Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souboj kovů o přízeň automobilek: zvítězí ocelárny či hliníkárny?

Souboj kovů o přízeň automobilek: zvítězí ocelárny či hliníkárny?

22.07.2013 17:17
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

V hutnictví se rozhořela bitva o postavení hlavního dodavatele pro automobilový sektor. Na jedné straně stojí hliníkárny, jejichž relativně lehký produkt začíná nahrazovat konkurenční ocel. Ocelárny se snaží o lukrativní trh bojovat s pomocí rozsáhlých investic do nových, ultrapevných slitin. Souboj kovů přichází v době, kdy se automobilky snaží vyrábět lehčí vozy s menší spotřebou paliva, které by splňovaly chystané přísnější standardy.

Pro oceláře, zápasící s celosvětově rozšířenými nadkapcitami a slabou poptávkou, představuje hliník velkou hrozbu, jelikož automobilky jsou jejich nejvýznamnějšími zákazníky po stavařích. Podle údajů World Steel Association na výrobu aut připadá 12 % celkové produkce oceli.

„Všechno je to o redukci váhy a souvisejících úsporách nákladů,“ tvrdí Victoria Lockwoodová, nákupčí surovin automobilky Jaguar Land Rover (JLR), která spadá pod Tata Motors. Nové emisní standardy, které budou v EU, USA, Číně a Indii přijímány v letech 2015-2017, budou požadovat redukci vypouštěných škodlivin a nižší spotřebu paliva na ujetou vzdálenost. Podobný trend je patrný v leteckém průmyslu, kde soupeří hliník a ultrapevné ocelové slitiny s kompozitními materiály z plastu a uhlíkových vláken.

Snižování hmotnosti je pro automobilky nejjednodušším a nejefektivnějším způsobem snižování spotřeby pohonných hmot. Ve většině karoserií se stále používá převážně ocel, avšak podíl aluminia roste, obzvlášť v kapotě a ve vících kufru. Podle údajů Ducker Worldwide podíl běžné oceli na celkové hmotnosti auta (včetně plné nádrže) klesl ze 39 % v roce 2008 na loňských 35 %, zatímco vysokopevnostní ocel se dostala ze 3 % na 6 %. U hliníku došlo k nárůstu z 8,5 % na 9,3 %. Podle statistik International Aluminum Institute (IAI) loni průměrné auto obsahovalo 120-150 kg hliníku. V roce 1990 to bylo jen 40-80 kg. IAI očekává, že do roku 2020 hmotnost hliníkových součástek vzroste na 250 kg. Hliníkárny jako Alcoa, Novelis a Aleris International investují velké peníze do válcoven plechů, u nichž očekávají zvýšenou poptávku automobilek.

Pozadu nechtějí zůstat ani oceláři. ThyssenKrupp, ArcelorMittal, Tata Stell, U.S. Steel a další se snaží masivně investovat do provozů na výrobu zušlechtěné, vysokopevnostní oceli. Ta má oproti klasické oceli dvě důležité přednosti. Zaprvé se jí v autech nemusí používat tolik, čímž se snižuje hmotnost, a tedy i spotřeba paliva. Zadruhé lépe obstojí při srážkách. Za takto vylepšený materiál si ocelárna může naúčtovat prémii 260 USD za tunu. Nejzákladnější druh oceli se momentálně prodává za 633 USD za tunu.

Německý ThyssenKrupp loni do pokročilé technologie výroby kvalitní oceli vložil přes 800 mil. USD. Založil také specializovaný program výzkumu a vývoje, který se orientuje na potřeby automobilek. Indický gigant ArcelorMittal, který je na dodávkách pro automobilový průmysl závislý víc než konkurenti, v uplynulých šesti letech do nových provozů v Evropě nainvestoval 600 mil. EUR. Nedávno přišel s novou řadou dveří, které prý oproti starým váží o 34 % méně. Produkce vysokopevnostní oceli nyní tvoří pětinu jeho dodávek automobilkám.

Ocel hraje s hliníkem přetlačovanou v automobilech už léta. Hliník je široce používán v motoru, jelikož jeho lepší vodivost umožňuje rychlejší zahřátí a akceleraci. Lehký kov je také levnější náhražkou mědi při výrobě chladičů. S rozvojem technologií umožňujících produkci tenčích, lehčích a odolnějších hliníkových plechů se konkurence rozšířila i na součásti karoserií a kapoty.

Celosvětová spotřeba hliníkových plechů v automobilech nyní činí 450 tisíc tun ročně, avšak do konce dekády by mohla vzrůst na trojnásobek, tvrdí výkonný ředitel společnosti Novelis Phil Martens. Novelis vyrábí hliníkové produkty pro automobilový a nápojový průmysl a pro spotřební elektroniku. Do nových válcoven plechu investuje 400 mil. USD. Konkurenční Aleris na rozšíření kapacit vydá 200 mil. USD a postaví novou válcovnu v Belgii. Alcoa chce do nových provozů v USA investovat 575 mil. USD.

Ocel a litina tvořily v roce 2000 přes 80 % hmotnosti průměrného auta. Tento podíl by do roku 2020 měl klesnout pod 50 %, tvrdí Roger Emmott z britské konzultantské firmy Roger Emmott Associates. „Aby byla karoserie pevná, potřebuje jen určité procento oceli,“ tvrdí.

Zatímco automobilky jako Jaguar, Audi či General Motors používají víc hliníku, některé nasazují i nové typy oceli. Nejčastěji ale kombinují oba kovy podle modelů. Luxusní Audi A8 má téměř výhradně hliníkovou konstrukci, nižší modely A6 a A4 používají ocel i hliník. Podobně nový Ranger Rover od JLR, o 400 kg lehčí než předchozí verze, obsahuje primárně hliník, avšak modely Freelander a Evoque jsou 100% ocelové. „V menších autech bude ocel vždycky stálicí, pokud se kotace hliníku nepropadnou,“ tvrdí Lockwoodová z JLR.

(Zdroje: WSJ, WSA, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data