Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A nás smích nepřejde

A nás smích nepřejde

28.02.2014 18:25

Během dlouhých desetiletí byly vyvinuty různé více či méně úspěšné nástroje sloužící k odhadu chování trhu. Některé používáme běžně, jiné jsou spíše na okraji zájmu a některé jsou mírně řečeno exotické. V následujícím grafu je chování amerických akcií podle indexu DJIA , doplněno je o velmi neobvyklou proměnnou – počtem zasmání, ke kterým došlo během zasedání FOMC (Federální komise pro volný trh, která je klíčovým orgánem Fedu).

V jednom extrému můžeme vnímat rozhodování centrálních bank jako „strojově“ technické, v druhém čistě jako výslednice sociálně psychologických faktorů, které „skrz“ členy FOMC „nastaví“ sazby. V grafu uvedený pohled odpovídá této měkké – behaviorální variantě a je z něj patrné, že do počátku 90. let byla zasedání FOMC dost suchařinou. Patrné jsou zde dva vrcholy na 3 zasmáních, první po jmenování Volckera, druhý po jmenování Greenspana (asi nějaký „představovací“ vtip). Greenspan se několik málo let rozkoukával a poté to začalo: Postupný růst počtu zasmání až na více než 80 v roce 2007. U Volckera ještě stojí za povšimnutí to, že když na počátku 80. let zvýšil sazby na historická maxima, do smíchu na FOMC nebylo nikomu. 
 
Tendence ke smíchu FOMC vs DJIA
 
Z obrázku je jasně vidět, že někdy v roce 1997 se trend červené křivky načas láme směrem dolů. V FOMC tedy asi začalo panovat určité napětí mnohem dříve, než došlo k obratu na trhu. A v podstatě to samé, i když s mnohem menším zpožděním, můžeme říci o roce 2007. Humor přešel členy FOMC i tehdy dříve, než investory. Jako vedoucí indikátor pak smích fungoval i při obratu trhu v roce 2008, respektive 2009 a i v letech 2001 - 2002. Je také pozoruhodné, jak prudce nálada klesla v roce 2008 – z oněch více než 80 zasmání na méně než 15. Z velké části ale kvůli tomu, že FOMC byl předtím neuvěřitelně rozesmátý.

O Janet Yellen toho bylo napsáno dost, o jejím smyslu pro humor a schopnost udržet na FOMC dobrou náladu jsem ale nic nečetl. Takže nedovedu říci, jaký vliv bude mít její šéfování na další vývoj červené křivky. Přemýšlel jsem pouze o tom, jak se tento vývoj pojí s bohužel ne zrovna výjimečným uvažování typu „čím hůře, tím lépe“. To je patrné například u trhu práce:

Obvykle pozorujeme, že akcie na špatná data z trhu práce reagují pozitivně. Nejpravděpodobnější vysvětlení je takové, že v dobách boomu (tedy většinu času) se investoři nebojí o ziskovost firem, ale o to, že Fed šlápne na brzdy. A pravděpodobnost tohoto kroku je větší, pokud je situace na trhu práce dobrá (či se trh dokonce přehřívá). Tedy čím hůře na trhu práce (když je ale ziskově dobře), tím lépe. Právě tento myšlenkový mechanismus by pomohl vysvětlovat, proč smích na FOMC může fungovat jako dobrý vedoucí indikátor: Ukazuje, kdy během boomu začne mít Fed obavy z přehřátí – kdy už dobrá data (třeba z trhu práce) už jsou „moc“ dobrá a vynucují si změnu. U ženy je to méně pravděpodobné, ale co když je Janet milovnicí černého humoru? Ex post se zdá, že jím byl i pan Greenspan.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    03.03.2014 14:13

    A kdy se plakalo nebo křičelo?
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data