Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa obchod s emisemi padnout nenechá. Povolenky mohou do konce týdne vyskočit o 20 %

Evropa obchod s emisemi padnout nenechá. Povolenky mohou do konce týdne vyskočit o 20 %

01.07.2013 15:16, aktualizováno: 1.7. 16:23

Aktualizováno

Polovina tohoto týden přinese důležité hlasování europoslanců o záplatě rozpadajícího se trhu s emisními povolenkami CO2, které ovlivní i ceny elektřiny a zisky energetik. Zatímco dubnové hlasování přineslo propad cen povolenek na nové historické dno a debaty o krachu celého trhu, nyní by podle oborníků mohlo být jasně dáno najevo, že trh s emisemi Evropské unie čeká změna, která celý projekt s kapitalizací asi 72 miliard dolarů opět postaví na nohy.

Poslední verze návrhu, kterou již odsouhlasil výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu, počítá s odsunem nabídky 900 milionů emisních povolenek, které měly přijít do aukcí do roku 2015. Europoslanci by o návrhu měli rozhodnout již tuto středu 3. července.

„Kompromisní návrh, který by umožnil regulátorům snížit převis nabídky na trhu se emisemi EU by měl být schválen,“ napsali dnes svým klientům analytici vlivné švýcarské investiční banky UBS (16,29 CHF, 1,31%). „Pro bude nejspíš 383 členů Evropského parlamentu, proti 295 europoslanců a rozhodnuto zatím není u 76 poslanců,“ vypočítává UBS šance na projití nového návrhu poté, co jeho předchůdce v dubnu neuspěl rozdílem pouhých 19 hlasů.

Od té doby však propadla cena emisních povolenek i související cena elektřiny na nová historická minima a evropská politická reprezentace si to podle všeho uvědomuje. Oponenty původního návrhu na záchranu trhu s emisemi tak ten nový například ujišťuje, že se jedná pouze o jednorázové opatření, a pozdržené povolenky budou následně postupně vráceny na trh tak, aby nezpůsobily opětovný převis nabídky. Povolenky mají být totiž vráceny na trh maximálně o rok později, než byly zadrženy. Původní návrh přitom byl ohledně délky odsunu benevolentnější - EK navrhovala odebrat 900 mil. mezi 2013-15 a vrátit je až v letech 2019-2020. Nový návrh dále počítá s tím, že z celkového počtu zadržených povolenek bude 600 milionů kusů určeno na financování a rozvoj projektů s nízkými emisemi CO2.

Nejvlivnějšími zastánci omezení nabídky povolenek v aukcích se překvapivě stali dříve oponující poslanci z Evropské lidové strany, která je s 265 poslanci konzervativního a křesťansko-demokratického zaměření nejsilnější politickou skupinou v Evropském parlamentu. Podporu kompromisnímu návrhu již podle agentury Bloomberg vyjádřili také někteří Sociální demokraté a zástupci Aliance liberálů a demokratů pro Evropu. Doporučení žádné strany ale není pro europoslance při hlasování závazné.

„Pokud pozměněný návrh získá opravdu takto širokou podporu největší strany Evropského parlamentu, má výrazné šance uspět při hlasování 3. července. Ceny emisních povolenek by v důsledku mohly vzrůst až na 5,20 eura za tunu,“ uvedla již před dvěma týdny Kathrin Goretzki, analytička UniCredit.

Její kolega z New Energy Finance Richard Chatterton potom pro agenturu Bloomberg uvedl, že očekává, že ceny emisních povolenek vzrostou díky výsledku dlouho očekávaného hlasování Evropského parlamentu do konce týdne do rozmezí 4,8-5,0 eura za tunu CO2. Hodnota povolenek přitom klesala poslední čtyři kvartály v řadě a za ten poslední (2Q13) odepsala necelých 8 procent až na pátečních závěrečných 4,21 EUR/t.

Povolenky

Řešení? Ano, ale jen z půlky

Středeční souhlasné rozhodnutí europoslanců, ale samo o sobě stačit nebude. Podle posledních odhadů agentury Bloomberg je totiž současný převis nabídky povolenek na evropském trhu CO2 na úrovni 1,8 miliardy kusů (tun CO2). „Devět set milionů povolenek (odložených v aukci) řeší problém jen napůl,“ připomněl dnes Matteo Mazzoni, analytik italské Nomisma Energia.

Mazzoni sice také čeká pozitivní dopad případného kladného rozhodnutí, ale jen v časové i pohybově omezené míře. „Chybí zde reálný katalyzátor pro růst cen povolenek nad úroveň 6 eur, protože toto hlasování je pouze jedním z kroků v celém procesu,“ říká analytik.

Pro trh s emisemi budou kromě červnového hlasování důležitá hlavně opatření dlouhodobějšího charakteru. V rámci návrhu podoby koncepce ochrany klimatu do roku 2030 totiž má Evropská komise na podzim představit konkrétní mechanismy omezující automaticky vydaný objem povolenek například na základě vývoje ekonomického růstu členských zemí Evropské unie.

