Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB ponechala sazby na technické nule. Roste možnost intervencí

ČNB ponechala sazby na technické nule. Roste možnost intervencí

27.06.2013 13:05, aktualizováno: 27.6. 15:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla o ponechání klíčové 2týdenní repo sazby na historickém minimu 0,05 procenta, a to v souladu s očekáváním. Sazby jsou na technické nule od listopadu loňského roku. Guvernér ČNB Miroslav Singer na následné tiskové konferenci uvedl, že pro ponechání sazeb beze změny zvedlo ruku všech sedm členů bankovní rady. Ta se shodla na tom, že se zvyšuje pravděpodobnost zahájení devizových intervencí proti posilování koruny. 

ČNB je podle guvernéra v případě potřeby dalšího uvolnění měnové politiky i nadále připravena zahájit kurzové intervence. V takovém případě by podle Singerových slov šlo o "větší objemy". Sazby prý zůstanou na stávající úrovni v delším horizontu, dokud nedojde k výraznému růstu tlaků na zvýšení inflace. Singer dále upozornil, že stávající prognóza centrální banky předpokládá pokles tržních úrokových sazeb a jejich následný růst až v roce 2014. "Nárůst inflačních tlaků prognóza nepředpovídá a rovněž nejsou identifikována ani žádná hmatatelná rizika nárůstu inflačních tlaků," dodal. 

Rizika pro vývoj odhadovaný ČNB mohou podle Singera nadále působit směrem k dalšímu uvolnění měnové politiky. Riziko je přitom podle centrální banky jediné, a to nižší než očekávána tuzemská inflace. Náznak tlaků na růst inflace nepřinesly ani náznaky oživení tuzemské ekonomiky, řekl guvernér. "To oživení vypadá neinflačně. Vidíme tam propad cen na trzích. Nic nenaznačuje, že by oživení mělo generovat inflační tlaky a nás zajímá pro měnovou politiku inflace a ne HDP," uvedl guvernér. 

Vývoj kurzu koruny vůči euru - online

 
Deset ze 16 analytiků v průzkumu (Reuters) minulý týden uvedlo, že kurz koruny je v současnosti natolik slabý, že centrální banka nemusí bezprostředně zasahovat. Koruna se během dopoledne k euru obchodovala poblíž 25,90 CZK/EUR, kde zůstala i bezprostředně po očekávaném ponechání sazeb na minimu. Po slovech Singera o vyšší pravděpodobnosti intervencí proti koruně se česká měna vůči euru přiblížila hranici 26,00 Kč.

"Podle mého modelu měnové politiky, aktuální ekonomické informace a prognóza klíčových parametrů ekonomiky mírně posunula okamžik obratu měnové politiky na později. Nyní se zdá, že by k tomu mělo dojít až ve druhé polovině roku 2015," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Guvernér Singer tento měsíc zhodnotil, že česká ekonomika se dle posledních makroúdajů dostává z nejhoršího, obavy ale nadále působí absentující inflační tlaky. Hlavní rizika tak zůstávají protiinflační. V květnu se tempo růstu spotřebitelských cen snížilo na 1,3 procenta a bylo nejnižší za tři roky. Ve srovnání s dubnem spotřebitelské ceny klesly o 0,2 procenta. HDP v prvním čtvrtletí klesl o 1,1 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím, resp. 2,2 procenta v meziročním srovnání.

Diskontní sazba zůstává taktéž na úrovni 0,05 procenta, lombardní na 0,25 procenta.

Diskontní sazba: měnověpolitická úroková sazba, která zpravidla představuje dolní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu. ČNB ji využívá k úročení přebytečné likvidity, kterou banky u ČNB uloží přes noc v rámci tzv. depozitní facility.

Lombardní sazba: měnověpolitická úroková sazba, která představuje horní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu. ČNB ji využívá k úročení likvidity, kterou poskytne přes noc bankám v rámci tzv. zápůjční facility.

Repo sazba: základní měnověpolitická úroková sazba ČNB, kterou je úročena nadbytečná likvidita komerčních bank stahovaná ČNB prostřednictvím tzv. dvoutýdenních repo tendrů.


(Zdroj: ČNB, čtk)


Čtěte více:

Singer (ČNB): Česká ekonomika se dostává z nejhoršího, vývoj cen je ale nemilým překvapením
14.06.2013 10:16
Tempo poklesu české ekonomiky v prvních třech měsících roku nebylo tak...
Singer (ČNB): Vleklé deprese se neobávejte (video)
18.06.2013 13:54
Česká národní banka dnes představila zátěžové testy bankovního sektoru...
Tomšík: ČNB má nástroje proti realitní bublině. Ta ale zatím nehrozí
19.06.2013 9:29
V současné situaci, kdy je česká ekonomika v recesi a příjmy domácnost...
Zaostřeno na ČNB: Dva roky na nule
20.06.2013 18:31
Kdyby sázkové kanceláře vypisovaly sázky na úrokové sazby ČNB, byl by...

Váš názor
  •  
    27.06.2013 15:37

    No nechapu, jak ma Mrs. Singer strach z nizke inflace a jeho snem je narust inflace...loni jsme meli jednu z nejvyssich v Evrope.....rust mezd vetsiny obyvatelstva je nizsi nez inflace, uroky jsou nizsi nez inflace, rust duchodu je nizsi inflace....no, jestli tedy chteji oslabenim meny zvysit inflaci, tak nevim, jak muzou obcane zacit vice utracet, kdyz jim realne prijmy klesaji......a nejvice jsem se pobavil, jak v sobotu ve zpravach vzkazoval, ze ceny bytu zacnou rust a jak je to strasne vyhodne pronajimat.....jenom by si mel jeste zjistit, jaka je nabidka a poptavka bytu k pronajmu....mozna by zjistil, ze nabidka vysoko prevysuje poptavku, takze s tim pronajmem to taky neni tak ruzove......no, aspon, ze bankeri budou vydelavat....
    abc
    • No o tom to přesně je
      28.06.2013 8:49

      Aby bankám neklesla hodnota zástav a aby develotři mohli dál lidem tlačit nemo na hypo. Pokud by totiž klesla hodnota zástav, tak by to mohl být dost problém. Centrální banky jsou sluhou těch komerčních a dodávají jim fresh money kdykoliv je potřeba. Co na tom, že to postihne obyvatele - 99% z nich vůbec netuší, jaká hra se hraje a co je palivem systému ve kterém existují.
      kipa
    • no právě
      27.06.2013 15:53

      Singer má strach, aby se příjmy bankéřům nezmenšovaly. Proto ze své pozice klesl natolik, že dělá trapnou reklamu develkoperským hokynářům. Je opravdu nechutné, když nejvýše postavený muž v bankovním systému promlouvá k veřejnosti jako podomní prodejce z reklamního plakátku. Ach jo, to jsme to dopracovali. Jak hluboko jsme připraveni klesnout?
      Jesse
      • Re: no právě
        27.06.2013 16:09

        klesnout :)v NWR myslím 1133m pak už je kamenné dno né betonové :DD
        Deny:-)
Aktuální komentáře
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba