Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Portugalsko žádá odklad zahraniční revize ekonomiky, do politické krize se vložil prezident

Portugalsko žádá odklad zahraniční revize ekonomiky, do politické krize se vložil prezident

12.07.2013 8:39, aktualizováno: 12.7. 15:23

Aktualizováno

Portugalsko ve čtvrtek požádalo zahraniční věřitele o odložení pravidelné kontroly toho, jak země dodržuje podmínky mezinárodní finanční pomoci. Uvedlo to tamní ministerstvo financí. Revize měla původně začít příští pondělí. Ministerstvo žádost o odklad na konec léta zdůvodnilo současnou politickou situací v zemi.

Portugalsko, na něž před lety tvrdě dolehla hospodářská krize, si před dvěma roky u mezinárodních věřitelů vyjednalo pomoc v objemu 78 miliard eur. Žádost o odklad pravidelné revize plnění podmínek této pomoci je jedním z prvních přímých důsledků nejnovější politické krize v zemi, kterou minulý týden spustily demise dvou vládních ministrů.
 
Minulé pondělí odstoupil ministr financí Vitor Gaspar, zodpovědný za zavedení nepopulárních škrtů jako podmínky přijetí záchranného balíku od EU a MMF. Obavu z narušení procesu vyjednávání země o ukončení zahraniční pomoci následně vyjádřil předseda Evropské komise Barroso s tím, že Gaspar byl na evropské půdě respektován pro svou schopnost dodržet své závazky. Od října by měla Gaspara nahradit tajemnice pro státní pokladnu Maria Luís Albuquerque. Během úterka pak svou funkci ve středo-pravicové vládě složil ministr zahraničí Paulo Portas se slovy, že nový ministr by mohl zajistit „větší kontinuitu“ v plánech rozpočtových škrtů. 

Složení ministerských funkcí logicky vzbudilo obavy o schopnost současné vlády pokračovat v nastaveném programu rozpočtových škrtů a dostát tak příslibům, jejichž naplněním je podmíněno přijetí kompletní finanční pomoci. Budoucnost vlády ohrozila především rezignace ministra zahraničí Portase stojícího v čele koaliční strany CDS-PP. Bez svého koaličního partnera by vládní strana sociálních demokratů ztratila většinu v parlamentu. Trhy na události reagovaly rozšířením spreadu mezi 10letými výnosy dluhopisu Portugalska a Německa na maxima od konce loňského listopadu.

Ministerstvo financí dnes v prohlášení uvedlo, že v pořadí osmá a devátá revize ekonomiky se nyní uskuteční současně na přelomu srpna a září. Kontrolu provádí činitelé Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, tedy trojice zahraničních věřitelů Portugalska. 

Prezident chce dohodu o škrtech a předčasné volby

Portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva ve středu podpořil pouze dočasné pokračování vlády stávající koalice pod vedením Pedra Passose Coelha. Prezident žádá dohodu mezi vládnoucí koalicí a opozičními socialisty o zajištění průchodu nezbytných fiskálních škrtů. V příštím roce by pak podle něj měly následovat předčasné volby. Rozhodnutí prezidenta překvapilo předsedu vlády Paola Passose Coelha, kterému se zatím podařilo udržet středo-pravicovou koalici pohromadě, a je projevem nedůvěry ve schopnost hlavních politických stran v zemi efektivně vládnout do června příštího roku, kdy by měl být ukončen program pomoci EU/MMF.

Cavaco Silva byl nejdéle úřadujícím předsedou vlády, který stál v čele kabinetu v letech 1985 až 1995. Dle portugalské ústavy má prezident pravomoc rozpustit parlament a vyhlásit volby. Místní média komentovala jeho poslední rozhodnutí jako "rozhodnutí převzít moc". "Prezident republiky se rozhodl řešit politický pat mezi stranami koalice přidáním dalšího problému k tomu, který již existuje," napsal list Publico. Trhy reagovaly poklesem - akciový index oslabil o necelá 2 procenta, přičemž dolů míří především banky, zatímco 10letý výnos vládního dluhopoisu vzrostl až o 90 bps na 7,80 %.

Premiér Coelho dnes v projevu v parlamentu řekl, že Portugalsko prošlo v posledních třech letech náročným vývojem. Vzhledem k současnému vývoji událostí potvrdil, že vláda má většinovou podporu parlamentu. "Politická krize v Portugalsku je daleka konce," komentují situaci v zemi ekonomové Citigroup. "Přes snahy premiéra udržet koalici v běhu je pravděpodobné, že prezidentům návrh udrží míru politické nejistoty v následujících týdnech vysoko."
 
Coelho dnes mimo jiné uvedl, že portugalská ekonomika by mohla ve druhém čtvrtletí roku vykázat růst. Předseda vlády začátkem května oznámil plán ušetřit do roku 2015 zhruba 4,8 miliardy eur, zahrnující snižování počtu pracovních míst ve státním sektoru. Vláda v dubnu schválila nové výdajové škrty v hodnotě 0,5 procenta HDP, s cílem zajistit dodržení rozpočtových cílů dohodnutých s mezinárodními věřiteli poté, co některá úsporná opatření tento měsíc odmítl tamní ústavní soud. Nové škrty by měly Lisabonu umožnit splnit plán, podle něhož se má letos snížit rozpočtový deficit na 5,5 procenta HDP, dále na 4 procenta v příštím roce a pod 3procentní hranici v roce 2015. Výše dluhu by podle vládní prognózy měla kulminovat v roce 2014 na úrovni 123,7 procenta HDP.

(Zdroj: The Guardian, AP, CNBC, čkt)


Čtěte více:

Portugalsko dostalo kvůli slabé ekonomice více času na úspory
15.03.2013 17:13
Portugalsko kvůli zhoršujícím se hospodářským vyhlídkám dostalo od věř...
Portugalsko musí po rozhodnutí ústavního soudu dále škrtat. Brusel hrozí neprodloužením splatnosti dluhu
08.04.2013 11:46
Portugalsko musí dodržet dohodnuté rozpočtové cíle, jinak Lisabon nedo...
Irsko a Portugalsko dostanou 7 let navíc na splacení záchranných úvěrů
12.04.2013 16:59
Ministři financí eurozóny a následně také EU souhlasili s návrhem prod...
Portugalsko schválilo nové výdajové škrty za zakázané úspory. Šetřit hodlá všude
18.04.2013 11:30
Portugalská vláda dnes schválila nové výdajové škrty v hodnotě 0,5 pro...
Portugalsko čelí krizi vlády. Výnosy dluhopisů na letošních maximech, akcie padají
03.07.2013 10:27
Pod výrazným tlakem se dnes ocitly portugalské vládní dluhopisy i tam...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách