Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koblic: Pražská burza opět stojí nad propastí. Musíme to přežít

Koblic: Pražská burza opět stojí nad propastí. Musíme to přežít

19.07.2013 11:24, aktualizováno: 19.7. 12:07

Aktualizováno

Nejhůře bylo českému akciovému trhu kolem roku 2001, kdy odcházeli jednotliví brokeři i velcí emitenti z dob kuponové privatizace. Tehdy s vypětím všech sil přežila, dnes se však nachází v podobné situaci, přiznal v rozhovoru pro LN Petr Koblic stojící v čele Burzy cenných papírů Praha a v představenstvu skupiny CEE Stock Exchange Group (CEESEG), která mimo jiné vlastní i pražskou burzu. Optimismus u něho nicméně vyvolávají pokračující jednání skupiny o budoucím propojení s Varšavou a vytvoření nového lídra mezi burzami v regionu.

Hlavním důvodem, proč pražská burza opět balancuje na hraně nad propastí, je podle vyjádření Petra Koblice pro Lidové noviny nižší likvidita v posledních dvou až třech letech na evropských trzích. Průměrný měsíční objem obchodů na pražské burzy v roce 2012 propadl skoro o 30 procent (cca. 10 mld. Kč) na 20,9 miliardy korun. Bilance objemů za první pololetí, kdy index PX odepsal 17 procent své hodnoty, potom ukazuje další více než 30% pokles na průměrných 14,5 miliardy korun.

MiFID, krize a problematická IPO

Kořeny tohoto problému vidí Petr Koblic dvojí. „Tím prvním je evropská směrnice zvaná MiFID, upravující poskytování investičních služeb, kterou schválila evropská komise před čtyřmi lety,“ připomíná šéf pražské burzy v rozhovoru pro LN. Tato změna regulace podle něho způsobila, že se velká část obchodů, mnohdy až většina, dostala mimo burzy a obchoduje se po telefonu v Londýně.

Druhým faktorem je podle ředitele pražské burzy evropská politicko-ekonomická krize. „Kvůli ní je Evropa pro investování mnohem méně zajímavým místem, než tomu bylo před pěti či šesti lety. Tehdy měly celosvětové fondy zcela samozřejmě velkou část svého portfolia v Evropě. Teď naopak pozorujeme, že se některé angloamerické a zámořské fondy ze starého kontinentu stahují,“ řekl Koblic Lidovým novinám.

Za poslední čtyři roky přiteklo do emerging markets, kam bývá řazena i Česká republika, celkem 3,9 bilionu dolarů. Spolu s rostoucí jistotou blížícího se postupného utichnutí tiskáren peněz centrální banky ve Spojených státech, ale se fondy od začátku roku z těchto rizikovějších trhů houfně stahují. Evropa navíc stále nemá dořešeny veškeré strukturální problémy a nedokáže vystupovat jednotně v přípravě stabilnější základny schopné eliminovat budoucí krize v zárodku ani v současném boji s ekonomickým poklesem, což investory také odrazuje.

Českému trhu také chybí nové atraktivní emise a musí bojovat s historií primárních úpisů akcií, které záhy propadly. „Nejsem si zcela jist, že je správné, když se nová akcie pohybuje po dva roky od IPO pod emisní cenou,“ uvedl Petr Koblic pro LN s tím, že je to problém pro celý kapitálový trh. „Takové emise jsou noční můrou. Bohužel jich několik jak ve střední Evropě, tak v Praze proběhlo,“ dodal.

Optimismus ohledně spojení s Varšavou

Skupina CEESEG, jejíž součástí jsou burzy v Praze, Vídni, Budapešti a Lublani a vlastníkem především rakouské banky, již od května vede předběžná jednání o možnosti spojení a vytvoření nového největšího regionálního hráče v oblasti obchodování s akciemi a dluhopisy i primárních emisí ve střední a východní Evropě. „Prakticky nad tím trávím drtivou většinu svého času. Management varšavské burzy je na tom podobně. Jednání jsou velmi intenzivní,“ odpověděl Koblic, který je jedním ze dvou šéfů CEESEG, na otázku deníku ohledně intensity jednání s Varšavou.

