Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin nařídil návrat vojáků na západě země na základny, Krymské ultimátum popřeno. Ceny ropy klesají

Putin nařídil návrat vojáků na západě země na základny, Krymské ultimátum popřeno. Ceny ropy klesají

04.03.2014 8:42, aktualizováno: 4.3. 9:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Světové ceny ropy dnes klesly o více než jeden dolar na barel poté, co ruský prezident Vladimir Putin nařídil vojákům na manévrech v Rusku návrat na základny. V pondělí přitom světové ceny ropy kvůli rostoucímu napětí na Ukrajině během dne stouply až o více než tři dolary na barel a dostaly se na nejvyšší hodnoty za několik měsíců.

Ozbrojené síly Ruska, které je vedle Saúdské Arábie největším producentem ropy na světě, o víkendu i v průběhu pondělka zasáhovaly na ukrajinském Krymu. Ukrajinská krize vyvolala obavy z narušení dodávek ruských energetických surovin do Evropy, popřípadě z uvalení sankcí na ruský vývoz.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury Interfax oznámil, že Putin nařídil ruským vojákům, kteří se účastnili vojenských manévrů na západě Ruska, návrat do domovských základen. Moskva tvrdila, že „cvičení v blízkosti hranic s Ukrajinou nesouvisí se situací v Kyjevě“, kde byl koncem února sesazen prorusky orientovaný prezident Viktor Janukovyč.

Cena ropy Brent po Peskovově sdělení dnes ráno SEČ klesla o 1,08 dolaru na 110,12 USD za barel. Podobně reagovala americká lehká ropa WTI, která zlevnila o 1,01 dolaru na 103,91 USD. Aktuálně ropy obchodují u 110,4 USD/b a 104,1 USD/b.

Agentura Reuters nicméně informuje, že ruští vojáci zcela obsadili trajektový terminál na ukrajinské straně Kerčského průlivu, který Krym dělí od Ruska. Trajektový terminál v Kerči, který slouží jako hraniční přechod mezi Ukrajinou a Ruskem, obléhali ruští vojáci několik dní. Teprve nyní však ovládli i stanici pohraniční stráže. Ta oznámila, že na ukrajinský Krym se po obsazení stanice trajektem přeplavily z Ruska tři nákladní vozy s vojáky.

Rusko má v krymském Sevastopolu pronajatou od Ukrajiny námořní základnu pro svou černomořskou flotilu. Právě vojáci z této posádky Rusko do obsazování Krymu nasadilo. Ukrajinská vláda navíc tvrdí, že Moskva počet vojáků na základně, kterých je podle starších údajů až 26 tisíc, posílila o dalších několik tisíc.

Ruská Černomořská flotila dala podle včerejší zprávy ukrajinského ministerstva obrany ukrajinským vojákům na Krymu ultimátum, aby se do úterního rána vzdali, jinak budou čelit útoku. Moskva ale tuto informaci později popřela. Podle mluvčího ruského ministerstva obrany jsou ukrajinské zprávy v tomto směru "naprostý nesmysl".

Mluvčí ruského ministerstva ujistil, že žádné takové ultimátum nebylo předloženo. Podle ruského listu Vedomosti štáb ukrajinského vojenského námořnictva v Sevastopolu je zhruba z poloviny obsazen vojáky, kteří přešli na stranu (proruských) krymských úřadů, zatímco polovina štábu je pod kontrolou vojáků loajálních Kyjevu. Jeden z ukrajinských důstojníků listu řekl, že k žádným potyčkám mezi ozbrojenci nyní nedochází a o žádném ultimátu nic neslyšel.

Moskva vysvětluje okupaci Krymu ochranou svých občanů a místního většinového ruskojazyčného obyvatelstva před údajně hrozícími útoky ukrajinských ultranacionalistů. Proruské úřady na autonomním Krymu tvrdí, že na jejich stranu "masově přecházejí" vojáci z ukrajinských posádek, obklíčených silami místní domobrany. Úřady v Kyjevě naopak tvrdí, že kupříkladu důstojníci ze štábu ukrajinského námořnictva v Sevastopolu odmítli přejít na stranu svého bývalého velitele, který se přidal ke krymské samosprávě.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk včera v Kyjevě prohlásil, že "žádný ruský pokus uchvátit Krym neuspěje", nicméně dodal, že prozatím se vojenský zákrok neposuzuje. Ukrajina však podle jeho slov naléhavě potřebuje hospodářskou a politickou podporu dalších zemí.

Spojené státy kvůli ruskému vojenskému zásahu na Ukrajině pozastavují všechny společné armádní akce s Moskvou. Úřad obchodního zmocněnce USA následně oznámil, že Washington pozastavuje obchodní a investiční rozhovory s Moskvou. O možnostech "hlubší izolace" Ruska jednal ve Washingtonu se svými bezpečnostními poradci prezident Barack Obama.

