Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Horší, než jsme mysleli

Horší, než jsme mysleli

29.07.2013 18:42

Na počátku krize v eurozóně jsem zde přemítal o tom, jaké jsou rysy (údajné) malé konkurenceschopnosti periferie. Tedy o tom, nakolik je její malá konkurenceschopnost nákladová a nakolik kvalitativní. Pokud totiž mám kvalitativně (v širokém slova smyslu) konkurenceschopný produkt, ale nejsem schopen ho vyrobit za dostatečně nízkou cenu, je to problém. Ale relativně malý problém ve srovnání se situací, kdy mám třeba i levnější práci, ale nemám konkurenceschopný produkt. Moje pracovní teze byla tehdy taková, že periferii se uleví tehdy „Až budou Němci snít o fiatech“. Tedy v době, kdy (zda-li) bude zejména její kvalitativní konkurenceschopnost na výši. Jinak řečeno, devalvace (ať už vnitřní, či měnová) může být nutným, ale nikoliv postačujícím krokem.

Pochyby ve mně po čase vyvolal pan Roubini, který podporujíc měnovou devalvaci jako menší zlo, poukazoval i na to, jak tato devalvace pomohla Argentině. I ta prý byla v pozici, kdy jí mnozí nedávali mnoho šancí, kvůli údajné neschopnosti produkovat na trhu uplatnitelné zboží. A přece se podařilo. Celá věc je pak, co se týče „dat“ těžko uchopitelná, protože měřit kvalitativní konkurenceschopnost je dosti ošemetné. Navíc bychom se měli bavit o jednotlivých odvětvích, tržních nikách, atd.

Úvahy na popsané téma ve mě oživila nedávná studie od Natixis, jejíž jádro jsme si mohli přečíst i na těchto stránkách. Banka se nedržela obvyklého (a přirozeně potenciálně zavádějícího) obrázku ukazujícího pouhý růst nákladů na periferii. Namísto toho se pokusila odhadnout vývoj úrovní nákladů, konkrétně jednotkových nákladů práce ULC. Jde samozřejmě o to, že pokud začínám z výrazně nižší báze, mohu růst rychleji a stále si mohu udržet konkurenceschopnost. Konkrétní obrázek vývoje ULC v jednotlivých zemích vypadá následovně:

ss

Jak píše Natixis „pouze v Itálii a Řecku jsou jednotkové náklady práce výrazně vyšší než v Německu ... mimo této nákladové konkurenceschopnosti můžeme samozřejmě hovořit i o konkurenceschopnosti založené na produktové sofistikaci. Je známo, že ta je nízká ve Francii, Španělsku, Itálii a Portugalsku.“

Problém s konkurenceschopností periferie má, měřítkem není nic jiného než tok zboží a služeb z a do Německa. Pokud nejsou problémem náklady, je to kvalita, či samotná existence konkurenceschopných produktů. Jak jsem naznačoval v úvodu, snížit náklady tím či oním způsobem je těžké, proti rozvoji konkurenceschopné produkce a odvětví to ale může být hračka. Výše uvedené tak naznačuje, že situace je možná horší, než jsme si mysleli; pravda bude asi někde uprostřed. Vnější nerovnováhy na periferii se sice zmenšují, nedochází tak už ani k explozivnímu růstu pohledávek a závazků v systému Target, který mohl být tím, co nakonec „povolí“. Povětšinou je to ale odrazem utlumené poptávky projevující se v menší nasávací síle u dovozů.

Můžeme také dodat, že Němci si ve své pýše na „pracuj a spoř“ pravděpodobně stále neuvědomují, že na to, aby jim někdo splácel dluhy, mu musí dát práci (tj. třeba i vzdát se práce své). Situace, kdy je dlužník nezaměstnaný, je v jádru naprosto absurdní. A v zadlužené periferii se nezaměstnanost pohybuje v některých segmentech trhu práce v řádech desítek procent. V souvislosti s výše uvedeným bychom se ale museli ptát, zda a nakolik by se vyšší poptávka Němců projevila vyšší poptávkou po dovozech z periferie. Tj. komu by Němci vyšší poptávkou práci skutečně dali.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Horší než jsme si mysleli
    30.07.2013 11:04

    Myslím si, že to mají němci dávno prokoumané na daleko vyšší úrovni. Nebudou dávat práci firmám na periferii dokud tyto neskoupí za babku a pak budou mít výrobu i levnou pracovní sílu ve svých rukách. Němec je koumák. Aby zabral svět už dávno nepotřebuje válečný stav, ale výsostné ekonomické postavení.
    JSenior
Aktuální komentáře
06.05.2024
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)