Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Firmy
Levná pracovní síla může vyjít i pěkně draze

Levná pracovní síla může vyjít i pěkně draze

15.07.2013
Závislá práce bývá nejčastěji vykonávána v základním pracovněprávním vztahu, tedy na základě pracovního poměru nebo dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr. Podnikatelé se ale nezřídka dostávají do situace, kdy takto nestačí provoz personálně pokrýt, případně potřebují pouze nárazovou výpomoc. Proto se obracejí na různé společnosti, které jím „dodají“ dostatečný počet lidí. Někdy se tak ale dostávají do situací, kdy jim za porušování pracovněprávních předpisů hrozí miliónové pokuty.

I když nejde o žádnou průlomovou novinku poslední doby, vzhledem k opakujícím se problémům rozhodně stojí za to si základní pravidla v tomto směru připomenout. Vedle mediálně známého postihování „švarcsystému“ je za nelegální práci totiž považováno také porušování nebo obcházení pravidel agenturního zaměstnávání.

Závislá práce může být kromě klasické pracovní smlouvy a dohod vykonávána také tak, že jeden zaměstnavatel dočasně „půjčí“ svého zaměstnance jinému zaměstnavateli, aby vykonával práci dle jeho pokynů a na základě dohody uzavřené mezi oběma zaměstnavateli. Podstatné ale je, že přidělovat zaměstnance k jinému zaměstnavateli za úplatu může pouze takzvaná agentura práce, která má k této činnosti speciální povolení. Dohoda mezi agenturou práce a uživatelem musí obsahovat zákonem stanovené náležitosti. Slovy zákoníku práce jde o agenturní zaměstnávání, jehož obsahem je přidělení zaměstnance uživateli (zaměstnavateli, který si zaměstnance „půjčuje“).

Pro úplnost je vhodné zmínit, že dva zaměstnavatelé, kteří nejsou agenturou práce, mohou také uzavřít tzv. dohodu o dočasném přidělení zaměstnance k jinému zaměstnavateli. Na rozdíl od agenturního zaměstnávání ale v tomto vztahu nesmí být poskytována úplata (s výjimkou úhrady nákladů). Tato možnost, patrně vzhledem k jejímu zapovězení do roku 2012, je prozatím v praxi výjimečná a zpravidla se jedná o dočasnou výpomoc v rámci společností z jedné skupiny.

Porušení předpisů agenturního zaměstnávání

Jelikož agentury práce nebývají nejlevnější, často se podnikatelé snaží ušetřit náklady tím, že s jiným zaměstnavatelem uzavřou obchodní rádoby subdodavatelskou nebo jinou smlouvu (typicky smlouvu o dílo), na základě které ale fakticky dochází k přidělování zaměstnanců k výkonu závislé práce. Inspektoři práce ovšem takové „triky“ dokážou docela snadno odhalit a při posuzování konkrétního případu vycházejí zejména z toho, zda skutečný výkon práce naplňuje všechny znaky závislé práce. Těmi jsou zejména vztah nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, výkon práce jménem zaměstnavatele, podle jeho pokynů a osobně, v předem stanovené pracovní době a za pravidelnou odměnu.

Je zřejmé, že bude existovat mnoho hraničních případů, a proto se v odborné literatuře a soudní praxi ustálily i další, dílčí znaky, které mají pro posouzení pomocnou povahu. Z indicií, že jde o nelegální práci, lze zmínit například to, že práce je málo specializovaná, zaměstnanec nemůže být ve své práci zastoupen jinou osobou, pracuje s přiděleným materiálem a nářadím, třetím osobám se zcela jeví jako zaměstnanec, jde o vztah soustavný atd. Konečné posouzení nelze založit na pouhé přítomnosti jednotlivých vybraných znaků, ale je třeba je v konkrétním případě vždy zhodnotit ve vzájemné souvislosti.

Jaké sankce hrozí a jak se jim vyhnout

Podnikateli, který umožní výkon nelegální práce, může být uložena pokuta až do výše 10 milionů Kč, ale v každém případě nejméně 250 tisíc Kč. Jinými slovy, když u Vás inspekce pochybení odhalí a peněžitou sankci uloží, pak si připravte na pokutu minimálně čtvrt milionu korun, a to bez ohledu na další faktory.

Oproti tomu, zprostředkuje-li podnikatel zaměstnání bez povolení nebo jiným způsobem poruší při zprostředkování zaměstnání zákon nebo dobré mravy, vystavuje se sankci ve výši až 2 miliony Kč.

Stranou nestojí ani sankce za neplnění zákonných odvodových povinností (daně, sociální a zdravotní pojištění) a v neposlední řadě i možnost trestního stíhání.

I přesto, že se jedná o postihy velmi závažné, podnikatelé jsou, zdá se, nepoučitelní. Pro ministerstvo práce a sociálních věcí jsou proto kontroly zaměřené na odhalování nelegální práce zásadní. Například jen v roce 2012 bylo provedeno 35 577 takových kontrol, přičemž za výkon závislé práce na základě jiného než pracovněprávního vztahu (tedy včetně zejména tzv. švarcsystému) byly uloženy pokuty v celkové výši 12,68 milionu korun.

Vyhnout se těmto vysokým sankcím lze snadno – dodržovat zákon. Ve smyslu tohoto článku to znamená zajišťovat pracovní sílu mimo pracovněprávní vztah pouze prostřednictvím smlouvy o dočasném přidělení zaměstnance agentury práce uzavřené s takovou agenturou práce, která má příslušné povolení. Jejich seznam je veřejně dostupný na webových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí (http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/zpr_prace). Neváhejte si proto svého smluvního partnera před uzavřením smlouvy prověřit.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje