Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Není cesty zpět

Není cesty zpět

07.08.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Po každém oznámení příchodu méně expanzivní monetární politiky nastává v USA i v eurozóně zhoršení situace na finančních trzích a možnost zhoršení vývoje v celé ekonomice. Výsledkem je pak to, že po těchto oznámeních následuje další prohlášení centrálních bank, které zdůrazňuje, že expanzivní politika bude nadále pokračovat. Potvrzuje se tak teorie, která říká, že současná monetární stimulace je nevratná. Popsaný mechanismus byl patrný, když po květnovém prohlášení Fedu, které se týkalo zpomalení tempa nákupů aktiv, přišel růst výnosů dlouhodobých dluhopisů a zhoršení situace na finančních trzích. Podobné to bylo u ECB a jejího sdělení z počátku července, ve kterém hovořila o optimismu ohledně vývoje v eurozóně.

Kdy se expanzivní monetární politika stává skutečně nevratnou? Taková situace nastává ve chvíli, kdy ekonomika není schopna utáhnout vyšší sazby. V současné době je přitom zadlužení veřejného sektoru velmi vysoké a nadále roste, růst sazeb by proto vyvolal útlum. Zdá se tak, že je třeba ještě nějaký čas a větší pokrok v oddlužení předtím, než by mohly sazby růst.

Obrat v monetární politice může také znemožňovat situace, ve které je oživení ekonomiky taženo efektem bohatství. V eurozóně tomu tak není, ale ve Spojených státech ano. Tam je významný efekt bohatství a jeho pozitivní vliv na domácí poptávku jak u cen nemovitostí, tak u cen akcií. Pokud by došlo k růstu sazeb a následné korekci cen akcií a nemovitostí, mohlo by to ohrozit oživení této domácí poptávky.

Změnu monetární politiky pak může blokovat i vysoký objem investic do dluhopisů v portfoliích institucionálních investorů a bank. Pokud by byly tyto dluhopisy během období nízkých sazeb nakoupeny za vysoké ceny, růst sazeb by jim způsobil vysoké ztráty. Jak ukazuje první z následujících dvou grafů, objem dluhopisů (relativně k HDP) vlastněných institucionálními investory v USA v posledních letech mírně klesá, v eurozóně je ale patrný dlouhodobý trendový růst. U bank (druhý graf) jsou pak v eurozóně tyto investice mnohem vyšší než v USA a dále rostou:

bonds

Zdá se tedy, že expanzivní monetární politika v eurozóně i v USA je skutečně nevratná.

(Zdroj: Natixis)


Váš názor
  • Rozežranost
    07.08.2013 9:41

    Bohužel jde o další z jasných signálů, že ona "krize", která podle některých začala v roce 2008 a stále běží a podle jiných odeznívá, fakticky žádnou krizí nebyla. Nedošlo díky ní k jakékoliv výraznější katarzi, která by alespoň dočasně přenastavila hodnotové žebříčky a vnímání významnosti různých signálů. Navíc při dnešním neskutečně provázaném až zašmodrchaném systému nabídek různých typů investičních nástrojů, kdy se jen velmi složitě detekuje, kam až může mít dopad jaký krok, není divu, že trhy reagují hystericky na jakýkoliv odklon od jejich očekávání. Pokud k tomu přičteme, jak pracují ti největší hráči na trhu, není divu, že se nemůžeme vyvázat ze smyčky, která už zřetelně začíná být krku našeho pojetí investic těsná.
    TAO
  •  
    07.08.2013 8:49

    soucasna menova politika bank je asi neco jako droga
    abc
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y