Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Růst na výsledcích bank. KB +11 %, CETV ztratila

Týden na pražské burze: Růst na výsledcích bank. KB +11 %, CETV ztratila

02.08.2013 18:40
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Právě uplynulý týden na pražské burze patřil výsledkům bank, proloženým čísly CETV. Z pohledu měnové politiky pak do týdne promluvily verdikty Fed, ECB i domácí ČNB. 

Výsledky slabší (komentář) na úrovni čistého zisku i úrokového výnosu za 2Q13 zveřejnila v úterý před trhem Erste. Sentiment ale následně z části dohnal umírnění optimismus šéfa skupiny Andrease Treichla a právě verdikty z centrálních bank. V týdenní bilanci Erste končí výše o 5,55 % na 620 za akcii, když prolomit 600 korun se Erste podařilo právě v tomto týdnu.

Všemi čísly před odhady (komentář) naopak byla ve 2Q13 Komerční banka. Co ovšem u Erste komentář managementu dohnal, to u Komerční banky jeho opatrné formulace a očekávání ubrala. Přesto je Komerční banka v právě završeném týdnu jasným lídrem trhu se ziskem 10,81 % na cenu 4030 za akcii.

Rozhořčením pro investory byl po výsledcích CETV za 2Q13 zejména opět citelně horší výhled. Z propadu něco ubral ziskový závěr týdne po slovech šéfa Novy Andruška o návratu reklamy na stanici, týdenní bilance ale je -4,5 % a 68 . Podrobněji na týden pohlédněme níže.

Vítězové a poražení pražské burzy v právě uplynulém týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
KB 10,81 4030,00 TMR -5,49 1205,00
Erste  5,55 620,00 CETV -4,49 68,00
VIG 4,27 1050,00 NWR -3,40 17,05
Pegas 1,90 591,00 Orco -2,14 59,40
Fortuna 0,71 99,50 PM ČR -1,50 11150,00
Telefónica CR 0,54 298,00 Unipetrol -0,86 172,00
ČEZ 0,26 465,20

 

Hned v úvodu týdne pražskou burzu podpořily banky. Ztrácely naopak CETV a předchozí zisky korigovala Telefónica CR. Ta korigovala svůj předchozí růst z minulého týdne, kdy se investoři dozvěděli o německé akvizici, výsledcích skupiny i české Telefóniky, a sesunula se na dosah 290 . ČTÚ zveřejní finální podmínky aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE do poloviny srpna. Původně to mělo být do konce července. Zájemci o účast v aukci by mohli podávat přihlášky zhruba v polovině září, samotné přihazování na jednotlivé kmitočtové bloky pak podle šéfa úřadu Nováka začne zhruba na konci října. Frekvence chce letos dražit také Slovensko, kde rovněž působí Telefónica.

Realitní skupina Orco uvedla, že k 26. červenci její největší akcionáři uplatnili své právo a upsali 6.666.667 akcií skupiny po 2,25 eur za akcii. Kapitál skupiny tak narostl o 15 milionů eur. Úpis do rukou stávajících akcionářů byl jedním z opatření k posílení kapitálu, která schválila mimořádná valná hromada 27. června. Titul dnes oslabil o 1,8 % pod 60 za akcii. Miliardář Radovan Vítek, největší akcionář Orco, ovládl realitní fondy skupiny Orco Endurance Office I a Endurance Office II. Hodnota fondů převyšuje 330 milionů eur, v přepočtu zhruba 8,5 miliardy korun. Jejich součástí je několik lukrativních nemovitostí v Praze, Varšavě a Budapešti, například sídlo ČEZ na pražské Pankráci.