Mezi překážky integrace skupiny středoevropských burz zastřešených Vídní a Varšavy patří především právní otázky (skloubení národních regulací, udělování licencí,… apod.). Existují ale i otázky technického rázu, jako je volba obchodní platformy nebo měna, ve které by se na případném společném trhu obchodovalo. „Jedná se tedy o velmi obtížné zadání. Pokud však mohu mluvit za management skupiny CEESEG, tak jsme velmi optimističtí,“ uvedl Koblic pro LN. Časový horizont, do kdy by se obě strany mohly na něčem dohodnout, podle Koblice s ohledem na bezprecedentnost plánovaného projektu určit nelze.

(Zdroj: LN, Burza cenných papírů Praha, Reuters, WSE, Bloomberg, CEESEG, PAP)


Čtěte více:

Jsem pro „sňatek z rozumu“ s Varšavou, přiznal šéf aliance burz ve Vídni, Praze, Budapešti a Lublani po propadu zisku a objemů
14.06.2012 18:28
Krize si žádá neočekávané činy a Michael Buhl, který stojí v čele alia...
ING propouští tradery v regionu, včetně Prahy. „Lepší než na západě,“ kontruje UniCredit, ale také ruší vlastní trading
01.10.2012 18:33
„Zavíráme akciové divize na rychle rostoucích trzích Evropy a v Rusku,...
Polské burze delší obchodování nepomohlo, bude zavírat dříve. Praha zkracování nechystá
27.03.2013 17:55
Polská akciová burza ve Varšavě přiznává, že dva roky staré rozhodnutí...
Varšava prý jedná s Vídní o možnosti spojení burz. Vynutí si klesající objemy vznik nového lídra?
09.04.2013 13:54
„Burzy cenných papírů nemohou zůstat národními navždy,“ přiznala dnes ...
Sjednocení burz v CEE jako cesta z krize? Rakouské banky jsou pro
16.04.2013 11:38
Námluvy mezi Vídní a Varšavou již začaly a významní akcionáři obou str...
Obchodování s akciemi v Praze na 10letém dně. Kudy dál?
03.05.2013 19:18
Měsíční objemy obchodů s akciemi na pražské burze propadly na úrovně n...
Pražská burza přilákala nového člena: Raiffeisen Centrobank
22.05.2013 10:25
Raiffeisen Centrobank AG se stává novým členem Burzy cenných papírů Pr...
Varšava získává silné spojence v boji o burzovního hegemona. Zeman je pro připojení Prahy
24.05.2013 11:17
„Verdikt už padnul, Polsko bude burzovním uzlem střední a východní Evr...
Koblic: Tipuji, že Burza cenných papírů Praha za 5 let nebude existovat. Region potřebuje společný trh
30.05.2013 10:59
Objemy obchodů s akciemi na pražské burze propadly na dekádu nevídané ...

Váš názor
  •  
    19.07.2013 15:56

    Pamatuji si na svůj první obchod. Zaplatil jsem poplatek víc než 10 % z celkové ceny. Další obchod do kterého jsem investoval byly České přístavy, tam došlo k vytěsnání drobných akcionářů, aby se s nimi nemuseli dělit o zisk . Od té doby na české burze neinvestuji. Je to jeden podvod.
    Jezdec.
    • Za blbost se vždy platí
      19.07.2013 16:08

      Ale zkus to se to naučit a investovat na normálni burze. Ta americká dosahuje nových historických maximů skoro obden :o)) A navíc roční průměr je 12.8% za posledních 60 let.
      bearbull
  • Světově známá pražská burza
    19.07.2013 15:29

    Na tu stojí fronty investoři po celém světě. Jen aby se mohli zůčastnit skvělých snadných zisků. Warren Buffett právě provádí studii a zkoumá jak to ti světáci Češi dělají, že jsou tak na úrovni a tak úspěšný. Hlavně poslední dobou pod taktovkou nového pana prezidenta a jeho vládou odborníků.
    Bearbull
  •  
    19.07.2013 15:26

