Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pojednání o růstu. Proč není dobrý…

Pojednání o růstu. Proč není dobrý…

19.06.2013 12:24
Autor: Anonymní Investor, ???

Už delší dobu o tom přemýšlím v souvislosti s obchodováním. Proč mám vždycky trochu divný pocit, když jdou moje pozice nahoru příliš rychle. Vždyť je to přece super, hrozně vydělávám! V hloubi duše ale cítím, že něco není dobře. A taky že většinou ano, po rychlém růstu přichází zpravidla rychlý pád. Pozici včas nezavřu, protože se z mého pohledu děje něco nečekaného, něco mimo plán. A to já nemám rád. Nerad zasahuji do svých pravidel, protože už jsem si dřív vyzkoušel, že je to začátek konce.

A teď jsem někde četl, že závidět Číně tempo růstu je příliš snadné. A já se naopak ptám – je Číně opravdu co závidět? Rychlý růst, který není postaven na fundamentálně správném základu? Podle mého to bude průšvih. A přijde dříve, než si myslíme.

Průšvih je totiž celé dnešní uvažování. Kritika neudržitelného růstu a spotřeby se ozývá stále silněji. Vždyť přeci i lidský život se pohybuje v sinusoidě a nic se s tím nedá dělat. Cílem je, aby trend byl rostoucí a výkyvy sinusoidy co nejmenší. A tak by to mělo být i s ekonomikou. A proto je rychlý růst špatný. Protože jakékoliv extrémy jsou špatné.

Problém s růstem má rovinu, o které se moc nemluví. Je to rovina způsobu života lidského druhu. Úsilí o maximální výkon a vzývání pracovitosti jako nového božstva. Nesmysl! Činnost a odpočinek by měly být jako noc a den, v souladu s přírodními zákony. Největší - s prominutím - kravina je maximalizovat výkon trávením většího množství času v zaměstnání. Trend, který je nastavený Amerikou, a který Čína napodobuje. Hybnou silou, která posunuje lidstvo vpřed, nejsou lidé trávící spoustu času v klimatizovaných kancelářích nebo v neklimatizovaných výrobních halách, ale zpravidla lidé, kteří mají čas přemýšlet a nejsou zavaleni rutinou dennodenní práce. Ostatně už si nevzpomínáte, kdo stvořil sametovou revoluci?

Tvrdím. Rychlý růst je špatný. Dobrý je dlouhotrvající pomalý růstový trend pečující o kvalitu. V případě lidstva o kvalitu života. Se zajímavým nápadem přišel Bhútán, země, kde se životní úroveň neměří pomocí hrubého domácího produktu, ale hrubým národním štěstím. Osvíceného panovníka zajímá spokojenost obyvatel a ne HDP. Bhútán je mj. zemí, která nezná tabák, kde se každé úterý nejezdí autem a všechny zemědělské výrobky jsou BIO. Ukazatel Gross National Happiness byl dokonce projednáván v roce 2011 v OSN. Jak říká Wikipedie GNH je založeno na podpoře udržitelného rozvoje, zachovávání a podpoře kulturních hodnot, přirozeného životního prostředí a na dobré vládě. Pravda, celé trochu zidealizované, ale proč nesnít. Ve světle všech těch Nagyových, Rittigů, Janoušků a spol., nám nezbývá nic jiného než hledat nové cesty.

Mimochodem podle dostupného žebříčku postaveného na podobném konceptu (byl sestaven v Británii a index štěstí je nazýván Happy Planet Index) jsou na tom nejlépe Kostarika, Vietnam a Kolumbie. Čína, které máme závidět je na šedesáté pozici a supervelmoc Spojené státy na stopátém místě ze stopadesáti hodnocených zemí. Česká republika je mimochodem devadesátá první.

Zachovejte si zdravý rozum a sněte! A vyprdněte se na závist vůči Číně, problémů mají víc než dost.


Váš názor
  • no konecne
    19.06.2013 14:34

    rozumny nazor na to svinstvo co se dejje na trzzích a nikdo to ze slavně patri nepojmenuje že zmrdi z us a londyna manipuluji trhy ,to má být trh ,to by musel se chovat uplně jinak a ne že je propad prodeje aut 20%!!!!! a nezaměstanaost nejvýš kdy byla ale trhy jupi jedem nahoru neb zmrd ben to chce
    XXX
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách