Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
King o konci západního blahobytu

King o konci západního blahobytu

17.07.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Západ má za sebou zlatou éru a je otázkou, zda nebyla její příčinou série jednorázových a neopakovatelných událostí. Tedy takových událostí a změn, jako je otevření se zahraničnímu obchodu mezi zeměmi OECD a mezi západem a východem, jednorázový skok v efektivitě alokace zdrojů, pokrok ve vzdělání, větší míra zaměstnanosti žen či růst spotřebitelských úvěrů v USA z 40 % HDP v 50. letech na 140 % v roce 2007. Nesmíme přitom zapomínat, že trendový růst začal klesat už před krizí. Pro Economix to uvedl hlavní ekonom HSBC Stephen D. King.

Podle ekonoma nemusí západním ekonomikám nutně hrozit úplné zastavení růstu. Problém ale spočívá v tom, že se vytvořila propast mezi tím, jak jsou nastavena očekávání, a tím, jakého růstu je skutečně dosahováno. Ve své nové knize tak hovoří o „konci západního blahobytu“, což nemá znamenat, že by na tom vyspělé ekonomiky měly být hůře, ale že jejich obyvatelé očekávají něco, čeho nelze tak jednoduše dosáhnout. „Nesdílím názory lidí jako Robert Gordon, kteří říkají, že technologický příběh je u konce. Myslím, že to je příliš pesimistické. Technologie se budou dále zlepšovat a s tím bude růst i životní standard. Problém tkví v tom, že to nebude takovým tempem, na které jsme byli zvyklí. My ale nadále činíme sliby, které jsou založeny na očekávání vyššího růstu dosahovaného v minulosti. Pokud bude růst nižší, tyto sliby splněny nebudou,“ uvádí ekonom.

King se domnívá, že v posledních deseti letech se v západních ekonomikách už začala projevovat japonská ztracená dekáda a hrozí, že přijde další. „Obecně se předpokládá, že tempo růstu se nakonec opět zvedne, ale co když ne,“ ptá se. Uvažuje se o tom, že západu pomůže růst Číny a Indie. Pohled na posledních deset let ale ukazuje, že v Číně vzrostly příjmy o 130 %, v Indii o 80 %, ale například ve Velké Británii jen o 4 %. Pokud tedy vezmeme v úvahu, jak rychle rozvíjející se ekonomiky rostly, je překvapivé, jak nízkého růstu dosáhly ekonomiky vyspělé. V Jižní Koreji nedošlo k výrazné změně ve struktuře spotřeby až do bodu, kdy bylo dosaženo příjmů na hlavu ve výši 15.000 dolarů za rok. Možná, že až této úrovně dosáhnou v Číně a Indii, posílí se i vazba mezi jejich růstem a růstem vyspělých zemí, uvedl King. Podle jeho názoru to ale bude trvat ještě dlouhou dobu, 10 až 20 let.

King se domnívá, že situaci by mohla změnit těžba ropy a zemního plynu z břidlic. Je také možné, že se prudce zvýší objem zahraničního obchodu, nebo se rychle zvýší konkurenceschopnost jižní Evropy. „Problém je v tom, že politici neříkají, že k tomu může dojít. Oni s tím počítají.“ Ekonom také radí všem, aby pečlivě přemýšleli o tom, kam investují své peníze. Většina totiž plánuje, že půjde do důchodu v 60 či 65 letech a snaží se o to, aby jim to zajistily jejich investice. Výsledkem je ale honba za výnosy, která může vytvořit bubliny. „Realita je taková, že neexistuje skupina aktiv, která by obecně byla schopná všem zajistit takový odchod do důchodu,“ uvádí ekonom. A namísto přemýšlení o tom, jak všechny našetřené peníze utratí, by podle něho měli budoucí důchodci uvažovat o tom, že jejich děti budou potřebovat více pomoci, než tomu bývalo v minulosti.

(Zdroj: EconoMix)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y