    Je tady někdo koho zajímá Koblic a česká burza?
    qwer
  • Řídí se heslem co tě nezabije to tě posílí
    19.07.2013 15:21

    ale povídej to někomu komu ujel vlak obě nohy :-))
    investor
  •  
    19.07.2013 13:27

    Pro Koblice platí že je lepší mlčet a vyvolávat podezření , že jsem hlupák než promluvit a dokázat, že je to pravda.
    Juniper
  • Zakladni věc
    19.07.2013 12:10

    jestliže se má někde dělat pořádek je třeba v prvé řadě měnit vedení a to v tomto připadě plati dvojnasobek.Poté se tady mužeme bavit o poplatcích a titulech
    pb
  • Omyl..Burza to Nemusí přežít..
    19.07.2013 11:55

    Byl to jen "tunel" na hloupé, drobné akcionáře po nepovedené Klausové kuponové privatizaci..Ale chápu pana ředitele, přežít by to on jistě rád chtěl, ..
    Karl von Banhof
  •  
    19.07.2013 11:51

    ..možná by to chtělo víc optimismu, chcete více investorů a přitom mluvíte o propastech a ne/přežití? Líbilo by se Vám, aby například manažer v Áčkách říkal, chceme více zákazníků, ale na bazaru máme jenom šrot.. Příště si aspoň takové zprávy nechte na pondělí, takhle mi jen kazíte začátek víkendu.. tady se podívejte jak se prodává :) http://www.youtube.com/watch?v=EdRPER0IZn0&list=FL0unpnIScXQ3PwJLPTz9_LQ&index=8
    bob
  • At honí hejlym jinde
    19.07.2013 11:47

    Když mi z kuponovky zustaly akcie Rudolf Jelínek,byla stará dobrá společnost převedena na novou a akcie tím pádem měli hodnotu 20kč-první podvod.Další když jsem koupil SD a těšíl se dividendu,tak mě doly vytěsnili 90/10 a já jen koukal co je to za pravidla,od té doby neinvestuju a ani se nepokouším vkládat peníze něj kam kde Vás obírají ,okrádají kličkama a podvodem.At si tam investuje kdo chce.at padnou
    prorok
  • Důvod úpadku BCPP
    19.07.2013 11:40

    Podle mě jsou důvody úpadku pražské burzy úplně jiné. Vymlouvat se na krizi je alibismus. Jak to, že jiné burzy dokáží fungovat i přes krizi? Regulace je jen částečným problémem. Jaké jsou tedy důvody podle mě? 1. Vysoké poplatky - už před přechodem na Xetru byly vysoké a teď se pro drobného tradera prakticky uzavřela možnost cokoliv dělat na pražské burze - nehorázné poplatky pohřbívají většinu strategií. 2. "Podvodné" emise - AAA, KITD, ORCO, CETV, NWR - všechny tyto emise připravili investory o peníze. Neprůhlednost a pečlivě připravená marketingová kampaň a doporučení dokonale zmanipulovaly drobného investora, ale i některé zahraniční hráče. Co emise, to průser. Kdo by měl po tomhle všem náladu na investice v Kocourkově? A nízká likvidita? To je už jen důsledek výše uvedených dvou hlavních příčin. Má někdo jiný názor?
    Plachý
    • Re: Důvod úpadku BCPP
      19.07.2013 13:10

      Naprosto přesně popsaná situace. Dle mého už to dohromady, bohužel, nedá nikdo. Je to škoda, protože po kúponovce tu bylo spoustu potencionálních drobných investorů. Tahle jedinečná šance se propásla. Navíc, kdo jednou zkusil obchodovat jinde, už nemá důvod se na pražskou burzu vracet...
      Scipio
  •  
    19.07.2013 11:30

    Proč je vlastně ředitel.
    ?
    • Problém se musí hledat a ne se pouze vymlouvat
      19.07.2013 11:55

      Plně souhlasím s pravými důvody proč burza upadá. Zavést Xetru s přemrštěnými poplatky byl naprostý nesmysl. Byly zrušeny loty pro větší investory s lepšími podmínkami atd, atd. .
      bob1
    •  
      19.07.2013 11:37

      Protože je to v naší demokratické zemi výhodná pozice. Špičkový příjem, nulová zodpovědnost....
      Achjo...
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data