Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed hýbe s trhy a trhy s Fedem

Fed hýbe s trhy a trhy s Fedem

21.06.2013 18:39
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Spekulace, jestli americký Fed začne odbourávat QE, kdy a jak rychle, jsou už delší dobu důležitým faktorem určujícím pohyb finančních trhů. Tento vliv narůstal a vedl k masivním výprodejům v druhé půlce tohoto týdne. Po spekulacích, jak Fed pohne s trhy, teď možná přijdou i spekulace opačné - jak trhy pohnou s Fedem. To znamená, jestli reakce na ohlášenou změnu politiky a utažení měnových podmínek nebude výraznější, než Fed předpokládá. Větší by pak byl i negativní vliv na ekonomiku, s jejímž dalším vývojem Fed spojuje úpravy QE.

Šéf Fedu při středečním vystoupení vyvolával dojem, že by muselo dojít k docela velkému posunu na trzích, aby to centrální banku přimělo ke změně nastoleného kurzu. Fed ve svých projekcích bere růst výnosů (který byl už před středou značný) v potaz. Navíc Bernanke se snažil bagatelizovat dopad vyšších výnosů na hospodářský růst i na realitní trh. Nárůst výnosů podle něj není škodlivý, pokud za ním stojí dobré důvody, tedy optimistický výhled ekonomiky.

K nárůstu amerických výnosů dochází postupně asi od poloviny minulého roku. Tehdy dosahoval desetiletý dluhopis minima pod 1,4 procenta. Výrazně postup výnosů vzhůru zrychlil od začátku května. Z 1,63 procenta se dostaly až na současných 2,41 procenta. V historickém srovnání jsou výnosy stále velmi nízko a zatím to tedy nevypadá na velký šok pro ekonomiku.

Samozřejmě tu ale jsou tržní rizika, která předpoklady o ekonomice a důsledcích menšího stimulu mohou narušit, a nejde jen o dluhopisy. Je to i dolar. Jeho oslabení od poloviny loňského roku vypadá, že jen mírně pomohlo obchodní bilanci. Navíc za jejím zlepšováním stojí hlavně obchod s ropou a nástup domácí těžby. Pokud by dolar nyní výrazně posílil, při stále slabé Evropě a zpomalující Číně by to mohl být pro americký průmysl negativní impuls. Průmyslu se ani teď moc nedaří a stal by se tak větší brzdou růstu.

Nelze podceňovat ani akcie, jejichž vytrvalý růst posílený politikou Fedu zlepšil důvěru domácností, jejich pocit bohatství a spotřebu. Déle trvající propad by pak mohl mít opačný efekt a posunout spotřebitelské preference. Míra úspor amerických spotřebitelů se dostala už na relativně nízkou úroveň, její pokles se zastavil a případný nárůst v důsledku větší opatrnosti by negativně ovlivnil poptávku.

Důležitým faktorem pro rozhodování centrální banky bude inflace. Fed předpokládá její postupný nárůst, což ale znovu mohou ovlivnit tržní faktory jako kurz dolaru i přísnější úvěrové podmínky, v důsledku třeba i přehnaných očekávání trhů o politice Fedu. Inflace v USA je nyní nízká a Fed do exitu z QE nijak netlačí. Pokud by se nezvedala a případně se přidaly i známky negativního dopadu menší stimulace na reálnou ekonomiku, hned by přišly spekulace, že konec QE bude odložen. Zpětné vazbě finančních trhů na měnovou politiku se vyhnout nejde a vůbec to nemusí znamenat, že se centrální banka dostala do vleku, jak tomu bylo v mnoha případech na začátku krize.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data