Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína chystá konsolidaci loděnic. Po zničení zahraniční konkurence se soustředí na kvalitu

Čína chystá konsolidaci loděnic. Po zničení zahraniční konkurence se soustředí na kvalitu

13.08.2013 14:21
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Jak se ovládá světová ekonomika? Nejdřív necháte vaše podniky nekontrolovaně expandovat, množit se a s pomocí levných úvěrů a exportních garancí je dotujete. Počkáte, až zlikvidují zahraniční konkurenci, a poté provedete konsolidaci, při níž přijdou slabí na špalek. A takhle postupujete z odvětví do odvětví.

Čína je momentálně v závěrečné fázi tohoto procesu v loďařském průmyslu. V uplynulých deseti letech se v zemi vyrojily stovky loděnic a jejich počet spolu se státními molochy dosáhl 1647. Výsledkem jsou obrovské nadkapacity. V rámci vládou nařízené stabilizace odvětví bude muset být uzavřena či sloučena třetina až polovina loděnic.

Státem kontrolovaní výrobci jsou ve výhodě, jelikož disponují snazším přístupem k úvěrům, a mohou si tak dovolit dál vyplácet mzdy, nakupovat suroviny a poskytovat výhodné finanční podmínky klientům. Dokládá to statistika objednávek. China State Shipbuilding Corp., China Shipbuilding Industry Corp. a další státní koncerny získaly v prvním pololetí tři čtvrtiny všech nových zakázek. I když se dá očekávat, že státní loděnice koupí vybrané soukromé konkurenty, většina jich půjde na odpis, jelikož jejich výrobní kapacity už nejsou potřeba.

 
„Soukromé loděnice nemají šanci. S jakými inovacemi mohou přijít, když nemají ani na výplaty?“ komentuje situaci v sektoru Park Moo Hyun z jihokorejského brokera E*Trade (14,51 USD, -1,16%) Securities. Jeho slova potvrzuje osud China Rongsheng Heavy Industries Group, největšího čínského soukromého výrobce lodí, který musel začátkem července požádat o ochranu před věřiteli. Letos se mu nepodařilo získat zakázku na jedinou loď. „Vláda teď chce sázet na kvalitu, nikoli na kvantitu,“ tvrdí Park.

Po vyhlášení insolvence China Rongsheng, kdy se řada propuštěných pracovníků vydala protestovat před brány loděnice, zveřejnil Peking nový tříletý plán konsolidace odvětví, v jehož rámci má dojít k redukci kapacit. Rejdaři objednávající si čínské lodě, motory a hlavní součástky by měli získat preferenční zacházení u bank. Vybrané loděnice budou smět vydávat dluhopisy.

Čínská loďařská asociace kalkuluje, že třetině výrobních provozů hrozí uzavření do pěti let. Šéf Yangzijiang Shipbuilding Holdings, čínské soukromé loďařské dvojky, je ohledně výhledu odvětví ještě skeptičtější. Zavřít prý bude muset polovina loděnic, přičemž ze zbytku bude v zisku jen 20 %. Analytici možnost slučování a akvizic vzhledem k nedostatečné poptávce v oboru příliš optimisticky nevidí. Poukazují ale na to, že vláda by na ně mohla tlačit kvůli obavám ze sociálního napětí. Odvětví, které zaměstnává přes 670 tisíc lidí, je navíc považováno za strategicky důležité.

Podle posledního plánu má konsolidace dostoupit takového stupně, aby 70 % výstupu do roku 2015 připadalo na deset největších loděnic. V roce 2011 to bylo 48 %. Číňané se na pozici jedničky mezi loďaři dostali v roce 2008, kdy jejich loděnice podle údajů rejdařské firmy Clarkson registrovaly objednávky na 218 mil. tun nosnosti. Předstihly tím jihokorejské konkurenty, kteří dnes disponují pouze 65 loděnicemi.

Za prvních sedm měsíců letošního roku čínské loděnice přijaly objednávky na 27,8 mil. tun nosnosti, což představuje 47 % veškerého globálně objednaného objemu. Na Jihokorejce připadlo 33 % zakázek podle hmotnosti.

(Zdroje: Bloomberg, Reuters)


Čtěte více:

Čína se stává pohřebištěm jihokorejských loďařů
04.04.2013 18:25
Pro stavitele lodí byla kdysi Čína zlatý dolem. Teď z ní utíkají a sna...
Čína má zájem o plovoucí jaderné elektrárny z Ruska
24.04.2013 18:09
Čínské koncerny nabídly ruské státní agentuře Rosatom vytvořit společn...
Čína buduje přístavní impérium
14.06.2013 14:49
Přístavu Colombo na Srí Lance trvalo staletí, než dosáhl stávající kap...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y