Úterní seance proběhla na lokálním trhu v kladném teritoriu, když trh opět podpořily rostoucí akcie Komerční banky a také ČEZ. PX připsal 0,7 %. Erste představila před zahájením obchodování 2Q13 výsledky. Skupina Erste dosáhla ve 2Q13 čistého zisku 125 mil. EUR, meziročně nižšího o 17 %, při čistém úrokovém výnosu 1,191 mld. EUR, meziročně nižším o 9,4 %. Obě položky jsou za očekáváním trhu. Zhruba v souladu s očekáváním jsou náklady rizik na úrovni 430 mil. EUR. Banka započetla negativní položky v souvislosti odpisu goodwill v Chorvatsku a prodeje aktiv na Ukrajině, jednorázová daňová položka naopak dostala do zisku podnikání v Rumunsku. Erste nicméně potvrdila celoroční výhled, který počítá s poklesem provozního výsledku o 5 % a nákladů rizik o 10-15 %. Akcie Erste se postupně propadly až k denním minimům u 571 , kde se stabilizovaly a následně se vrátily k závěru pondělka u 587 a zavřely nad ním. Šéf Erste Andreas Treichl zůstává „umírněným optimistou“, pokud jde o vývoj ve středoevropském regionu ve druhé polovině roku 2013. Finanční ředitel banky připustil růst dividendy na „střednědobém výhledu“, jistě po splacení státní pomoci a navýšení kapitálu. Treichl čeká vlnu akvizic v bankovním sektoru, spojenou s převzetím dohledu nad klíčovými bankami ECB. Nynější dobu nevidí jako vhodnou k vyhlížené akvizici na polském trhu kvůli valuacím. Rumunsko očekává letos ziskové, Maďarsko naopak „nepredikovatelné“ a zřejmě ztrátové i v příštím roce.

ČEZ se v Bulharsku připravuje na rozsáhlejší optimalizaci poté, co tamní regulátor změnil metodologii stanovení ceny a znovu snížil tarif pro koncové zákazníky. Společnost hledá cesty, jak udržet bulharskou investici s dalším poklesem cen elektřiny ziskovou. Pokles tarifů pro domácnosti v průměru o 4,4 % bude nově rozložen mezi všechny účastníky trhu a podle ČEZu to na její bulharskou divizi nebude mít výraznější dopad. Sázková společnost Fortuna Entertainment Group podepsala smlouvu se společností E-Invest o prodeji 8 % podílu na svém loterijním byznysu.

Středeční obchodování ovlivnila rekordně nízká aktivita. CETV představila výsledky za 2Q13. Opět registrovala pokračující pokles výkonnosti na jejím hlavním trhu v ČR a na úrovni čistého výsledku propadla do ztráty ve výši 41,1 mil. USD. Tržby skupiny v ČR se ve 2Q13 propadly v korunovém vyjádření o 40,3 %, když se někteří klíčoví inzerenti začali vracet na Novu až nedávno. Za celé první pololetí CETV oznámila výnosy ve výši 317,3 mil. USD v porovnání s 378,7 mil. USD za stejné období roku 2012. V prvním pololetí loňského roku společnost dosáhla ztráty po zdanění 10,7 mil. USD. Během odpolední části seance vyšly další zprávy týkající se výhledu hospodaření do konce roku. Management společnosti snížil výhled jak na úrovni tržeb, tak na úrovni provozního zisku před odečtením odpisů a amortizace (OIBDA) o cca 50 procent! CETV očekává obrat v poklesu televizní reklamy na českém trhu ještě v průběhu letošního roku. Titul se přes zhoršený výhled dokázal vzpamatovat z intradenních minim u 64 a končil pouze s 2% ztrátou na 66 .

Analytici Societe Generale zvýšili na Erste cílovou cenu na 702 (27,2 EUR) z 679 (26,3 EUR) při zachování doporučení na stupni „koupit“.

