Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co Evropanům nedochází

Co Evropanům nedochází

11.07.2013 18:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Znepokojujícím rysem americké ekonomické politiky je to, že není schopna či ochotna správně diagnostikovat problémy a určit jejich řešení. Americká ekonomika je ale velmi odolná a flexibilní, centrální banka ji k tomu agresivně stimuluje. Spojené státy mají navíc vlastní měnu, kterou jiné země drží jako měnu rezervní. Nečelí tak riziku recese jako Evropa, i když ani americký růst není nijak vysoký a nezaměstnanost se drží kolem 7,6 %. V Evropě je situace mnohem horší. Ve Francii, kde nyní trávím dovolenou, se růst pohybuje kolem nuly či dokonce klesá do záporných čísel. Nezaměstnanost se vyšplhala na 11 %. Ekonomické elity i přesto většinou brání politiku fiskálního utahování a konsolidace, která snížila rozpočtové deficity ze 7,5 % HDP v roce 2009 na 4,8 % v roce minulém.

O zmíněných číslech jsem se bavil s jednou francouzskou ekonomkou, která trvala na tom, že hlavní ekonomické problémy pramení z neochoty politiků ke snížení deficitů. Když jsem jí upozornil na to, jak moc už deficity klesly, odpověděla, že měly klesnout až na 3 % HDP. Jiný významný ekonom mi zase tvrdil, že moje kritika utahování v Evropě je mylná, protože utahování v USA americkou ekonomiku nepoškozuje. Problém spočívá v tom, že poškozuje. V prvním čtvrtletí tohoto roku dosáhl její růst jen 1,8 % a vládní sektor ho snížil o 0,9 procentního bodu.

Základní problém ekonomické diskuse je v Evropě stejný jako v USA. Snižování deficitů a dluhu je vnímáno jako řešení samo o sobě, ne jako důsledek řešení problémů. Jde o to, že výdaje musí během celého cyklu zhruba odpovídat příjmům. Pokud je ale v ekonomice mnoho nevyužitých zdrojů, je chybou se domnívat, že utažené opasky budou odměněny vyšším růstem a počtem pracovních míst. Snížení rozpočtových deficitů nepovede ke snížení deficitu v počtu pracovních míst. Souvisí to s tím, jak politici využili chybnou práci Reinhartové a Rogoffa a tvrdili, že vyšší dluh snižuje růst. Kauzalita je totiž obrácená a silnější růst by vyřešil problémy s dluhem.

Je nutno říci, že američtí keynesiáni příliš často tvrdí, že kdyby Evropané zvýšili vládní výdaje a podpořili své banky, vše by se urovnalo. V měnové unii je totiž život daleko složitější. Jeden Němec se mě zeptal na následující: „Jak by se cítili lidé v New Yorku, kdyby zachraňovali Texas, nebo naopak?” Jde o výbornou otázku, o které ale v USA nikdy nemusíme nepřemýšlet. Jiný Němec mi zase řekl: „Podívej, my víme, co máme dělat. Nemůžeme ale dopustit, aby ostatní viděli, že to děláme.“ Já však i přesto tvrdím, že Evropané se neučí ze svých chyb. Jak ukazuje například nedávný výzkum MMF, fiskální multiplikátory jsou nyní asi třikrát vyšší, než se předpokládalo. To znamená, že snahy o snižování deficitů byly mnohem škodlivější, než se čekalo. Evropa tak bude pravděpodobně růst ještě pomaleji než Spojené státy. Bude ještě nějakou dobu trvat, než se poučí ze svých chyb.

Autorem je Jared Bernstein z Center on Budget and Policy Priorities.

(Zdroj: Economix)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y