok na warranty podle plánu mít nebude a její pohledávky budou uspokojeny z prostředků, jejichž výši nikdo nezná.

Věřitelský výbor dále tvrdí, že plán ve stávající podobě nemůže být přijat, jelikož porušuje základní pravidlo, podle něhož mají při uspokojování nároků při bankrotovém řízení přednost věřitelé před akcionáři. Druhým jmenovaným ale podle plánu zůstane možnost ponechat si v KITu majetkový podíl. Věřitelský výbor proto soudce žádá, aby reorganizační plán k hlasování vůbec nepřipustil.

K výhradám se připojily další zainteresované strany. Krom bývalého šéfa KITu Kaleila Tuzmana (akcionář), společnosti Irdeto (akcionář a věřitel) a společnosti Invigor (akcionář a účastník soudního řízení s KITem) se ozval také nedávno ustavený Akcionářský výbor KITu. Ten nesouhlasí s prezentovaným reorganizačním plánem a s předložením plánu k hlasování jednotlivým skupinám.

Akcionářský výbor konstatuje, že není splněna základní podmínka pro to, aby mohl být reorganizační plán posouzen: adekvátnost poskytnutých informací, zejména ohledně důsledků restrukturalizace pro držitele akcií KITu a držitele nároků na akcie KITu. Managementem předložené dokumenty prý nedostatečně popisují, proč je jedna skupina účastníků řízení, která požaduje náhradu v rámci soudního řízení kvůli zfalšovaným účetním výkazům, zařazena do třídy 5 a jiná, která se soudí kvůli témuž, do třídy 6. S každou ze jmenovaných tříd se přitom v rámci plánu zachází jinak. Akcionářskému výboru se dále nelíbí rozdělení mezi třídou 6 a třídou 7 (akcionáři), které by měly být teoreticky posuzovány stejně, jelikož se v obou případech jedná o nároky spojené s nákupem akcií KITu.

Navržený plán prý také nedostatečně objasňuje podrobnosti procesu vydávání warrantů, ředění hodnoty akcií Pikselu novými akciemi z warrantů pro věřitele (třída 6, WTI) a také metodu ocenění celé společnosti. Jelikož z warrantů může být získáno pouze 12,5 mil. USD a jelikož tyto warranty mohou mít maximální podíl na celkovém akciovém kapitálu 44,645 %, úhrnná hodnota reorganizovaného KITu vychází na pouhých 28 mil. USD. Výboru se také nelíbí dohoda managementu KITu se společností WTI, jejím zajištěným věřitelem, podle níž má WTI dostat zpět značnou část svých zajištěných pohledávek, a navíc ještě warranty na akcie Pikselu. Reorganizační plán prý nespecifikuje, jak bylo vypočteno, že výše potenciálních závazků vůči WTI by mohla dosahovat přes 19 mil. USD.

WTI za KITem pohledává 10,7 mil. USD, avšak spolu s úroky a nejrůznějším penále by závazek podle vedení KITu mohl přesahovat 19 mil. USD. Trojice zachránců hodlá od WTI odkoupit víc než 90 % pohledávky za 9 mil. USD v hotovosti. Za zbytek WTI získá akcie Pikselu v hodnotě 650 tisíc USD (přes 3,1 mil. kusů). Dále WTI obdrží svoje vlastní warranty (WTI warranty) v hodnotě 1,5 mil. USD s právem nákupů akcií Pikselu za cenu, která by odpovídala celkové tržní kapitalizaci Pikselu ve výši 150 mil. USD. Výměnou za to WTI souhlasila s tím, že po KITu nebude požadovat penále ani úroky z prodlení.

(Zdroje: KIT digital, Bloomberg, Amercian Legal Claim Services)


Čtěte více:

KIT digital žádá úřady o bankrotovou ochranu. Dluží asi 12,5 milionu dolarů
26.04.2013 13:07
Americká technologická společnost KIT digital (0,30 USD, 11,11%) požád...
KIT digital po restrukturalizaci letos počítá se ziskem 2,4 mil. USD a tržbami 120 mil. USD. Heiland zůstane CEO
13.05.2013 15:29
Společnost KIT digital, která se donedávna obchodovala na pražské burz...
Heiland (KIT digital) pro Patria.cz: Schválení reorganizace čekám do několika týdnů. V Pikselu získáme nejméně 44,6 %
30.05.2013 18:31
Společnost KIT digital se víc než dva roky obchodovala na pražské burz...
Češi získali zástupce v Akcionářském výboru KIT digital. Mohou ovlivnit bankrotové řízení
05.06.2013 10:04
Americký úřad pro zplnomocňování v pátek 31. 5. 2013 jmenoval pět člen...
KIT digital mění plán reorganizace: warranty budou stát 0,205 USD, z věřitelů se stanou akcionáři
05.06.2013 15:57
Společnost KIT digital (0,42 USD, -4,55%), která od dubna prochází ban...

Váš názor
  • Široká opozice
    09.06.2013 4:42

    ...proti Plánu "se zvedá", bude to opravdu těžký. Sám jsem na vážkách, protože tato opozice má opravdové argumenty: http://www.youtube.com/watch?v=u1nfilmSI3E
    db
  • update
    08.06.2013 18:00

    Člen výboru akcionářů ZIVAR, který vlastní mnohem větší počet akcií než kterýkoli z dalších členů Výboru akcionářů /Equity Comittee/ a nejspíše všech ostatních dohromady, akcie nakoupené ponejvíce v 2009, /2,7M akcií/ dává ruce pryč od destruktivního přístupu a hlasování Výboru a deklaruje podporu Plánu = rezervuje si právo na vlastní postup. A co na TO "český zástupce" ? Mlčí, už jsme si zvykli, NESDĚLí ANI JAK HLASOVAL. // Podrobné info zde: // https://www.americanlegalclaims.com/lcms_documents/16/51b25d5a81da0.pdf
    db
  • Úsměvné
    07.06.2013 17:23

    ...pokud se pojmem široká opozice rozumí skupina okolo K.I.T. tak určitě. Jako INVIGOR. Tato "široká opozice" je ovšem žalována o mnohem vyšší částku než nárokuje sama. To jsem se nějak nedočetl. Pane Trejbale opravdu ty články jsou z Vaší hlavy nebo Vám je někdo píše ?
    db
    • Re: Úsměvné
      07.06.2013 18:36

      Ty články asi budou na základě dokumentů, které jsou zveřejněny na americanlegalclaims.com. Jelikož když je někdo spokojenej, námitku nepodává, nemůže se mezi dokumnety nic objevit :-)
      qwer
      • asa
        07.06.2013 18:40

        přesně tak, do výborů jdou v absolutní většině ti, kteří chtějí dělat obstrukce a z valné většiny mají máslo na hlavě v podobě na ně podaných žalob a trestních oznámení. Tato absolutní většina je doplněna kategorií, které se říká "bílý kůň". Nemusím dále vysvětlovat. :-)
        db
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y