Čtvrteční obchodování proběhlo na pražské burze plně v režii nákupních objednávek, když index PX především díky bankovním zástupcům vystřelil o 1,7 % výše. Od ranního otevření trhu byla jednoznačně v centru zájmu kupců Komerční banka, která reagovala na své reportované výsledky hospodaření za 2Q13. Ty na všech úrovních mírně překonala tržní odhady. Celkové výnosy Komerční banky dosáhly ve 2Q13 úrovně 7,90 miliardy korun proti konsensu 7,66 mld. . Náklady rizik jsou úrovní 494 milionů , meziročně vyšší o 40,3 procenta, ale pod očekáváním trhu 615 mil. . Čistý zisk banky dosáhl úrovně 3,16 miliardy korun, kterou také předčil očekávání na úrovni 3,06 mld. . Čistý úrokový výnos banky ve čtvrtletí dosaženým výsledkem 5,33 miliardy korun předčil konsensus 5,22 mld. . Finanční ředitel Löfler potvrdil letošní výhled banky: meziroční pokles výnosů o 6 % a čisté úrokové marže o 3-5 bps.

S pozitivním překvapení se ale víceméně počítalo, přesto titul následoval svoji mateřskou Societe Generale a vystřelil nad 4 000 hranici se ziskem 5,8 %. Societe Generale zisk více jak zdvojnásobila na komerčním i investičním bankovnictví.

Polská těžařská společnost Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) nadále jedná o možném převzetí některých aktivit českého konkurenta New World Resources (NWR), uvedl generální ředitel Jaroslaw Zagorowski. Analytici Raiffeisen na JSW výrazně negativně přehodnotili analytický pohled a radí titul prodávat. Výrazné snížení cílové ceny kromě JSW potkalo i Bogdanku.

Během závěrečné seance týdne pražská burza dále navýšila své předchozí zisky, když index PX končil silnější o 1,35 %. Hlavním tahounem se stala rakouská Erste, která doháněla svůj předchozí závěr na primárním trhu ve Vídni.

Den oddechu si po včerejší výsledkové rally naopak vybrala Komerční banka. Tu k dalšímu růstu příliš nedokázalo podpořit zvýšené doporučení na „koupit“ ze stupně „neutral“ od Bank of America/Merrill Lynch. Patria po konferenčním hovoru po 2Q13 výsledcích, který ukázal na opatrnost managementu směrem je druhé polovině roku, potvrdila cílovou cenu 4020 , ale snížila doporučení na „držet“ z „akumulovat“.

Energetika ČEZ získala schválení Evropské komise pro prodej elektrárny Chvaletice do rukou společnosti Litvínovská uhelná. Dle firmy tak již nic nebrání tomu, aby byla elektrárna 2. září 2013 předána novému vlastníkovi. Tím bude také definitivně ukončeno šetření Evropské komise ve firmě. NWR po dalším sníženém doporučení, nově ze strany ING, vyklesávalo k 17 . Ta vidí cíl až na 18 v případě, že se NWR nepodaří odrolovat dluh, splatný v roce 2018, na který dle analytiků nemá dost zdrojů.

Televizi Nova, patřící do mediální skupiny CETV, se blýská na lepší časy, řada inzerentů se v poslední době vrací a obchodní politika se televizi vyplácí, uvedl generální ředitel TV Nova Jan Andruško. Nova má podle něj nasmlouváno přes 70 procent ročního objemu očekávaných příjmů z inzerce. Podíl TV Nova na sledovanosti ve věkové skupině 15 až 54 let vzrostl v červnu na 36,4 %, v porovnání s 32,3 % o rok dříve. Akcie CETV posílily o 1,8 % na 68 . Kupci se v závěru týdne vrátili také do akcií Telefóniky CR.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Čtěte více:

Fed: Americká ekonomika se mírně lepší, stále potřebuje podporu
01.08.2013 8:23
Americká centrální banka (Fed) svou měnovou politiku nezměnila a nadál...
ECB drží úrokové sazby beze změny, výhled zůstává
01.08.2013 13:47
Evropská centrální banka na svém srpnovém jednání rozhodla, že ponechá...
Nová prognóza ČNB: Česká ekonomika letos klesne o 1,5 procenta
01.08.2013 15:12
Česká národní banka po rozhodnutí o ponechání sazeb beze změny zveřejn...
Sazby ČNB by měly zůstat na současné úrovni do poloviny roku 2015 (komentář)
01.08.2013 17:02
Bankovní rada ČNB na svém jednání na začátku srpna podle očekávání pon...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.