Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed: stoletá instituce vyprošená zdola, bankéřům navzdory

Fed: stoletá instituce vyprošená zdola, bankéřům navzdory

28.06.2013 18:11
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Když kongresman Carter Glass začal v roce 1913 sestavovat plány na ustavení první americké centrální banky, nepotřeboval kvanta akademických studií. Americká veřejnost si její vytvoření zkrátka přála. Dosavadní uspořádání finančního systému už bouřlivě se rozvíjející americké ekonomice nedostačovalo.

Svědectví o široké podpoře pro vytvoření centrální banky přináší stovky dopisů, které Glass dostával a které jsou dnes uchovány ve zvláštním archivu University of Virginia. Nabízí zajímavé počtení zejména v souvislosti s rozsáhlými změnami bankovní regulace po finanční krizi z roku 2008 i pro zastánce libertarianistických pozic, podle nichž centrální banka v ekonomice není třeba, jelikož peníze a jejich oběh podléhají samoregulačním mechanismům.

„Jakmile firmy potřebují větší než obvyklé množství peněz, banky a podnikatelé se začínají bát, jestli bude možné získat prostředky nezbytné k realizaci investice,“ píše zpracovatel bavlny Chas. K. Gleason z Filadelfie s tím, že „měnová legislativa má pro podnikatele a všechny lidi na ně napojené krajní důležitost.“ Podobná vyjádření přicházela od bankéřů, pěstitelů kávy, obuvníků, nábytkářů, obchodníků s uhlím a dalších.

Pětapadesátiletý Glass, který ve Sněmovně reprezentantů zastupoval Virginii za demokraty, neměl univerzitní diplom ani zkušenost z bankovnictví. Vyrůstal po občanské válce a jako náruživý čtenář se povětšinou vzdělával sám. Před vstupem do politiky se věnoval novinařině.

Amerika jeho časů byla hnaná vpřed pokrokem průmyslové revoluce rychlostí, jíž přestala finanční architektura stačit. Mezi roky 1890-1914, kdy zažívaly nebývalý rozkvět i české země, stihlo Spojené státy osm recesí trvajících v průměru 18 měsíců a také dvě bankovní krize – z let 1893 a 1907. Při druhé ztratily akcie na Wall Street během několika měsíců 50 % hodnoty a šíření burzovní paniky zabránilo jen velké konsorcium věřitelů v čele s J.P. Morganem, kteří přislíbili podpořit ohrožené banky velkými částkami.

„Zažil jsem krach v roce 1873, jejíž dopady trvaly pět až šest let, a další vzestupy a pády finančních trhů, včetně paniky roku 1907. Ustavení federální centrální banky je nejdůležitější navrhovanou reformou, kterou se nyní zabývá americký lid,“ píše v dopise Glassovi šéf pojišťovací společnosti Security Insurance Company John W. Alling. „Sire, zdá se nám, že nabídka peněz a sazby jsou rozhodně příliš nejednotné a proměnlivé,“ uvádí se v psaní obchodníka s nářadím J.L. Hawkinse.

Glass byl během svého života svědkem rozsáhlých proměn měst i venkova. Nasazení parních turbin otevřelo prostor elektrifikaci, rozšíření vakuových žárovek a domácích spotřebičů. Expanze železniční sítě spolu s vynálezem telefonu a telegrafu umožnily rozvoj podnikání a obchodu i v nejzapadlejších koutech země. V říjnu 1913 začal Henry Ford se sériovou výrobou modelu T v továrně v Michiganu.

Poté, co finanční krize roku 1907 uvrhla ekonomiku do 13 měsíců dlouhé recese, Kongres pověřil Národní měnovou komisi vypracováním návrhu řešení opakujících problémů. Výsledkem čtyřleté snahy byla rozsáhlá zpráva o stavu centrálního bankovnictví a finančních systémů ve světě. Spojené státy se svými tisíci malými bankami stály v ostrém kontrastu se sofistikovanou organizací financí v Evropě.

Když si tabákový plantážník ve Virginii chtěl koupit sporák v New Yorku, musel zpravidla prodejci zaslat šek z lokální banky, která měla vkladový účet u banky newyorské protistrany. Ta šek proplatila a částku odečetla z vkladového účtu banky z Virginie. Velké newyorské banky z těchto vkladů poskytovaly úvěry, nebo s nimi dokonce spekulovaly.