"Apelujeme na Rusko, aby uklidnilo krizi na Ukrajině a aby se ruské síly na Krymu vrátily zpět do kasáren, jak to vyžaduje smlouva o černomořské flotile," prohlásil mluvčí Pentagonu John Kirby. Odvetná opatření, která Pentagon vůči Rusku ohlásil, se vztahují na všechna cvičení, bilaterální rozhovory, návštěvy přístavů či plánovací konference, napsala v noci na dnešek agentura Reuters.

"Pozastavili jsme chystané obchodní a investiční schůzky s ruskou vládou, které byly součástí kroku k prohloubení komerčních a obchodních vztahů," citovala agentura Reuters prohlášení Úřadu obchodního zmocněnce USA.

Kvůli "hlubší izolaci" Ruska ze strany USA a jeho spojenců se v pondělí Obama sešel se svými bezpečnostními poradci, schůzka trvala přes dvě hodiny. Podle představitele Bílého domu má Rusko stále možnost situace na Krymu uklidnit, v opačném případě se bude muset potýkat s politickými a ekonomickými následky.

Washington intervenci ruských vojáků na jihoukrajinském Krymu označil za nepřijatelné porušení mezinárodního práva a opakovaně vyzval Kreml, aby své vojska stáhnul zpět na základnu v Sevastopolu, kterou má Rusko pronajatou od Ukrajiny. Moskva takový postup odmítá a tvrdí, že na Krymu zasáhla, aby ochránila ruské občany a tamní ruskojazyčné obyvatele před útoky nacionalistů.

Šéf zahraničního výboru amerického Senátu Robert Menendez v pondělí oznámil, že zákonodárci jednají s administrativou prezidenta Baracka Obamy o podobě sankcí vůči Rusku, v jednání jsou například návrhy na pozastavení vydávání víz určitým představitelům, ekonomická omezení či zmrazení majetku ruských institucí. Obdobně se chystá zareagovat i Evropská unie, která navrhuje pozastavit jednání s Ruskem o liberalizaci vízového režimu, pokud Moskva nepřispěje k "deeskalaci" vyhrocené situace.

V pondělí se objevila informace, že o zásah ruských vojáků na Ukrajině dopisem požádal ruskou hlavu státu Vladimira Putina svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Podle agentury Reuters to na zasedání Rady bezpečnosti OSN řekl ruský zástupce při světové organizaci Vitalij Čurkin. Janukovyč přitom v pátek na tiskové konferenci v jihoruském Rostově na Donu prohlásil, že ruská vojenská intervence státní krizi na Ukrajině nevyřeší.

"Pod vlivem západních zemí dochází k otevřeným aktům teroru a násilí," citoval Čurkin z dopisu, který prý Janukovyč zaslal Putinovi. V údajném list, jehož kopii Čurkin členům Rady bezpečnosti OSN předložil k nahlédnutí, se také uvádí, že lidé na Ukrajině jsou pronásledováni kvůli jazyku a politickému přesvědčení.

"Obracím se proto na prezidenta Ruska, pana Putina, s žádostí o nasazení vojenských sil Ruské federace k zajištění legitimity, míru, zákona a pořádku, stability a ochrany ukrajinského lidu," citoval z dopisu Čurkin. Ruský velvyslanec při OSN dále podle agentury DPA řekl, že vše, co se na Krymu nyní děje, je "v plné shodě s ruským právem".

Janukovyč, který z Ukrajiny utekl do Ruska, na zmíněné páteční tiskové konferenci řekl, že Moskvu nebude žádat o vyslání vojenských sil. Prohlásil rovněž, že Krym musí zůstat součástí Ukrajiny.

Rusko tvrdí, že se k vojenské operaci na Krymu odhodlalo proto, aby ochránilo tamní ruské občany a také převážně ruskojazyčné obyvatele poloostrova, a to i na žádost autonomní krymské vlády. Krymský premiér Sergej Aksjonov v sobotu oznámil, že zaslal Putinovi dopis s žádostí o pomoc. 

(Zdroj: Interfax, Reuters, čtk, Bloomberg)


Čtěte více:

Západ
03.03.2014 8:34
Většina Krymu je pod kontrolou ruských vojáků, kteří v noci na dnešek ...
04:00 SEČ. Ukrajinské jednotky na Krymu se musejí vzdát, nebo přijde vojenský úder
03.03.2014 16:31
Ruská Černomořská flotila dala ukrajinským silám na Krymu čas do útern...
Ukrajinská krize tlačí ceny ropy a plynu vzhůru, analytici však tlumí obavy
03.03.2014 18:17
Vyostřující se situace na Ukrajině západ „hluboce znepokojuje“. Poté, ...

