Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dluhopisový trh se připravuje na velký předěl

Dluhopisový trh se připravuje na velký předěl

19.06.2013 17:19
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Známky oživování americké ekonomiky a nejistota ohledně budoucího směřování americké měnové politiky otřásají dluhopisovým trhem. Investoři a firmy se musí rychle přizpůsobit očekávanému růstu úrokových sazeb a každé zaváhání je může přijít draho.

Příprava na předěl za obdobím, kdy sazby neustále klesaly, je patrná z odlivu prostředků z dluhopisových fondů všech druhů a barev. Podle údajů Thomson Reuters v průběhu uplynulých dvou týdnů investoři z obligačně orientovaných fondů stáhli rekordních 18 mld. USD.

Obchodování připomíná horskou dráhu, přičemž po dlouhé rally (růstu cen dluhopisů a poklesu výnosů) řada zaskočených investorů přišla o velké peníze. Společnosti s horším úvěrovým ratingem ruší plány na emise dluhopisů, jiné se musí smířit s vyššími zápůjčními náklady. Výkyvy se nevyhýbají ani firmám s prvotřídním hodnocením. Cena některých obligací vydaných společností Apple v rámci obří emise za 17 mld. USD se svezla o víc než 8 %.

Všechny pohyby mají jedno společné: trhy větří, že končí éra superlevných peněz. Otázkou je jen jak rychle a bolestivě k tomu dojde. Investoři proto budou s napětím sledovat dnešní vystoupení šéfa americké centrální banky Ben Bernankeho, který by se po dvoudenním zasedání s kolegy z regionálních poboček měl vyjádřit k budoucnosti stimulačních nákupů státních a hypotéčních dluhopisů. Podle klíčových slov a frází poté zváží, jestli z dluhopisů dále utíkat, nebo jestli bude moudřejší zvolit návrat.

„Bude to pro Bernankeho klíčový den,“ tvrdí David Kotok ze společnosti Cumberland Advisors, která spravuje aktiva v hodnotě 2 mld. USD. Pokud se prý jasně vyjádří, přijmou trhy tezi o pomalém, i když stabilním oživení. Pokud bude předseda Fedu ohledně dalšího vývoje měnové politiky mlžit, čekají trhy další šoky a vysoká volatilita.

Od začátku května, kdy nastal obrat, až dodnes přišli kupci amerických státních obligací podle propočtů Barclays o 1,9 %. Investoři zaměřující se na rizikovější dluhopisy s vyšším výnosem ztratili 1,83 %. Výnos desetiletého amerického dluhopisu, od něhož se odvíjí sazby hypoték a spotřebitelských úvěrů, od 2. května vzrostl z 1,62 % na 2,18 %.

Někteří investoři se proti dalším posunům úrokových sazeb zajišťují s pomocí derivátových instrumentů. Neklid je také patrný ze zvýšených objemů. Podle údajů CME Group se průměrný počet úrokových futures a opčních kontraktů v červnu pohybuje kolem 7,7 milionu, oproti 4,27 milionu za duben.

Prostředky stažené z obligačních i akciových fondů podle dostupných údajů putují do fondů peněžního trhu. Statistika konzultantské společnosti Investment Company Institute prozrazuje, že do fondů peněžního trhu zaměřujících se na drobné investory v týdnu do 12. června přiteklo 11 mld. USD, což je největší přírůstek od začátku roku.

Výprodejů zažily dluhopisové trhy letos už několik, většinou po lepších než očekávaných datech z ekonomiky či nečekaných opatřeních centrálních bank. Jelikož se pak ale objevily signály, že Fed bude se stimulací pokračovat, došlo následně k obratu. I teď centrální bankéři hovoří pouze o omezování likviditních injekcí, nikoli o zvyšování sazeb či jiném utahování měnové politiky. Někteří investoři proto tvrdí, že se situace opět uklidní a mezitím hledají výhodné koupě.

(Zdroje: WSJ, Thomson Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách