Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zachraňuje kratší pracovní doba pracovní místa?

Zachraňuje kratší pracovní doba pracovní místa?

17.07.2013 12:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Během Velké recese se 25 z 33 zemí OECD rozhodlo použít některou z verzí vládou podporovaného zkrácení pracovní doby. Tento nástroj se používá jako prevence proti propouštění. Využít ho mohou firmy, které během recese čelí propadu poptávky po jejich produktech. Efektivitu tohoto nástroje můžeme posuzovat na základě vývoje v Německu.

Naše závěry ukazují, že pokud je již institucionálně zaveden systém kratší pracovní doby, další opatření v této oblasti nemají z hlediska zachování pracovních míst žádný přínos. Příčinou je to, že firmy, které se rozhodují, zda zaměstnance propustit či ne, již využívají stávající mechanismy kratší pracovní doby a nová opatření na jejich rozhodování vliv nemají. Mohou je využít firmy jiné, které by ale zaměstnance nepropustily ani bez kratší pracovní doby.

Kratší pracovní doba fungující jako automatický stabilizátor má naopak velmi silný efekt. V Německu snižuje fluktuace nezaměstnanosti o 21 % a fluktuace produktu o 4 %. Náklady spojené s touto politikou se přitom odhadují na 0,03 % HDP, takže její přínosy jsou ve srovnání s nimi velmi vysoké. Simulace efektu Velké recese ukázala, že v Německu by došlo ke zvýšení nezaměstnanosti o 4,8 procentního bodu. Podle našeho odhadu systematicky aplikované využívání kratší pracovní doby zachránilo 466.000 pracovních míst. Šlo o významný přínos, který ale nevysvětluje celkový úspěch, jehož Německo během Velké recese dosáhlo. Při propadu HDP o 7 % totiž nedošlo k větším ztrátám na zaměstnanosti.

Naše analýza také ukazuje, že kratší pracovní doba je efektivnějším stabilizátorem v prostředí s vyššími náklady na propouštění. Tam, kde jsou tyto náklady vysoké, mají firmy velkou motivaci pro dotovanou úpravu pracovní doby a naopak. Tento závěr je v souladu s tím, že zkracování pracovní doby se využívá zejména v zemích, kde jsou náklady na propouštění vyšší. Dá se tedy očekávat, že v USA by byla efektivita tohoto nástroje velmi nízká. Celkově můžeme říci, že pokud chce některá země využívat zkracování pracovní doby s cílem zamezit ztrátě pracovních míst během recese, měla by tak učinit na základě předem jasně stanovených pravidel. V takovém případě budou firmy tuto informaci brát do úvahy při svých dlouhodobých rozhodnutích a stabilizační efekt tohoto nástroje se může ještě zvýšit.

Uvedené je výtahem z „Short-time work: Does it save jobs?“, autory jsou Almut Balleer, Britta Gehrke, Wolfgang Lechthale a Christian Merkl.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y