Významnou zprávou v kontextu celkové evropské strategie pro boj s klimatickými změnami je dnešní společné prohlášení dvanáctky členských zemí Evropské unie, které produkují více než 60 procent evropských emisí. Ministři energetiky a životního prostředí dvanáctky zemí včetně Velké Británie, Francie, Itálie, ale hlavně i Německa, dnes doporučili svým zástupcům v Evropském parlamentu, aby nejen hlasovali pro návrh na odsun části povolenek v aukcích tuto středu, ale také se zasadili o posun v legislativě vedoucí ke strukturální reformě evropského systému obchodování s emisemi ETS.

„Jsme rozhodnutí zajistit, že ETS zůstane primárním nástrojem Evropy pro snižování emisí nákladově efektivní cestou a bude stimulovat k masivním investicím do technologií s nízkými emisemi CO2, které potřebujeme,“ podtrhl dnes odhodlání evropských politiků Hon Edward Davey, který v parlamentu zastupuje Velkou Británii ve věcech energetiky a klimatických změn.

Ceny emisních povolenek jsou přitom pro energetiky klíčové. Jsou totiž důležitým determinantem ceny elektřiny. „Skupina ČEZ (482,1 CZK, 0,65%) nemá žádné otevřené pozice pro letošní rok ani na emisních povolenkách ani na produkci elektřiny,“ ujistil investory již před několika týdny obchodní ředitel skupiny ČEZ Alan Svoboda. ČEZ má navíc již předprodanou veškerou produkci elektřiny pro letošní rok. Rozhodnutí europoslanců tedy skrze pokles žádného z těchto instrumentů na výsledky skupiny ČEZ v letošním roce nedolehne. V následujících letech by ale pokles cen povolenek zisky této i dalších evropských energetik s „čistší“ produkcí ovlivnil negativně.

(Zdroj: Bloomberg, Unicredit, EK, Gov.uk, ČEZ)


Čtěte více:

Svoboda (ČEZ): Rozhodnutí europoslanců o povolenkách ovlivní ziskovost až v dalších letech, zhorší důvěru investorů
19.04.2013 15:32
Neschválení evropského návrhu na omezení nabídky emisních povolenek ne...
Merkelová volá po omezení emisí: Nicneděláním pouze zvyšujeme náklady do budoucna
06.05.2013 15:59
Potřebujeme mít hotovou novou mezinárodní dohodu pro boj se změnami kl...
Povolenky jsou skoro bezcenné a tíží energetiky včetně ČEZ, varuje Credit Suisse. Řešení nevidí
10.05.2013 17:10
Frapantní nadbytek emisních povolenek se EU kvůli politickému patu brz...
Siemens radí Merkelové: Odklon od jádra je dobrý nápad, ale mohl by stát o 150 miliard eur méně
05.06.2013 18:38
Podpora obnovitelných zdrojů energie vyjde letos Německo na rekordních...
ČEZ - Zisky i dividenda budou dále klesat (změna cílové ceny)
13.06.2013 11:42
V naší modelové prognóze snižujeme odhadovanou budoucí cenu silové ele...
Dražší povolenky dostaly první důležitou zelenou v Evropském parlamentu. Prošel ale jen „bezzubější“ návrh (+komentář)
19.06.2013 16:19
Trh s emisemi v Evropě, který se již delší dobu pohybuje na pokraji ko...
Credit Suisse: Nová daň zvýší ceny silové elektřiny v Británii. Energetiky budou profitovat
21.06.2013 15:57
Velkoobchodní ceny elektřiny ve Velké Británii by do tří let mohly vzr...
Evropská energetika – Evropský parlament bude ve středu hlasovat o omezení nabídky povolenek (komentář a doporučení)
01.07.2013 16:34
Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu schválil dne 19. čer...

Váš názor
  • EU = šaškárna
    01.07.2013 15:42

    Už zase zalejvají ohěň benzínem:-)) Idioti. Na to není slušný výraz. Ta zaťatá pěst u článku dokonale vystihuje charakter idiotů v Bruselu.
    Jesse
  • Muze mi to nekdo vysvetlit...
    01.07.2013 15:38

    ...k cemu je vlastne tenhle "trh" dobry? Chapu to spravne, ze nejake ekologisticke kridlo v EU se rozhodlo regulovat emise financnim postihem. Jenze kdyz to ekologisti protlacili, proradni vinici uz davno snizili emise i bez povolenek. Proto je ted treba resit financni problem, ktery by bez ekologoistu a povolenek vubec nevznikl? A za to platime 600tis mesicne kazdemu EU poslanci? Muj ty boze... Nastesti USA taky bojuji proti teplu (asi taky dotacemi na zatepleni - hlavne na Floride), takze nehrozi, ze nam amici utecou. Tak uz zbyva jen ta Cina, Japonsko a Afrika. Sami zabari, ty zmaknem levou zadni.
    mph1
    • Re: Muze mi to nekdo vysvetlit...
      01.07.2013 15:43

      pokusím se - přečti si ještě jednou, v čem se tě pokouší ujisit pan Alan :-).
      AMN
      •  
        01.07.2013 17:11

        No, precetl jsem si pana Alana Svobodu, ale porad to nechapu. To ty EU povolenky zavedl CEZ?
        mph1
Aktuální komentáře
23.04.2024
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů