Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman hovoří o historické chybě Fedu a ekonomiku dusících monopolních rentách Applu a spol.

Krugman hovoří o historické chybě Fedu a ekonomiku dusících monopolních rentách Applu a spol.

27.06.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Současné ekonomické problémy ukazují mimo jiné na to, jak hodnotné je poučení z minulosti. Například Carmen Reinhart a Kenneth Rogoff vydali na samém počátku krize skvělou knihu s názvem „Tentokrát je to jinak“. V ní ukázali, že krize jsou si velmi podobné a podobnost vývoje v USA ve 30. letech, Japonsku v 90. letech či Velké Británii ve 20. letech nám je i v současné době přínosným vodítkem. Ekonomiky se ale časem mění a v některých oblastech velmi výrazně. Co je nejvíce specifické pro americkou ekonomiku 21. století?

Podle mého mínění to je rostoucí význam monopolních rent. Tedy zisků, které nepředstavují návratnost investice, ale odrážejí dominanci na trhu. Ta může být někdy zasloužená, někdy ne. Každopádně ale vytváří propast mezi zisky a výrobou a možná i přispívá k ekonomickému útlumu. Podívejme se třeba na rozdíl mezi Apple a General Motors v 50. letech. GM měl v dobách své největší slávy velkou tržní sílu, její hodnota byla ale založena hlavně na produkční kapacitě. Tedy na stovkách továren a pracovní síle, která představovala 1 % celkového počtu zaměstnanců v nezemědělských sektorech. Apple toho ale s materiálním světem nemá mnoho společného. Podle toho, jak se zrovna vyvíjí cena jeho akcie, je jeho kapitalizace na prvním či druhém místě na americkém trhu, jeho zaměstnanci ale tvoří jen 0,05 % všech pracujících v USA. Částečně je to tím, že převedl většinu své výroby do zahraničí. Pravdou ale je, že ani v Číně Apple nevytváří velký objem mezd. Do značné míry je cena produktů této firmy odtržena od nákladu na jejich výrobu. Apple jednoduše stanoví ceny podle toho, co snese trh a ten toho snese hodně.

Nejde o morální hodnocení. Mohli bychom tvrdit, že Apple si tuto pozici zaslouží. Nejsem si ale jistý, kolik lidí by to tvrdilo o Microsoftu či o celém finančním odvětví, které také vydělává velké monopolní renty a jeho zisky představují 30 % celkových zisků v ekonomice. Každopádně platí, že pokud jsou zisky stále více odrazem rostoucí monopolní síly, má to dopad na celou ekonomiku. Po roce 2000 nastal velký posun přerozdělení příjmů směrem od mezd k ziskům. Je tu ale jedna záhada: Zisky leží vysoko, sazby nízko, ale investice žádným boomem neprocházejí. Určitě to není tím, že by se prezident Obama nějak dotknul vedení firem, nebo že by se společnosti obávaly změn v oblasti zdravotního pojištění.

Jestliže zisky neodrážejí návratnost investic, ale monopolní renty, žádná záhada to vlastně není. Monopol může být vysoce ziskový, důvod pro zvyšování kapacit mít ale nemusí. Příkladem je opět Apple. Zisky vysoké, sedí však na hromadě hotovosti a evidentně nemá potřebu ji reinvestovat. Pro ekonomiku tato situace příznivá není. Práce má stále menší podíl na příjmech a společnosti ani přes vysoké zisky neinvestují. To je recept na dlouhodobě utlumenou poptávku. Není to jediná příčina slabého oživení, ale přispěla k němu, tvrdí na stránkách NYTimes Paul Krugman. Na svém blogu se pak věnuje intenzivně diskutovanému tématu, které ekonom nazývá „potenciálně tragické zvolnění tempa QE“.

Fed se na základě relativně optimistického výhledu znatelně posunul k jestřábům. To není dobré. Možná, že to nakonec vyjde, je tu ale velká pravděpodobnost toho, že jde o významnou historickou chybu. Nesmíme zapomínat, že americká ekonomika se stále nachází v hlubokém útlumu, což není patrné ani tak z nezaměstnanosti, jako z pohledu na zaměstnanost:

krug

Na obrázku se částečně projevuje stárnutí populace, ale i tak se stále pohybujeme daleko od přijatelných úrovní zaměstnanosti a inflace leží pod cílem Fedu. Ten možná věří, že se situace zlepší, ve svých očekáváních ale zůstává soustavně příliš optimistický. Ekonomice může pomoci tak, že „důvěryhodně slíbí, že bude nezodpovědný“. To znamená, že se zaváže, že nechá ekonomiku rozjet a inflaci vzrůst a až poté utáhne. Namísto toho ale ukázal, že je stále konvenčně uvažující centrální bankou.

Co když ekonomika zpomalí a inflační očekávání klesnou ještě více? Fed bude jen těžko dokazovat, že přestal konvenčně uvažovat poté, co ukončil párty dříve, než začala. Skutečně doufám, že mé obavy se ukáží být bezpředmětné.

(Zdroj: NYTimes, blog Paula Krugmana)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba