Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.08.2013 17:03:55

Investiční doporučení pro český akciový trh

V průběhu července jsme vydali nový report na akcie společnosti NWR. Doporučení jsme snížili na Redukovat a cílová cena je nově na 18 za akcii. To spolu s poklesem konsensuálního odhadu u akcií Erste bank přispělo k poklesu našeho ročního cíle indexu PX o 30 b. na 1 020 bodů.

 

 

CME zveřejnila poměrně slabé výsledky za 2. kv., navíc i snížila svůj výhled tržeb a provozního zisku na letošní rok. Na druhou stranu se začínají objevovat i pozitivní zprávy. Inzerenti se na klíčovém trhu v České republice začínají vracet, situace v jihovýchodní Evropě se začíná výrazně zlepšovat, CME výrazně roste sledovanost v ČR, vidíme snahy o úsporu nákladů a v neposlední řadě by výsledky měl podpořit i růst poplatků od operátorů placených TV. Celkově tak výsledky od 3. kv. 2013 budou výrazně lepší, náš výhled na 2014 i na celou společnost neměníme.

Ceny elektřiny a akcie ČEZ v červenci kvůli slabým cenám uhlí obnovily pokles. Pozitivní naopak je, že Rusnokův kabinet nechce o Temelínu rozhodovat a ČEZ odložil uzavření tendru na jeho výstavbu o rok. Od výsledků (13.8.) očekáváme potvrzení cílů na 2013, ale nevylučujeme mimořádné odpisy po vzoru ostatních utilit. Aktuální zajímavé ocenění tak přitáhne kupce spíše až po výsledcích.

Fortuna bude na konci měsíce reportovat své výsledky za 2. kv. Ty by měly v meziročním srovnání dopadnout velmi dobře. Očekáváme růst provozního zisku ve sportovním sázení o více než 50% r/r (stabilizace marží, nízká základna vzhledem k loňskému EURO 2012), navíc očekáváme pokles ztráty u loterie o 86%.

Komerční banka ve 2Q předvedla nečekanou stabilizaci zisku na 3,16 mld. (meziročně stále -23%), když zlepšení přišlo ve všech hlavních položkách. Hospodaření Komerční banky by se tak mohlo odlepit od dna stejně jako česká ekonomika. Akcie KB jsou nicméně po nárůstu z posledních dvou týdnů již na poměrně vysokém násobku 1,6x P/BV. Neočekáváme tak již další rychlý růst.

V polovině července jsme vydali na NWR doporučení redukovat. Myslíme si, že nemá smysl sázet na výraznější oživení cen uhlí kvůli zpomalující čínské ekonomice. Snižování nákladů firmě pouze zajistí přežití. NWR pravděpodobně za 2Q ukáže dočasné zlepšení v cash flow, což by mělo tento titul v srpnu stabilizovat, ale zůstáváme na něj opatrní.

Orco vydalo 6,66milionu nových akcií za emisní cenu 2,25 EUR za akcii, z čehož firmy vlastněné Radovanem Vítkem koupili 3,2 mil. ks akcií. Radovan Vítek tak dále posiluje svůj vliv v Orcu, aktuálně se jeho reportovaný podíl zvýšil mírně nad 30%.

Akcie Pegasu si za poslední měsíc připsaly dvouciferné procentuální zisky. Obavy ohledně dopadu politického a sociálního vývoje v Egyptě na akcie zmírnila oficiální zpráva od Pegasu, že ke spuštění výrobní linky v Egyptě došlo podle plánu. Navíc se pomalu blíží dividenda (poslední obchodní den s nárokem na ni je 15. října). Každopádně Egypt zůstává jedním z hlavních rizik, kterým společnost může
v následujících čtvrtletích čelit.

Očekáváme, že výsledky Philip Morris za první polovinu roku (ohlášeny by měly být 20. srpna) potvrdí špatná provozní čísla ohlášená za první kvartál tohoto roku. Je pravděpodobné, že pokles prodejů a tržního podílu na klíčových trzích (ČR a SR) pokračoval také v první polovině tohoto roku.

Akcie Telefónica se v červenci posunuly asi o 6% výše pod vlivem celkem slušných výsledků za Druhé čtvrtletí a po zájmu ruského miliardáře Jevtušenkova o její případnou akvizici. Na druhou stranu ČTÚ naznačil, že v tendru o nové frekvence se může objevit nový zájemce. Před rozhodným dnem na dividendu (10.10.) očekáváme spíše další mírný růst akcií TČR, ale obchodování s tímto titulem bude
určitě volatilní.

Unipetrol zveřejnil opět velmi slabé výsledky. Problémem opět byla slabost rafinérského segmentu (byl ve ztrátě dokonce i na úrovni EBITDA). Do konce roku neočekáváme zlepšení situace v rafinérském segmentu a i proto zůstáváme na Unipetrol negativní.

Akcie pojišťovny VIG během července obnovily růst z předchozích měsíců a posílily o zhruba 7 %. V průběhu měsíce se objevila jediná zpráva, že VIG potvrdila předchozí odhad dopadu škod nedávných povodní v Rakousku a Česku na své finanční výsledky ve výši 40 až 45 mil. € s tím, že zbytek bude pokryt zajištěním.

Petr Bártek, Václav Kmínek, Martin Krajhanzl, Josef Novotný - Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

13.05.2017Ověřené investiční strategie pro období, kdy akciové trhy ovládá euforie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.08.2012Seznam aktuálních investičních doporučení na české akcie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
10.04.2012Přehled investičních doporučení na české akcie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688