Dále se městské banky pokoušely zadržovat vklady venkovských bank nebo v případě velké nouze o peníze (třeba během žní) zvyšovaly úrokové sazby. Koloběh peněz nemohl dostatečně pružně reagovat na poptávku soukromého sektoru. O jejich rozdělení rozhodovaly velké bankovní domy, často na úkor menší venkovské konkurence.

Glass při navrhování zákona čelil velké výzvě. Bylo třeba vytvořit instituci, která brala ohled na regionální potřeby a zároveň nebyla loutkou mocných newyorských bank. Zpráva měnové komise navrhovala, aby centrální banku s veřejným posláním de facto kontrolovaly soukromé subjekty. Demokraté, kteří po roztržce v republikánské straně v roce 1912 získali prezidentský úřad a většinu v obou komorách Kongresu, chtěli dohled nad novou institucí svěřit politikům a zaručit její decentralizaci, což se na pozadí tehdejších mediálně propíraných kauz „spiknutí peněžních trastů“ zamlouvalo i veřejnosti.

Nedůvěra k newyorským bankéřům nakonec vyústila v návrh systému regionálních rezervních bank, které budou v případě potřeby komerčním bankám poskytovat dodatečnou měnu či úvěry, a zajišťovat tak likvidní trh aktiv držených komerčními bankami.

Prezident Woodrow Wilson si pro svůj úřad prosadil jmenování Rady guvernérů Federálního rezervního systému, kteří budou na všechny pobočky dohlížet a omezovat moc bankéřů regionálních rad Fedu. Jako brzda politických pověřenců byl navíc ustaven Federální poradní výbor sestávající se z 12 bankéřů z jednotlivých okrsků rezervního systému. Výbor se dodnes s guvernéry Fedu schází čtyřikrát do roka ve Washingtonu.

„Glassův návrh představuje formulaci kompromisu, jenž umožnil vnik instituce schopné vydávat elastickou měnu a zároveň to udělal způsobem, který respektuje diverzitu hospodářských a politických zájmů celé země. Populistické napětí mezi newyorským finančním centrem a zbytkem země – právě tohle napětí stálo za touto strukturou,“ tvrdí Jeffrey Lacker, prezident Federální rezervní banky Richmondu.

Zákon byl nakonec přijat ke konci roku 1913 velkou většinou v obou komorách Kongresu. Glass Fed bránil až do své smrti v roce 1946. Jeho vytvoření podle něj znamenalo „výzvu pro dominantní finanční zájmy Ameriky. Nakonec však zdravé ekonomické principy zvítězily takovým způsobem, že mnoho velkých bankéřů, kteří se dřív stavěli neochvějně proti, dnes přiznává, že bylo dosaženo ohromného pokroku.“ 

 
(Zdroje: Bloomberg, Fed, Reuters)


Čtěte více:

Blíží se Bernankeho konec v čele Fed?
23.04.2013 17:38
Šéf americké centrální banky Ben Bernanke je na cestě z čela Fedu, int...
Fed politiku zatím nemění, ale omezit nákupy dluhopisů může již letos. Trhy reagují výprodeji
20.06.2013 8:19
Pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne Fed zřejmě už...
Fed hýbe s trhy a trhy s Fedem
21.06.2013 18:39
Spekulace, jestli americký Fed začne odbourávat QE, kdy a jak rychle, ...
Fed je znovu a znovu přílišným optimistou
24.06.2013 17:49
Fed minulou středu zveřejnil svůj poslední výhled týkající se vývoje a...
Draghi (ECB): Nejistota o směru měnové politiky ve světě roste, my dál podporujeme ekonomiku
25.06.2013 15:00
Právě nyní nabývají na významu operace na volném trhu (OMT) s tím, jak...
Posílá Draghi vzkaz německému ústavnímu soudu? ECB má prst na spoušti, eurodolar u 1,30
26.06.2013 12:26
Šéf Evropské centrální Mario Draghi po Berlínu vysílá vzkaz také Paříž...
Fed ujišťuje: Utahování nebude nijak rychlé, reakce trhů je přehnaná
28.06.2013 8:37
Představitelé americké centrální banky (Fed) v posledních dnech ujišťu...

Váš názor
  • ?
    01.07.2013 18:12

    FED , soukromá organizace bankéřů, která vydávala papírové poukázky na zlato nebo stříbro, kterým se říkalo dolar. Poukázky, za které pak FED odmítl zlato nebo stříbro vydat. Ti bankéři , kteří se pak dokonce postarali o zavedení takového zákona , že držení zlata v USA bylo dlouhé roky trestné. To odhlasování Federal Reserve Act, kterého pak prezident Woodrow Wilson celý život litoval. To snad nemůžete myslet vážně.
    Nero
    • Re: ?
      01.07.2013 18:27

      ještě by se slušelo dodat , že J.F.K.byl jediný, který se "jim"pokusil toto kasino zrušit - bohužel neúspěšně.
      AMN
  • FED - finanční zlo
    28.06.2013 21:09

    To je jak článek na objednávku. Vznik FEDu započal možnost krást ve finančním systému ve velkém. Bez něj to možné nebylo. Ještě šílenější je, jak mocní si zvolili, aby základní finanční přehled nebyl v US školách vyučován. Odkazuji v tomto duchu také na knihu M.Maloney - Investujte do zlata a stříbra
  • Pravda o FEDu ?
    28.06.2013 19:03

    Založení FEDu rozhodně nelze považovat za nějakou hospodářskou nutnost. Lze ho považovat spíše jako nezbytnou nutnost pro mocné lidi, speciálně bankéře, kteří se po několik desetiletí snažili ovládnout bankovní a finanční systém v USA. Na volném trhu se to ale nemůže podařit a nikdy by se to nepodařilo. Až teprve po zásahu vlády je něco takového možné. Proto bankéři pro kartelizaci svého systému nutně potřebovali vládní podporu a pomoc. ( ... ) Na veřejnosti však museli bankéři tyto své záměry skrývat, protože kdyby vyšlo najevo, že je zřízení centrální banky v jejich zájmu, nikdy by zřejmě nevznikla. Speciálně bankéři z Wall Street se museli držet v reformním snažení v pozadí. To jim ovšem vůbec nebránilo v tom, aby hnutí za centrální banku organizovali alespoň prostřednictvím svých zástupců, ať už na veřejnosti, v obchodní sféře, či přímo v Kongresu. Byla samozřejmě také řada těch, kteří skutečně věřili z ideologických a ekonomických důvodů v nezbytnost Federálního rezervního systému. Těmi, kteří ale skutečně tahali za nitky, byli bezesporu bankéři. Zvláště pak jména jako J. P. Morgan, Paul Warburg, Jacob Schiff, elity tehdejší Wall Street, lze považovat za naprosto klíčové osoby stojící v zákulisí kampaně za její zřízení. ___________ Více v zajímavé bakalářské práci na adrese : http://www.vse.cz/vskp/show_evskp.php?evskp_id=23534
    Peté13
    • Re: Pravda o FEDu ?
      29.06.2013 10:38

      Dík za odkaz. Už jsem přelouskala 2/3. Pěkný taky biografie pod čarou!
      Kalka.
  • naplněné proroctví
    28.06.2013 18:53

    V roce 1913 kongresman Charles A. Lindbergh prohlásil : „Tento zákon ustanovuje nejgigantičtější trust na zemi. Když prezident Wilson podepíše tento zákon, neviditelná vláda peněz bude legalizována… …(Je to ten) nejhorší legislativní zločin spáchaný tímto bankovním a měnovým návrhem. Od teď už budou deprese vědecky vytvářeny.“
    Peté13
  • Oslavné kydy a realita
    28.06.2013 18:49

    Prezident Woodrow Wilson na adresu FEDu a svou roli sehranou při jejím založení roku 1919 prohlásil : „Jsem ten nejnešťastnější člověk. Nevědomě jsem zničil svou zemi. Velký průmyslový národ je nyní ovládán svým úvěrovým systémem. Už nevládne svobodný názor, už nejsme vláda z přesvědčení a hlasu většiny, ale vláda názoru a nátlaku malé skupiny dominantních lidí.
    Peté13
  • Míří na terč a pořád a pořád a pořád se odmítájí trefit
    28.06.2013 18:29

    Opravdu velice erudovaný, znalý článek. Jak elegantně se pan autor vyhnul tomu podstatnému: KDO JSOU AKCIONÁŘI Federal Reserve System ? Vysocí hodnostáři Říše nám tady létali a poučovali naše reprezentanty lidu, jak musíme zrušit tu anonymitu akcií a sami kladou fanatický odpor zveřejnění akcionářské struktury Federal Reserve System. Kdepak asi nastala chyba ? Jak to dopadá, pokud bankovní dozor vykonává instituce vlastněná NĚKTERÝMI komerčními bankami ?
    Detective
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data