Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas končí v čele vlády i v politice, ale věří v pokračování koalice. Zeman předčasné volby nepreferuje

Nečas končí v čele vlády i v politice, ale věří v pokračování koalice. Zeman předčasné volby nepreferuje

17.06.2013 8:24, aktualizováno: 17.6. 15:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Čtyři dny po zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu oznámil premiér Petr Nečas (ODS) v noci na dnešek po večerním jednání grémia ODS, že dnes rezignuje na svou funkci v souvislosti s kauzou šéfky jeho kabinetu Jany Nagyové. Chce, aby koalice pokračovala s premiérem nominovaným za ODS. Podle Nečase se bude jméno nového premiéra teprve hledat. Nečas doufá, že pokud koalice najde potřebných 101 poslanců připravených podporovat novou vládu, prezident to bude respektovat. O budoucnosti koalice také krátce jednaly koaliční špičky. Nečas skončí i jako předseda ODS. Svým spolustraníkům to oznámí na pondělním jednání širšího vedení strany.

"Jsem si plně vědom toho, jak peripetie mého osobního života v současné době zatěžují politickou scénu i ODS. Já jsem velmi pozorně vnímal celý vývoj politické situace, který tady nastal počínaje středou. A jsem si vědom toho, jaké to pro mne má konsekvence. Chci zdůraznit, že jsem si vědom své politické odpovědnosti a vyvozuji z ní tyto důsledky," řekl Nečas. Řada věcí kolem obvinění Nagyové ale podle Nečase byla jinak, než jak je prezentováno.

Rozhodnutím Nečase podat v pondělí demisi se podle něj stává "nulitním" úterní hlasování ve Sněmovně o vyslovení nedůvěry vládě, která už fakticky bude spolu s premiérem v demisi. Nečas dodal, že tímto krokem vznikne prostor pro hledání nového premiéra z Občanské demokratické strany. "Na tomto nominantovi musí být dohoda i s koaličními partnery, protože musíme pokládat dostatečnou většinu, aby nová vláda dostala důvěru od Sněmovny," konstatoval. Potřeba bude podle něj jednat také s prezidentem Milošem Zemanem. Doufá, že Zeman bude respektovat to, že se vláda odvíjí od rozložení sil ve Sněmovně, kde mají koaliční partneři většinu.

Mezi kandidáty na nového předsedu koaliční vlády se hovořilo o prvním místopředsedovi ODS a ministru průmyslu Martinu Kubovi nebo o ministru spravedlnosti a místopředsedovi ODS Jiřím Pospíšilovi. Před polednem již bylo jasno, že nástupcem odcházejícího Petra Nečase ve funkci premiéra by se podle hlasů z většiny krajských sdružení ODS měl stát první místopředseda strany Martin Kuba. Právu ale důvěryhodný zdroj sdělil, že se Nečas snaží vyjednat se Zemanem, aby se jeho novým nástupcem stal ministr dopravy Zbyněk Stanjura.

Ten včera ještě před Nečasovým oznámením MF DNES řekl, že je připraven převzít odpovědnost a stát se předsedou vlády. "Pokud by jednání došla do stavu, kdy je možné pokračování jen s novým premiérem, tak je pro mě klíčový názor ODS. Pokud bych byl vyzván, tak musím být připraven tu odpovědnost jako první místopředseda přijmout, uvedl Kuba.

Klíčový nyní bude postoj, který k dalšímu vývoji zastane prezident Miloš Zeman, který rozhodne o tom, kdo bude novým premiérem. Může, ale také nemusí návrhy ODS, TOP 09 a strany LIDEM respektovat. Stejně tak se může rozhodnout jmenovat úřednickou vládu s lídrem dle jeho volby, nebo může nominovat politika z opoziční ČSSD.

Prezident Miloš Zeman dnes přijal předsedu vlády Petra Nečase na zámku v Lánech, kde jej Petr Nečas informoval o svém záměru podat demisi. Demisi předá předseda vlády do rukou prezidenta republiky dnes v 18.00 hodin na Pražském hradě, uvedla dnes Kancelář prezidenta republiky.

Prezident Miloš Zeman nepreferuje předčasné volby, řekl ČTK premiér Petr Nečas po návratu ze zámku v Lánech. Nečas uvedl, že spolu hovořili o všech možnostech jejího řešení. Premiér dodal, že po své demisi chce s politikou zcela skončit. Skončí i jako předseda ODS, mandát poslance dokončí, ale v příštích volbách už nebude do Sněmovny kandidovat.

Pokud špičky nynější koalice najdou potřebných 101 poslanců připravených podpořit novou vládu, Nečas předpokládá, že to bude prezident Zeman "jako demokrat" respektovat. Na dotaz, zda bude působit i v případné další koaliční vládě, řekl, že ho to nenapadlo.

O budoucnosti koalice s TOP 09 a LIDEM krátce jednaly koaliční špičky ve formátu K9. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska není strana ochotna akceptovat jakéhokoliv kandidáta ODS.

ODS na odpolední tiskové konferenci uvedla, že se dohodnula vést jednání s koaličními partnery s cílem vytvořit novou vládu. Výkonná rada ODS již pověřila grémium, aby jednalo o sestavení nové vlády na půdorysu současné koalice v čele s premiérem nominovaným za ODS. Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka, je třeba, aby byl pro vedení nové vlády nalezen člověk, který „nejen chce, ale je také chtěn“. Konkrétní jméno ale nikdo z ODS zatím říci nechtěl. První místopředseda ODS Kuba pouze uvedl, že existuje množina jmen uvnitř ODS, která by byla schopna vládu vést. Prioritou strany je podle něho zachování současného složení vlády až do řádných voleb a obnova země po povodních.

Ostravský soud včera vzal do vazby třetího z bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra. Ve vazbě je tak v kauze kolem Jany Nagyové sedm z osmi obviněných. Důvodem pro vazbu Marka Šnajdra je podle jeho advokáta nakonec podle něj byla pouze nutnost vyslechnout dva svědky. Jedním je Miroslav Kalousek, druhým místopředsedkyně dozorčí rady Čepra. "Místopředsedkyně navrhla člena dozorčí rady na pozici předsedy a ministr financí ho nominoval za člena dozorčí rady," vysvětlil advokát Lukáš Trojan.

(Zdroj: ČTK, MF Dnes, ČT)


Čtěte více:

Obří razie ÚOOZ: Úřad vlády, Praha, obrana, lobbisté...Nečas nemá důvod k rezignaci
13.06.2013 9:58
Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) přiš...
Razie ÚOOZ vyústila v zadržení 8 lidí. Dnešek přinese další informace o osudu vlády
14.06.2013 8:38
Policie celou noc vyslýchala 8 zadržených osob včetně šéfky úřadu prem...
ÚOOZ: Nagyová se zpravodajci obviněna nejen za nezákonné sledování. Slib trafik brán jako úplatek. Premiér Nečas neodstoupí
14.06.2013 11:48
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se od počátku roku 2012 na...

Váš názor
  • Nagyová
    17.06.2013 19:23

    ...ma prdel jako valach...blééé....ale asi něco musí umět tam dole, jinak by toho tolik "nedokázala"...jdu venčit psy a shánět žrádlo pro psy :-))
    db
  • souhlas v tomto
    17.06.2013 18:51

    Cituji Cveka: "Někdo tvrdí, jako třeba J. Šídlo / a rup*hej :-/, že je to běžnou, legální součástí politiky, když místo úplatku třeba 1 milionu dostanete výnosnou trafiku třeba s milionem příjmu ročně, kde nemusíte prakticky nic dělat, takže za dva tři roky si přijdete na dva tři miliony. Já osobně si myslím, že o korupci rozhodně jde, zejména pokud dotyčný nemá žádné zvláštní předpoklady, proč by měl v zájmu státu (a státem je přede placen) takovou (a tak dobře placenou) funkci zastávat."
    db
    • Re: souhlas v tomto
      17.06.2013 18:53

      Kvituji s potěšením, že to na rozdíl od mnoha jiných chápeš.
      Jesse
  • ale
    17.06.2013 18:26

