Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Z domova  |  14.06.2013 13:06:16

Obviněno je 7 osob, celé prověřování trvalo 1,5 roku, ve hře Rittig, Janoušek i Grygárek

Okruh stíhaných osob není dosud uzavřen. Do této chvíle proběhlo 31 domovních a dalších prohlídek, bylo zajištěno zhruba 150 milonů korun v hotovosti, desítky kilogramů zlata a cenné materiály k vyhodnocení. Obviněno je 7 osob z 8 zadržených, celé prověřování trvalo 1,5 roku.

Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištván se omluvil za to, že nebylo možné dříve konkrétně informovat. Považuje to za jediné možné, i nadále budou informace o tom, co proběhlo, případně probíhá, nikoli o tom, co se teprve stane.

Ištván považuje celou akci ÚOOZ za bezchybnou a ocenil stovky policistů za více nežli roční práci a poděkoval 8 státním zástupcům v Praze, kteří se na akci podílí. Řekl dále, že postup ÚOOZ byl po celou dobu pod průběžným dohledem státního zastupitelství a všechny úkony byly povoleny soudem.

Události jsou vyvrcholením 1,5 roční práce a od samého počátku spadal pod Státní zastupitelství v Olomouci. Dá se vyzvednout, že po celou dobu nebylo zmařeno vyšetřování a informace se nedostaly na veřejnost.

Výsledkem realizace bylo zadržení 8 osob, které byly vyslechnuty a po vyhodnocení výslechů bylo rozhodnuto o 7 obviněních. Procesní úkony byly sdělovány nejprve osobám, kterých se to týkalo. Výslechy probíhaly v nočních až ranních hodinách. V tuto chvíli již zřejmě můžeme potvrdit, že všichni obvinění zůstanou ve vazbě.

Obviněna je Jana Nagyová a to z organizátorství k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby a také z podplácení. Spolu s ní jsou obviněni bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a současný šéf Milan Kovanda. Dalším obviněným je Jan Pohůnek, ředitel odboru vnější kontroly Vojenského zpravodajství. Nagyová požadovala po Vojenském zpravodajství sledování 3 osob. Policie, ani státní zástupce to nepotvrdili, ale zdá se, že se jedná o rodinu premiéra Petra Nečase.

Premiér se k tomu vyjádřil. Prý nechtěl oficiální ochranku pro sebe ani svoji rodinu, ale se svými dlouhodobějšími indiciemi, že může být ohrožen se svěřil svým spolupracovníkům. Nečas připouští, že to, že bylo iniciováno jeho sledování může být přílišná horlivost a snaha o jeho bezpečnost. Odsoudil však způsob, zadržení obviněných. "Zatčení dvou genarálů Páleníka a Kovandy, tímto teatrálním způsobem je fatální poškození České republiky", bylo jeho přesné vyjádření. Více na: http://zpravy.e15.cz/domaci/politika/online-necas-neodstoupi-oznacil-krizi-za-medialni-bramboracku-997822#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Dále jsou obviněni 2 bývalí poslanci - Petr Tlučchoř a Ivan Fuxa. Stíhaní jsou za podplácení a přijímání úplatku. Spolu s nimi je v hledáčku policie i Marek Šnajdr, který bude podávat vysvětlení až dnes. Je pravděpodobné, že bude také obviněn. Poslanci jsou obviněni z toho, že výměnou za vzdání se mandátu a tím pádem hlasování, přijali posty v dozorčích radách Aeroholdingu, Českých dráh a Čepra. I v tomto případě má figurovat Jana Nagyová.

Podle prohlášení plk. Mgr. Roberta Šlachty, ředitele ÚOOZ SKPV nebylo zájmem policie sledovat politiky, ale organizovanou zločineckou skupinu s klientelistickými vztahy, která je vlivově provázaná s vedením ve státních a polostátních podnicích.

Na brífinku se o tom příliš nehovořilo, jsou však tři další zásadní jména v celé kauze - Ivo Rittig, Roman Janoušek a  bývalý náměstek pražského vrchního zástupce Libor Grygárek... 

 

 



Přečtěte si také:

22.08.2016Fischer (Fed): HIKE ještě v tomto roce je stále ve hře Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.01.2016Atraktivitu českých akcií zvyšují nejen dividendy, ve hře je i koruna Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688