Váš názor
  • fakt?
    04.03.2014 11:44

    tn.cz 9:43 Podle agentury AP už se na ukrajinském Krymu střílí. Proruské jednotky, které se zmocnily letecké základny v Belbeku vypálili několik varovných výstřelů. Na základnu se vraceli neozbrojení ukrajinští vojáci. Ozbrojenci je varovali, aby se dál nepřibližovali, jinak na ně zahájí ostrou palbu!
    pb
    • Re: fakt?
      04.03.2014 14:28

      ruskému ******* a komunistické propagandě (včetně našich médií) se nevyplácí věřit. Mám s těmi ****** 40ti leté zkušenosti.
      Jesse
    • Re: fakt?
      04.03.2014 12:15

      Rusové je varovali, že když se přiblíží, budou střílet, ale nakonec deset lidí přijali zpátky do práce na technické pozice, uvedla Ukrajinska pravda.
      Ukrajinska pravda
    • Re: fakt?
      04.03.2014 12:06

      Prisli si zadat o "rabotu". A dostali ji.
      jojo
  •  
    04.03.2014 11:36

    Co zatím udělali Rusové na Krymu? Zajistili ochranu svých zbraní a základen. To by mělo být v zájmu nás všech, že se nedostanou do nekontrolovaného oběhu. Věří si EU natolik, že má pod kontrolou a vlivem všechny ty vcelku dobře vyzbrojené rebely? Nerad bych viděl nějaké ty zakuklence rabovat muniční sklady a mizet zbraně kdoví kam.
    alatoja
    • alatoja
      04.03.2014 11:50

      Bez označení se pohybují teoristi
      Velkamedvědice
    •  
      04.03.2014 11:48

      Jeden za osumnáct, druhý bez dvou za dvacet. Nevím proč, ale stejně si myslím, že Krym je až na posledním místě. Jde o celistvost Ukrajiny a vybudování naraznikového , vojenského a ekonomického pásma. Prostě normální sféry vlivu .
      Homo
    •  
      04.03.2014 11:47

      Věnuj se raději situaci i Íránu ajatoláhu.
      ..
      •  
        04.03.2014 12:03

        Vy jste ale velky demokrat...je to videt. Zrejme jiny nazor vam tak nejak vadi. Bolsevik jeden.
        alatoja
        •  
          04.03.2014 12:21

          udílení přátelských rad je podle ajatoláha protidemokratické či co.
          ..
  • Jáj, Rusáci už sú v agónii
    04.03.2014 10:03

    Rusko hrozí odvetou za případné sankce: Rusko se podle Putinova poradce Glazjeva v případě sankcí ze strany USA vzdá dolaru jako rezervní měny a přestane splácet úvěry bankám v USA.
    Šaňo
    • Re: Jáj, Rusáci už sú v agónii
      04.03.2014 10:50

      Pardon, zde: http://www.youtube.com/watch?v=98TP6yoiqNM 8:45 a 11:50
      sgt.Mike
    • Re: Jáj, Rusáci už sú v agónii
      04.03.2014 10:38

      Jaj, ještě mi tu chybí Vasil Biľak a jeho zvací dopisy... Jo a taky to, že až se ruský kůň napije z Vltavy, poté bude Slovensko svobodné :-DDD http://www.youtube.com/watch?v=KEMJQmb3kk0
      sgt.Mike
      •  
        04.03.2014 14:59

        Jáj, to je dobré, ako tý Slováci Biľakovi tlieskajú, keď hovorí, že sa má ruský kôň napiť z Vltavy, inak by ho najradšej popluli, no ako náhle hovorí proti Čechom, tak už je ich. A Česi zasa volia eštébáckeho Čobola a dokonca mu dajú kľúče od štátnej pokladnice, jáj :)))
        Šaňo
      •  
        04.03.2014 11:32

        Pánové Vy jste tak hloupí a ještě o tom píšete...
        jářku
        •  
          04.03.2014 12:37

          Zato váš příspěvek právě oslnil. Přímo září. Pravý argument :-)
          sgt.Mike
  • Čestně, rusky :-)
    04.03.2014 9:16

    Ujišťování Rusů se nedá věřit, vždycky je to jinak a hrají jen o čas. "My jen cvičíme, to není nic společného s Ukrajinou", Janukovič zas tvrdil, že o vojenskou intervernci nepožádá. Lidský život má pro ně nemá žádnou cenu. Vedlo spojení "čestné arabské" si dávám rovnítko "čestné ruské" :-)
    sgt.Mike
    • Re: Čestně, rusky :-)
      04.03.2014 10:53

      A konvence z Montreaux by se nemohla v této lapálii eventuálně také lehce modifikovat k tzv.účel světí prostředky ?
      AMN
      • Čestně, americky
        04.03.2014 11:43

        Tak amerika chce vyvolat válku v Evropě a všichni Evropané budou trpět a vy tohle píšete? Jste úplne hloupí a TRPĚT TADY NEBUDOU AMERIČANÉ, ALE MI VŠICHNI. Tak že gratuluji : Čestně, americky. Amerika dokáže vyřešit svou krizi jen válku ... nás zadluží a tak z nás udělá otroky...
        jářku
        • Jářku
          04.03.2014 11:52

          Ty si snad hloupější než Kalka.
          Velkamedvědice
        • Re: Čestně, americky
          04.03.2014 11:52

          uklidni se - proč už všichni nesedí u jednacího stolu ? A zejména ten, kdo by měl ukázat, že chce jednat a dohodnou se tak ten pouze ukazuje své "ambice" a své mocenské schopnosti .
          AMN
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data