    ..kdybych si mohl vybrat premiéra tak bych volil mezi Gazdíkem a Pospíšilem. To jsou slušní, zkušení a inteligentní politici. A dostatečně mladí, proto jsem vyřadil Kuberu, omlovám se mu.
    db
    • Re: ale
      17.06.2013 18:31

      Kdyby byli v ODS idé s opravdovým smyslem pro poctivost, Kuberu by zvolili předsedou. Pak by byla ODS zase nebezpečně silná strana. Jenže podsvětí takového člověka nepotřebuje a nechce. Kubera by jim na ruku nechodil. Tím jim nechci radit :-)))
      Jesse
  • Naděje pro ods
    17.06.2013 17:47

    Nuwelati, Pospíšil, Němcová, Kubera ...toho Kubu budu muset trochu přetrpět, ale průser to na první pohled neni .....Chalupa je pro mě problém ale blbej taky asi uplně neni, Blažek nevim. Socani ať jdou do prdelky. Celkově to na tý tiskovce ODS začíná být o moc lepší.
    db
    • Re: Naděje pro ods
      17.06.2013 18:09

      Naděje pro obyvatelstvo země je zánik stran ODS, ČSSD, KSČ a TOP09.
      Jesse
      • Jesse
        17.06.2013 18:11

        ...ty jsi politický extrémista, ale jinak tě toleruji. Já si přeji odchod VV, LIDEM, KSČ a nevstup Pitomia Vokamůry, ANO NE, a tak podobně.
        db
        • Re: Jesse
          17.06.2013 18:19

          To je věc názoru. Já jsem kladl akcent na obyvatelstvo ČR, nikoliv na jednotlivé strany, potažmo ODS:-)) Jejich problémy mě nezajímají. Ty zajímají oddané voliče a stranické slouhy :-))
          Jesse
  • :-)
    17.06.2013 15:35

    Jan Pilar: "Takže shrňme si to: prezident se na ruské ambasádě ožírá tak, že nedokáže stát. Ministr financí není schopen ani mluvit. Ministr zahraničí ani zůstat vzhůru. Sekretářka předsedy vlády řídí vojenské zpravodajství. Generálové armády ČR se bojí odporovat jedné úřednici a sledují manželku premiéra. Stát má rozvědku, která ani sama neví, že je sledována. Její velitelé netuší, že budou zatčeni, zatímco vůdci mafie to ví předem a dekují se na připravené jachty na Jadranu. Korupční síť se roztahuje po celé zemi a policie zabavuje stovky milionů a desítky kil zlata ukrytého v bankovních schránkách. Vládu k odstoupení vyzývá klinický psychopat, který sledoval, nahrával a uplácel všechny svoje poslance. Část sněmovny již úřaduje z vězení. Vedení opozice působí jako partička, která právě unikla z Bohnic, a budoucí vývoj státu oznamuje na facebooku prezidentova sotva zletilá dcera. Pro alespoň trochu reálné scénáře je Hollywood. Na všechno ostatní je tu česká politika.:)"
    db
    • Re: :-)
      17.06.2013 15:59

      A za všechno může podle hodně čechu Havel. Ten to začal.
      Šebesta
      •  
        17.06.2013 16:34

        Jasne, jinak to pakaz mohla zit spokojene v realnym sociku.
        bramborový knedlík
    • Re: :-)
      17.06.2013 15:49

      A zatím , co bylo velkolepé odhalení tří oficiálních koryt předaných přede všemi a na které V. Láska vypracoval oznámení i z oddůvodněním, a ze strany korumpovatelů předhozen posel zpráv, přičemž vedlejším účinkem napichnutého telefonu protistátní spiknutí, kdy milenka sledovala manželku se v klidu dále...
      Velkamedvědice
  •  
    17.06.2013 14:58

    sou to samý keci.KDO CHCE PSÁ BÍT TEN NAJDE SI HŮL!!!! neptejme se pro co ale proč???a KDO???.to je to co se nedovíme!!!!!prostě jedná grupa svrhla druhou.
    bob
  • noo nazdaar..........
    17.06.2013 14:50

    Po Klausove "amnestii" - nasledujici zmanipulovana volba prezidenta a "viroza a zaniceny palec" vyplavuje napovrch spina a zlodejny vedoucich predstavitelu naroda. Co si musi ve svete myslet o mentalite ceskeho cloveka, ktery si voli takove zakonodarce a sve v vudce. To i hotentot v Africe si dokaze vybrat sveho nacelnika lepe. Kdo neskace neni cech :o)).
    Saki
    • Re: noo nazdaar..........
      17.06.2013 15:28

      "Unesli jsme letadlo a neseme ho pryč koho by to napadlo že chceme na long beach Unesli jsme letadlo i s členy ČSA koho by to napadlo že chceme do USA" http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=figSpTgY7z0
      Velkamedvědice
  •  
    17.06.2013 10:49

    Tak Pospisila sli ven, protoze ten by nesouhlasil s takovou amnestii. Klaus Ritter a pak i Nagyova tuloutku presvedcily, ze takovy ministr nema co ve vlade delat
    aragog
    • muhaha
      17.06.2013 13:18

      šašek pospíšil premierem. To by nápadně připomnělo Standu myslíme to upřímně
      Bob
      • Re: muhaha
        17.06.2013 13:27

        Standa se stal multimilionářem. Nečas nezbohatl, rozmlátil si rodinu a zavřeli mu milenku. Vivat politika. Moc by sem chtěl být politikem...
        Velkamedvědice
        •  
          17.06.2013 15:06

          když Péťa už nevěděl, kdy mluví pravdu a kdy lže
          mamon
  • dobrý den
    17.06.2013 10:01

    Tak bleskový odvolávač ministrů a policejních presidentů nám končí kvůli sukni ? No to je teda ostuda ! To je tak, když si někdo myslí, že je pánem zeměkoule a neudrží si pod kontrolou svoje vlastní koule. Jo a Pospíšil není ministr spravedlnosti, leč bývalý ministr spravedlnosti vykopnut bleskovým odvolávačem. Holt kdo jinému jámu kopá sám do ní padá.
    oradapoisson
    • Re: dobrý den
      17.06.2013 10:35

      Nejhorší na tom všem je, že se pan Nečas snad cítí opravdu nevinen, alespoň z jeho arogantního vystupování to přímo čiší. Navíc lže, jak když tiskne, ale to je asi také normální. Prostě převlékač kabátů a názorů, podobně jako jeho nedostižný vzor, sám velký chemik. Jenom doufám, že tentokrát s nimi policie konečně "zamete".
      oh171
      • z psychologického hlediska
        17.06.2013 11:22

        je Vámi popsané chování často patrné především u malých dětí. Výchovou v řádné rodině se toto chování dá změnit. Obrazem tragické osobnosti je, pokud toto chování zůstane i v době dospělosti.
        oradapoisson
        • Re: z psychologického hlediska
          17.06.2013 13:19

          no zatímco Vaše jednání je přímo esencí dospělého chování ...
          Bob
      •  
        17.06.2013 11:04

        Já se jenom divím, že se našla skupinka odvážných, která otevřela malé okénko v tom Augiášově chlévě. Elity mají hrůzu, že kromě lukrativních kšeftů v dozorčích radách a vyslanectvích, mohou být odměněni také dlouhodobou bezplatnou dovolenou ve státních zařízeních.Mě víc než lhaní, vadí úžasná arogance a pocit nepostižitelné vyjímečnosti.
        Homo
        • Homo
          17.06.2013 13:28

          Oceňuji, že si to zargistroval.
          Velkamedvědice
          • Re: Homo
            17.06.2013 14:51

            Já si říkal , že jste se dlouho neozval.
            Homo
            • Homo
              17.06.2013 15:43

              Nebyl důvod vstupovat do téže řeky. Vám vadí i můj souhlas?
              Velkamedvědice
  •  
    17.06.2013 8:40

    Petr nebo Pavel! Vždyť je to jedno!!!!
    Achjo...
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data